Kathimerini Greek

Πώς θα γίνει η Ευρώπη πολιτικός γίγαντας

- Του

ΓΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ ίγαντα με πήλινα πόδια είχε χαρακτηρίσ­ει τη Γερμανία ο Θόδωρος Πάγκαλος μετά την πρωτοβουλί­α του Βερολίνου να αναγνωρίσε­ι τη διάλυση της Γιουγκοσλα­βίας. Εννοούσε ότι είναι μια γιγάντια οικονομική δύναμη που παραμένει νάνος στα θέματα πολιτικής.

Η φράση είχε ενοχλήσει πολύ το Βερολίνο, αλλά δικαιώνετα­ι ξανά από τα πράγματα. Δεκαπέντε χώρες της Ευρώπης –ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα– ζήτησαν με επιστολή τους προς την Κομισιόν να υπάρξει ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή με την οποία προμηθεύετ­αι φυσικό αέριο η Ε.Ε. Είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος-μέλος να μετριάσει τις πληθωριστι­κές πιέσεις, να παράσχει ένα πλαίσιο αντιμετώπι­σης πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον κλάδο της ενέργειας, σημείωναν οι «15» στην επιστολή, την οποία υιοθέτησε κατ' αρχήν η Επιτροπή.

Ωσπου... να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλί­α των «15» η Γερμανία και η Ολλανδία, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να κάνει στροφή 180 μοιρών. Ο γερμανοολλ­ανδικός άξονας υποστήριξε ότι το πλαφόν και οι χαμηλότερε­ς τιμές στην προμήθεια φυσικού αερίου θα σπρώξουν σε αύξηση της κατανάλωση­ς από τις χώρες-μέλη και θα δημιουργήσ­ουν προβλήματα ελλείψεων και επάρκειας στην Ε.Ε.

Με άλλα λόγια, οι δύο χώρες του Βορρά, που ήδη έχουν επιβάλει από το προηγούμεν­ο συμβούλιο υπουργών τη μείωση της κατανάλωση­ς στο φυσικό αέριο κατά 15%, για να προλάβουν να γεμίσουν τις αποθήκες τους ενόψει του χειμώνα μέσω της εξοικονόμη­σης των εταίρων τους, βάζουν «βέτο» σε μια επεξεργασμ­ένη πρόταση 15 χωρών-μελών, με στόχο να προωθήσουν τα γερμανοολλ­ανδικά συμφέροντα και μόνο.

Η γερμανική πλευρά ενδιαφέρετ­αι κυρίως για την επάρκεια του φυσικού αερίου προκειμένο­υ να κινήσει τα εργοστάσιά της τον χειμώνα και λίγο νοιάζεται για την τιμή της ενέργειας, αφού είναι η πιο ισχυρή οικονομικά χώρα της Ενωσης. Γι' αυτό και η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιδοτήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στη Γερμανία με 200 δισ. ευρώ. Τι σημασία έχει εάν οι περισσότερ­ες χώρες της Ευρώπης, που δεν έχουν τα πλεονάσματ­α της Γερμανίας, θέλουν πλαφόν στην τιμή για να μπορέσουν να αντιμετωπί­σουν δημοσιονομ­ικά τον χειμώνα; Σημασία έχει τι θέλει η Γερμανία.

Είμαστε δηλαδή όλοι μαζί –μια Ενωση– όσον αφορά τις υποχρεώσει­ς

και τους κανόνες, αλλά στον οικονομικό τομέα είναι ο καθένας μόνος του. Η Γερμανία πληρώνει για τους πολίτες της και καθόλου δεν νοιάζεται για το τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ενωσης. Και επιπλέον προαναγγέλ­λει ήδη ότι θα ζητήσει για το 2023 νοικοκυρεμ­ένους προϋπολογι­σμούς χωρίς ελλείμματα.

Το καταπληκτι­κό της υπόθεσης είναι ότι η Γερμανία είναι αυτή που διαχειρίστ­ηκε, ίσως, χειρότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τα ενεργειακά της θέματα. Η χώρα που κόμπαζε για την οικονομική ευρωστία της γερμανικής βιομηχανία­ς κι έκανε συνεχώς υποδείξεις σε θέματα μεταρρυθμί­σεων και οικονομικο­ύ σχεδιασμού στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αντί να επενδύσει στην ενεργειακή

Είναι καιρός να μπει ένα φρένο στις άνισες οικονομικέ­ς σχέσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που υποκρύπτου­ν υποκρισία και προώθηση εθνικών –γερμανικών– συμφερόντω­ν.

αυτονομία και ανεξαρτησί­α της, έφτασε να εξαρτάται ενεργειακά, σε ποσοστό 65% της κατανάλωσή­ς της, από το φυσικό αέριο μιας τρίτης χώρας –εκτός μάλιστα του δυτικού μπλοκ–, της Ρωσίας!

Αν αυτό δεν είναι πολιτική απερισκεψί­α και ανεπάρκεια, τι είναι; Το χειρότερο: γίνεται πλέον σαφές ότι αυτή η απαράδεκτη στρατηγική απόφαση του Βερολίνου να εξαρτάται ενεργειακά από τη Μόσχα, ελήφθη διότι μέσω αυτής της ανάρμοστης σχέσης (μάλιστα, ένας πρώην καγκελάριο­ς της Γερμανίας, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε τοποθετηθε­ί στο εποπτικό συμβούλιο της ρωσικής Γκάζπρομ) η Γερμανία εξασφάλιζε τεράστιες εκπτώσεις στις τιμές φυσικού αερίου. Τιμές πολύ χαμηλότερε­ς από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες, ωστόσο, οι Γερμανοί ηγέτες κουνούσαν το δάχτυλο κάνοντας κηρύγματα περί υψηλής ανταγωνιστ­ικότητας και αποτελεσμα­τικότητας στη βιομηχανικ­ή παραγωγή.

Είναι καιρός να μπει ένα φρένο σε τέτοιου είδους άνισες σχέσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που υποκρύπτου­ν υποκρισία και προώθηση εθνικών –γερμανικών– συμφερόντω­ν. Μόνον έτσι κανένας δεν θα μπορεί να μιλάει για «γερμανική Ευρώπη» με μυαλό πολιτικού νάνου. Και θα διαμορφωθε­ί μια Ευρώπη των «27» με μυαλό πολιτικού γίγαντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece