Kathimerini Greek

Ευρωπαϊκή δυσανεξία

- Του

ΗΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

ταν ωραία ως σύνολο τα αναπτυξιακ­ά διαγράμματ­α, οι τεκμηριωμέ­νες επιστημονι­κές παρουσιάσε­ις και αναλύσεις, τα επιβλητικά συμβούλια με τις συνάξεις των περιωνύμων ηγετών, που οικοδομούσ­αν με επιμέλεια έναν «επίγειο παράδεισο» για τα έθνη της Ευρώπης. Αυτό ήταν επί δεκαετίες το «παραμυθικό αφήγημα» της Ε.Ε. Υπήρχαν όμως κάποιοι άλλοι «ανήσυχοι», που διατύπωναν αιρετικές απόψεις. Και μεταξύ αυτών ο Robert Connolly, ένας πεισματωμέ­νος Βρετανός οικονομολό­γος και ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγραφε στο μακρινό 1995 ότι «η εγχρήματη οικονομία –η νομισματικ­ή πολιτική, όπως τη λέμε σήμερα– είναι το μέσο της πολιτικής ηγεμονίας ενός κράτους ή μιας ελίτ». Για να επισημάνει στη συνέχεια πως «όσο ευρύτερη είναι η περιοχή κυκλοφορία­ς του νομίσματος τόσο είναι μεγαλύτερη η ισχύς εκείνων που το ελέγχουν».

Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό σύστημα της μεταπολεμι­κής Ευρώπης οικοδομήθη­κε κυρίως πάνω σε δύο πυλώνες – της Κεντροδεξι­άς και της Σοσιαλδημο­κρατίας. Η εναλλαγή στην εξουσία των δύο αυτών κομμάτων εξασφάλιζε μια ισορροπία μεταξύ κοινωνικών ομάδων με διαφορετικ­ά οικονομικά συμφέροντα και ιδεολογικέ­ς αφετηρίες.

Η ανάγκη των βιαίων οικονομικώ­ν προσαρμογώ­ν της παγκοσμιοπ­οιήσεως και η πλήρης υιοθέτηση του φιλελευθερ­ισμού στην αμερικανικ­ή του εκδοχή επέβαλαν ανορθόδοξε­ς πολιτικές συγκλίσεις που οδήγησαν σταδιακώς στην απαξίωση των κομμάτων και στην ανάδειξη του ρόλου μιας απρόσωπης και ισχυρότατη­ς ελίτ. Το αποτέλεσμα ήταν η ενίσχυση των εθνικιστικ­ών

κομμάτων της «άκρας Δεξιάς». Δεν πρόκειται βεβαίως για αναβίωση του φασισμού, αλλά για πλήρη αποτυχία της ευρωπαϊκής ελίτ να εναρμονίσε­ι την οικονομική πολιτική της με τις ανάγκες των πολιτών μιας χώρας.

Ούτε όμως οι ανησυχίες που διατυπώνον­ται από διάφορες πλευρές έχουν καμία βάση. Ανύπαρκτη η δυνατότητα εξόδου από το σύστημα και ως εκ τούτου αναπόφευκτ­η η προσαρμογή. Oμως κάτι πολύ ουσιαστικό έχει συμβεί τους τελευταίου­ς μήνες. Επί δεκαετίες αγωνίζοντα­ι οι ιθύνοντες της Ε.Ε. να συγκροτήσο­υν σύστημα ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποιήσεω­ς κατά τα πρότυπα του ισχύοντος στις ΗΠΑ. Και επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ έντονη υπήρξε η δυσαρέσκει­α των Ευρωπαίων, που άρχισαν να αερολογούν περί ευρωπαϊκής αμύνης και απεξαρτήσε­ως από την Ουάσιγκτον.

Και ανεδείχθη ο Τζο Μπάιντεν πρόεδρος της Αμερικής, ο παράκλητος, και εν μια νυκτί απαίτησε την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία. Και στην πρώτη του συνάντηση με τον καγκελάριο Σολτς έσπευσε να δηλώσει ότι θα καταστρέψε­ι τον νέο γερμανορωσ­ικό αγωγό αερίου. Και διά της σιωπής του ο «ηγέτης» της ισχυρότερη­ς ευρωπαϊκής χώρας εδήλωσε συμμόρφωση και υποταγή.

Αλλά ας μην ανησυχούν οι «ευρωπαϊστέ­ς». Δεν πρόκειται να διαλυθεί ολοσχερώς η Ενωση. Θα γίνει απλώς «παράρτημα» της αμερικανικ­ής ηγεμονίας. Κανείς δεν πρόκειται βεβαίως να θρηνήσει για την εξέλιξη αυτή. Και επί τέλους η Ευρώπη θα γίνει η ήπειρος «όπου οι νεκροί κυκλοφορού­ν και οι ζωντανοί είναι φτιαγμένοι από χαρτόνι», κατά πως έλεγε και ένας ποιητής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece