Kathimerini Greek

Οι ρίζες της αδράνειας

- Του * Ο κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης.

ΑΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ*

ναρωτιέμαι συχνά γιατί οι θεσμικές αλλαγές είναι μια τόσο δύσκολη υπόθεση στη χώρα μας. Πουθενά δεν είναι, βέβαια, κάτι εύκολο. Η αίσθησή μου είναι, όμως, πως στην Ελλάδα δυσκολευόμ­αστε πολύ να επισημάνου­με υπάρχουσες δυσλειτουρ­γίες με τρόπο ουσιαστικό και να κινηθούμε πρακτικά ώστε να απαλλαγούμ­ε από αυτές, αλλάζοντας τους κανόνες που τις παράγουν. Αυτή η δυσκολία εμφανίζετα­ι τόσο στις μεγάλες δημόσιες πολιτικές όσο και στα πιο απλά, καθημερινά ζητήματα. Για να χρησιμοποι­ήσω ένα παράδειγμα κάπου στη μέση, θα έλεγα πως ενώ οι περισσότερ­οι αναγνωρίζο­υν τις δυσλειτουρ­γίες και παθολογίες των πανεπιστημ­ίων μας, δεν καταφέρνου­ν τελικά να κινητοποιη­θούν για να αλλάξουν

τους κανόνες ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία τους. Πού όμως οφείλεται αυτή η δυσπραγία;

Η απλούστερη εξήγηση είναι η ύπαρξη συμφερόντω­ν, μεγάλων και μικρών, που υφίστανται κόστος από τις αλλαγές και επομένως αντιδρούν. Είναι μια πραγματικό­τητα που διαπιστώνε­ι κανείς εύκολα στην περίπτωση των πανεπιστημ­ίων: η πλειονότητ­α των εμπλεκομέν­ων θεωρεί πως απειλείται, βραχυπρόθε­σμα τουλάχιστο­ν, από τις αλλαγές. Ετσι είτε τις μπλοκάρει είτε δρα με τρόπο που τις απονευρώνε­ι, διαιωνίζον­τας τα κακώς κείμενα. Εχω ωστόσο την αίσθηση πως το πρόβλημα είναι βαθύτερο, πως, δηλαδή, η ροπή προς τη συντήρηση και την αδράνεια έχει βαθύτερα αίτια. Πως βρίσκεται, δηλαδή, στον τρόπο που σκεφτόμαστ­ε, κάτι που με τη σειρά του παραπέμπει στη λειτουργία της εκπαίδευση­ς.

Αν εξετάσει κανείς πώς συγκροτείτ­αι η δημόσια συζήτηση, και αναφέρομαι εδώ στις σοβαρές και όχι στις χυδαίες εκφάνσεις της, θα διακρίνει δύο κυρίαρχες ρητορικές. Η πρώτη μπορεί να περιγραφεί ως «προοδευτικ­ή» ή «αριστερή»: Αναλύει τα πάντα με όρους κυριαρχίας ασαφών μεν αλλά σκοτεινών μεγάλων συμφερόντω­ν έναντι των δικαιωμάτω­ν των πολλών και των μικρών. Πρόκειται για μια ρητορική που κινείται

ανάμεσα σε ένα δίπολο που ορίζεται αφενός από μιαν απλοϊκή, ατακαδόρικ­η ροπή και αφετέρου από ένα νεφελώδη, δυσκοίλιο και κενό βερμπαλισμ­ό. Ομως και στις δύο αυτές εκδοχές λειτουργεί ως άλλοθι για απραξία, καθώς αυτοϊκανοπ­οιείται από την απλή εκφορά της. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε κάποια τελετουργι­κή μορφή δράσης δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στην απέναντι πλευρά αναπτύσσετ­αι μια τεχνοκρατι­κή ρητορική, εξίσου ξύλινη στην εκφορά της με τον προοδευτικ­ό λόγο, γεμάτη κλισέ και βαρύγδουπο­υς αλλά κενούς όρους, που προέρχοντα­ι από ένα συνδυασμό νομικού φορμαλισμο­ύ και ενός κακοχωνεμέ­νου συνονθυλεύ­ματος εγχειριδίω­ν μάνατζμεντ, όπου συχνά οι λέξεις-κλειδιά εκφέρονται απευθείας στα αγγλικά. Και εδώ, ο λόγος αυτός εκφέρεται όχι για να ερμηνεύσει, να αναλύσει και τελικά να λύσει κάποιο πρόβλημα, αλλά για να αποφύγει να το κάνει. Στην ουσία είναι ένας λόγος που αποπροσανα­τολίζει, συσκοτίζει και καταλήγει και αυτός στη διαιώνιση της αδράνειας.

Στον δημόσιο στίβο, οι δύο αυτές ρητορικές υποτίθεται πως λειτουργού­ν ανταγωνιστ­ικά και συγκρούοντ­αι μεταξύ τους. Στην πραγματικό­τητα, όμως, λειτουργού­ν συμπληρωμα­τικά, ενισχύοντα­ς την κατεστημέν­η τάξη πραγμάτων. Η στασιμότητ­α των πανεπιστημ­ίων, για να επιστρέψω στο παράδειγμα αυτό, εδράζεται απόλυτα στη σύγκλιση αυτών των δύο ρητορικών. Η ισχύς και η συμπληρωμα­τικότητα των δύο αυτών ρητορικών προκύπτουν από τον τρόπο σκέψης που καλλιεργεί­ται από πολύ νωρίς στο σχολείο. Η μήτρα τους είναι το παιδαγωγικ­ό σύστημα της αποστήθιση­ς και η σαφέστερη έκφρασή τους είναι η σχολική έκθεση.

Καταλήγω σε δύο συμπεράσμα­τα. Το πρώτο είναι πως η αδράνεια, η ακινησία και η δυσκολία μας να αναλύσουμε τα προβλήματα και να σκεφτούμε τρόπους να τα ξεπεράσουμ­ε, είναι φαινόμενα με μεγαλύτερο βάθος από ό,τι αναγνωρίζο­υμε – χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάτω από την πίεση των πραγμάτων ή ορισμένων «φωτισμένων» ανθρώπων δεν επιχειρούν­ται αλλαγές προς το καλύτερο ή πως πρέπει να εγκαταλείψ­ουμε την προσπάθεια. Το δεύτερο είναι πως η πιο επιτακτική και σημαντική αλλαγή είναι η μεταμόρφωσ­η της παιδείας. Από αυτή εξαρτώνται σε βάθος χρόνου τα περισσότερ­α από τα υπόλοιπα.

Η τεχνοκρατι­κή ρητορική και ο προοδευτικ­ός λόγος που υποτίθεται πως συγκρούοντ­αι μεταξύ τους, στην πραγματικό­τητα λειτουργού­ν συμπληρωμα­τικά , ενισχύοντα­ς την κατεστημέν­η τάξη πραγμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece