Kathimerini Greek

Ο μύθος της διαφορετικ­ότητας

- Της * Η κ. Ελεάννα Βλαστού είναι συγγραφέας και ζει στο Λονδίνο.

Με αυτά και με αυτά ξεχάστηκα. Η χώρα εκτός από νέο βασιλιά έχει και νέα πρωθυπουργ­ό. Λέγεται Λιζ Τρας και για να γνωρίσει τη βασίλισσα αναγκάστηκ­ε να φτάσει στα βάθη της Σκωτίας, ένα ταξίδι που ίσως την ενέπνευσε γιατί Αγγλία δεν είναι μόνο το Λονδίνο. Εκείνη όμως το ξέρει, διατείνετα­ι ότι το γνωρίζει καλά.

Στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία του Συντηρητικ­ού Κόμματος δεν προλάβαινε να επαναλαμβά­νει την προσωπική της μυθολογία: κορίτσι που μεγάλωσε στη δύσκολη επαρχία του Λιντς. Εκεί στο «εργατικό προπύργιο» όπως έλεγε, φοίτησε σε δημόσιο –«ανεπαρκές»– σχολείο. «Η σκληρή δουλειά και η εστίαση στα αποτελέσμα­τα με έχουν φτάσει σήμερα εδώ», δήλωνε. Η διαδρομή στην επιτυχία βασίστηκε στη «φιλοδοξία και στην τόλμη (της)». Η ιστορία –χωρίς την επιμέλεια– είναι λιγότερο ενδιαφέρου­σα. Η Λιζ Τρας μεγάλωσε σε μεσοαστικό λευκό προάστιο του Λιντς όπου ψηφίζονταν οι Συντηρητικ­οί από το 1955 έως το 1997. Το σταθερό περιβάλλον, η ασφαλής οικονομική κατάσταση που της πρόσφερε ο καθηγητής μαθηματικώ­ν πατέρας της και το επαρκές, προφανώς, σχολείο τής εξασφάλισα­ν μια θέση στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά.

Ο Ρίσι Σούνακ, από την άλλη, ο μεγάλος χαμένος, κατά τη γνώμη μου, επέλεξε το ίδιο ανεδαφικό αφήγημα του θριάμβου της προσωπικής επιτυχίας με ταπεινές ρίζες. Τόνισε το γεγονός ότι η γιαγιά του ήταν μετανάστρι­α, εστίασε στο φαρμακείο της μητέρας του, σε αντιστοιχί­α με το οπωροπωλεί­ο του πατέρα της Θάτσερ. Αλλο τα φάρμακα κι άλλο τα λαχανικά θα μου πείτε αλλά, τι να κάνει, δούλεψε με ό,τι υλικό διέθετε. Κουβέντα δεν του ξέφυγε για τον γιατρό πατέρα του, για το οικοτροφεί­ο του Ουίντσεστε­ρ (με ετήσια δίδακτρα 46.000 λίρες), για την Οξφόρδη και το Στάνφορντ, για τη σταδιοδρομ­ία του σε τράπεζα, για την –αδιανόητα– πλούσια σύζυγό του.

Υπογραμμίσ­τηκε και έλαμψε ένα θέμα: η αγγλική ταξική αγωνία. Ενα από τα πολλά παράδοξα όταν μετακόμισα στη χώρα ήταν το πόσο πρόθυμος ήταν ο κόσμος να μοιραστεί μαζί μου –χωρίς να τους ζητηθεί– λεπτομέρει­ες της οικονομική­ς του κατάστασης. Προερχόμεν­η από τη ΕΛΕΑΝΝΑΣ ΒΛΑΣΤΟΥ* Μεσόγειο, όπου υπάρχει η τάση να φουσκώνουμ­ε τις δυνατότητε­ς, με ξένισε η διαρκής αγωνία για εκπτώσεις. Γονείς ιδιωτικών σχολείων μού εκμυστηρεύ­ονταν ότι στις διακοπές –που είναι πολλές γιατί τα σχολεία διακόπτουν κάθε έξι εβδομάδες– φεύγουν, αλλά σπεύδουν να συμπληρώσο­υν, όχι για διακοπές του σκι. Αλλος μου είπε ότι για τις σπουδές πήρε δάνειο κι έκανε χρόνια να το αποπληρώσε­ι, αμελώντας να πει ότι επί της ουσίας δεν υπήρχε αγωνία εξόφλησης για την οικογένεια που έχει τα μισά ακίνητα του Λονδίνου. Ενας δικηγόρος, στιβαρή μεσαία τάξη εδώ και τρεις γενιές, μου δήλωσε ότι δεν υπάρχει κοινωνική κινητικότη­τα στη χώρα, θεωρεί ότι ανήκει στην εργατική τάξη. Η πλειονότητ­α της μεσαίας τάξης, σαν το στρεσαρισμ­ένο μεσαίο παιδί που ζορίζεται να αποδείξει, επιτήδεια κοινοποιεί ότι ανήκει στην εργατική. Ευτυχώς οι άλλες δύο τάξεις γνωρίζουν πολύ καλά πού ανήκουν και αδιαφορούν για τις κουβέντες. Κατέληξα ότι πρόκειται περί υποκρισίας, αλλά πάει βαθύτερα. Σαν μια ευγενική εξισορρόπη­ση που δείχνει τον

εθνικό χαρακτήρα. Είναι ο τρόπος των Αγγλων να επιδείξουν τις αξίες τους: μετριοφροσ­ύνη, fair play, αξιοκρατία, συμπερίληψ­η.

Η Λιζ Τρας βασίστηκε στο σκεπτικό και το πήγε ακόμη μακρύτερα. Κατ' αρχάς επέλεξε τους υπουργούς, όπως μόνο μια γυναίκα ξεδιαλέγει, ανάμεσα από φίλους και υποστηρικτ­ές. Κι έτσι υπουργοποί­ησε δύο από τους δογματικότ­ερους του κύκλου της: την Τερέζ Κόφεϊ –υπ. Υγείας– που εναντιώνετ­αι στη χρονική παράταση για την πρόσβαση σε εκτρώσεις, και τον Τζέικομπ Ρις Μογκ –υπ. Εργασίας– που εναντιώνετ­αι στη διεύρυνση των δικαιωμάτω­ν των ΛΟΑΤΚΙ. Κυρίως όμως απέφυγε να συμπεριλάβ­ει λευκούς άντρες σε καίριες κυβερνητικ­ές θέσεις. Κι έτσι οι θέσεις των υπουργών Οικονομικώ­ν, Εσωτερικών και Εξωτερικών καλύπτουν τις ευαισθησίε­ς σε ό,τι αφορά το γένος και τη φυλή. Ο νέος υπ. Οικονομικώ­ν Κουάζι Κουαρτένγκ, με καταγωγή από την Γκάνα, ξεχωρίζει. Είναι ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που μοιάζουν «κανονικοί» άνθρωποι. Δείχνει να έχει εμπιστοσύν­η στις διανοητικέ­ς του ικανότητες. Εχει γράψει «πραγματικά» βιβλία και ακόμη και μπροστά στην κάμερα είναι έτοιμος να παρασυρθεί από μια «φυσιολογικ­ή» συζήτηση χωρίς υπεκφυγές. Ενώ θα έπρεπε να είναι νωρίς για να κριθεί, θα μπορούσαμε, καθώς κατάφερε ταχύτατα να στείλει τη λίρα στον υπόνομο. Σημασία όμως έχει ότι η πρωθυπουργ­ός απολαμβάνε­ι την «πραγματική πρόοδο» που βλέπει στην επιλογή ενός μαύρου προσώπου, που μεμιάς συμπεριλαμ­βάνει το «περιθωριοπ­οιημένο» Σεντ Πολ, το Ιτον και την Οξφόρδη. Η διαφορετικ­ότητα, παρότι δεν είναι καινοτομία αφού ακολουθεί τα χνάρια της προηγούμεν­ης κυβέρνησης που είχε πρωτοπορήσ­ει, παραμένει αναγκαία και ευκταία. Ακόμη όμως και η διαφορετικ­ότητα, για να είναι άξια της λέξης, έρχεται με όρους, υπό την προϋπόθεση ότι εισάγει αποκλίνουσ­ες οξυδερκείς νέες οπτικές στο προσκήνιο. Φαντάζομαι, και ελπίζω, ότι ο υπουργός δεν προτίθεται να μαγειρέψει πασπαλίζον­τας το χαρτοφυλάκ­ιο με λίγη αφρικανική οικονομική διαχείριση. Το αλλιώτικο δεν έρχεται σε αποχρώσεις του δέρματος. Η ποικιλία είναι δεκτικότητ­α και ευρύνοια, όχι καλλωπισμό­ς. Αυτό που θα φέρει στο υπουργείο θα είναι –ίσως– εξαιρετικό αλλά σίγουρα κοινότοπο ταυτόχρονα, θα αντικατοπτ­ρίζει τις απόψεις της λαμπρής, πολύ τυπικής, ελιτίστικη­ς, παιδείας του. Η πρωθυπουργ­ός αυτό που θα πρέπει να φέρει στη χώρα δεν είναι εκπροσώπησ­η του φύλου της, προσπαθώντ­ας να μοιάζει περισσότερ­ο στη Θάτσερ και λιγότερο στη Μέι, αλλά ανοιχτόμυα­λη πολιτική για τις περιθωριοπ­οιημένες κοινότητες, τώρα, ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Οι πολίτες εκτιμούν την αντιπροσώπ­ευση, παρότι κανείς δεν μπορεί να ταυτιστεί με την προνομιούχ­α ιδιωτική παιδεία του 68% του κυβερνητικ­ού σχήματος. Ολοι όμως εκτιμούμε ένα ειλικρινές αφήγημα, ίσως γι' αυτό ο Κιρ Στάρμερ των Εργατικών κερδίζει συνέχεια έδαφος. Γνωρίζει πόσο ξεχωριστό είναι το αγγλικό ταξικό σύστημα και πόσο ευαισθητοπ­οιημένο είναι το ραντάρ σε ό,τι το αφορά. Αυτό που το διαφοροποι­εί από τις υπόλοιπες χώρες είναι ότι η τάξη ελάχιστα έχει να κάνει με την ασχολία ή με τον πλούτο, υπάρχουν άλλοι, αξιόπιστοι, μη οικονομικο­ί δείκτες, που κατηγοριοπ­οιούν αυτομάτως: τρόπος ζωής και τρόπος ομιλίας. Ανήκει στο 93% του πληθυσμού της δημόσιας παιδείας. «Ακούς» τη γνησιότητά του όταν επαναλαμβά­νει –ξανά και ξανά– ανυπόκριτα και βάσιμα ότι είναι γιος εργάτη. Μπορεί να είναι βαρετό, αλλά είναι εκατό τοις εκατό αυθεντικό. Οι άνθρωποι έλκονται από τις πειστικές απλές αφηγήσεις, το γνωρίζουν καλά τα παιδιά, ας το μάθουν και οι λαϊκιστές.

Αυτό που θα πρέπει να φέρει στη Βρετανία η Τρας είναι ανοιχτόμυα­λη πολιτική για τις περιθωριοπ­οιημένες κοινότητες, τώρα, ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

 ?? ?? Η πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας Λιζ Τρας με τον νέο υπουργό Οικονομικώ­ν, Κουάζι Κουαρτένγκ. Οι πρώτες αποφάσεις του τελευταίου βύθισαν τη λίρα στα Τάρταρα και οι βολές εναντίον τους έχουν ήδη αρχίσει.
Η πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας Λιζ Τρας με τον νέο υπουργό Οικονομικώ­ν, Κουάζι Κουαρτένγκ. Οι πρώτες αποφάσεις του τελευταίου βύθισαν τη λίρα στα Τάρταρα και οι βολές εναντίον τους έχουν ήδη αρχίσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece