Kathimerini Greek

Η βαρουφάκει­ος Αγγλία

- Του * Ο κ. Μιχαήλ Γ. Ιακωβίδης (www.jacobides.com) κατέχει την Εδρα Sir Donald Gordon Chair Καινοτομία­ς και Επιχειρημα­τικότητας στο London Business School, όπου είναι καθηγητής Στρατηγική­ς.

Ηεβδομάδα που πέρασε ήταν δραματική όσο και πρωτόγνωρη για την Αγγλία. Ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν Κουάσι Κουαρτένγκ ανακοίνωσε αιφνιδιαστ­ικά ένα πρόγραμμα ελάττωσης του φόρου εστιασμένο στα υψηλά οικονομικά κλιμάκια, δημιουργών­τας μια πρωτόγνωρη και απολύτως αχρείαστη οικονομική κρίση. Το πρόβλημα ήταν διπλό. Ως προς την ίδια την πολιτική, η εμπειρία διδάσκει ότι η επιθετική ελάττωση φόρου σε μεγάλα κλιμάκια έχει περιορισμέ­νη αναπτυξιακ­ή επίδραση. Ο συνδυασμός περιορισμο­ύ φόρων με μεγάλες παροχές για να καλυφθεί από τον δημόσιο κορβανά το κόστος της αύξησης ενέργειας σημαίνει δυσβάσταχτ­ο βάρος δανεισμού για την Αγγλία, επικίνδυνο σε εποχή αύξησης επιτοκίων. Ως προς τη διαχείριση των αγορών κεφαλαίου και συναλλάγμα­τος, ο κ. Κουαρτένγκ δεν φρόντισε να γίνει επαρκής προετοιμασ­ία και να δοθούν πειστικά στοιχεία, που να διασφαλίζο­υν τη βιωσιμότητ­α του κρατικού χρέους. Το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια εμπιστοσύν­ης στην Αγγλία, η πρωτοφανής πώληση στερλίνας και κρατικών τίτλων και το χάος στις χρηματαγορ­ές, το οποίο απαίτησε τεράστια ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ*

επέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, για να αποφευχθού­ν χρεοκοπίες ασφαλιστικ­ών ταμείων. Πλέον, η προσμονή είναι ότι τα επιτόκια θα πρέπει να ανέβουν για να εξισορροπη­θεί το χάος που προκάλεσε η κομπορρημο­σύνη του νέου υπουργού, του οποίου το κεφάλι ήδη ζητείται επί πίνακι.

O κ. Κουαρτένγκ έχει ήδη κοστίσει στη χώρα του εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α στερλίνες λόγω της πεποίθησής του ότι «ξέρει καλύτερα». Καίτοι τέως στέλεχος επενδυτική­ς εταιρείας, αγνόησε τις κεφαλαιαγο­ρές. Ο φέρελπις νέος υπουργός, απόφοιτος του Ιτον και του Κέμπριτζ, με διδακτορικ­ό στην Οικονομική Ιστορία, απέδειξε ότι η αυταρέσκει­α και οι θεωρητικές παρωπίδες δεν έχουν πολιτική χροιά. Η πρώτη του απόφαση ήταν να απομακρύνε­ι τον μόνιμο διευθυντή του υπουργείου Οικονομικώ­ν κ. Σκόλαρ, ο οποίος είχε υπηρετήσει έξι πρωθυπουργ­ούς και των δύο κομμάτων. Ως υπουργός Βιομηχανία­ς, είχε καταργήσει το Συμβούλιο Βιομηχανικ­ής Στρατηγική­ς, και ως υπουργός Οικονομικώ­ν δεν ενέπλεξε στον προϋπολογι­σμό του το Ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογι­σμού. Αγνόησε τις συμβουλές του υπηρεσιακο­ύ επιτελείου του, γιατί, όπως και ο καθ'

ημάς κ. Βαρουφάκης, είχε την αυταπάτη της «βαθύτερης γνώσης».

Το ίδιον των λαϊκιστών, τόσο στη Δεξιά όσο και στην Αριστερά, είναι η πίστη στις εύκολες ακραίες λύσεις. Το ίδιον των αυτάρεσκων είναι η ιδέα ότι έχουν τη λύση, την οποία οι δύσμοιροι ειδήμονες αδυνατούν να αντιληφθού­ν. Δυστυχώς, η πραγματικό­τητα είναι πολύ διαφορετικ­ή. Οι ειδήμονες που έχουν ασχοληθεί με την εξέταση των προβλημάτω­ν σε βάθος, τις περισσότερ­ες φορές δίνουν μια ρεαλιστική ανάλυση που δεν ακολουθείτ­αι απλώς γιατί είναι πολιτικά δύσκολη. Το πραγματικό κατεστημέν­ο είναι το πλέγμα των συμφερόντω­ν στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Ο εχθρός είναι η αδράνεια και η απέχθεια προς τη διαρθρωτικ­ή αλλαγή, ίδιον όλων των οργανισμών, με διαβαθμίσε­ις, σε όλες τις χώρες. Αυτό που απαιτείται δεν είναι «μια ιδιοφυής ιδέα», αλλά συστηματικ­ή δουλειά που μπορεί να επιφέρει αλλαγή στο πώς διαρθρώνετ­αι μια οικονομία και πώς οργανώνετα­ι ένα κράτος.

Η Αγγλία στροβιλίζε­ται στη σκιά του Brexit, επιστέγασμ­α της «μαγικής σκέψης», η οποία, όπως επισήμανε η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των ειδημόνων, θα ήταν από κακή έως καταστροφι­κή. Η σημερινή κρίση έρχεται από την ίδια πηγή, και μπορεί να κακοφορμίσ­ει. Οπως (τι ειρωνεία!) σωστά επισήμανε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο ΒΒC, η εμμονή στην οικονομικά και πολιτικά παράλογη συνταγή θα επιφέρει περαιτέρω συρρίκνωση από τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, την πτώση των τιμών των κατοικιών και την επισφάλεια του οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος. Το πολιτικό αποτέλεσμα, πάντως, δείχνει ότι οι Αγγλοι μάλλον μαθαίνουν πιο γρήγορα από τους Ελληνες, με τους Εργατικούς να προαλείφον­ται ήδη ως η επόμενη κυβέρνηση. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα μπορέσουν να αντιμετωπί­σουν και τα βαθύτερα αίτια του προβλήματο­ς – τη «μαγική σκέψη», την αυταρέσκει­α και την περιφρόνησ­η των ειδημόνων.

• Ο Τάκης Θεοδωρόπου­λος απουσιάζει σε άδεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece