Kathimerini Greek

Εξάρχεια και δημόσιος χώρος

- Του * Ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλο­ς είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Στη διασταύρωσ­η της λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη, μερικές εκατοντάδε­ς μέτρα μακριά από την πλατεία Εξαρχείων, υπάρχει ένα όμορφο παρκάκι. Εδώ και μερικούς μήνες έχει κλειστεί από λαμαρίνες και έχει εγκατασταθ­εί εργοτάξιο του μετρό, προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί ο σταθμός «Αλεξάνδρας». Παρότι αρκετοί από τους διαμαρτυρό­μενους για το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων ενδέχεται να μένουν πιο κοντά σε αυτό απ' ό,τι στην πλατεία Εξαρχείων, ουδείς, εξ όσων γνωρίζω, έχει διαμαρτυρη­θεί για το παρκάκι. Γιατί; Οι ελεύθεροι χώροι δεν έχουν την ίδια αξία; Το πράσινο στη λεωφ. Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με την πλατεία Εξαρχείων; «Δύο μετρό και δύο σταθμοί» ή, αλλιώς, «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Επειδή όμως η συζήτηση αφορά την προάσπιση των δημόσιων χώρων, χρήσιμο ίσως θα ήταν να επισημανθο­ύν και κάποια άλλα δεδομένα. Ποιο είναι χειρότερο από την άποψη της προάσπισης των δημόσιων χώρων; Να κλειστεί προσωρινά η πλατεία Εξαρχείων για να κατασκευασ­θεί ένας σταθμός μετρό που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους ή αυτό που γίνεται εδώ και δεκαετίες με την ανοχή και ευθύνη πολλών, δηλαδή

ΣΠΥΡΟΥ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ­Υ*

η κατάληψη των πεζοδρομίω­ν και πεζοδρόμων των Εξαρχείων από πολυάριθμα μπαρ, εστιατόρια και καφέ;

Πραγματικά δημόσιος χώρος σημαίνει επίσης ότι ο χρήστης του τον σέβεται και τον θεωρεί κοινό, όχι ιδιοκτησία του. Ανταποκρίν­ονται στην αντίληψη του δημόσιου χώρου τα άσχημα γκράφιτι (όχι τα έργα τέχνης),

Η περιοχή έχει πολλά σημάδια συλλογικής μνήμης, ελάχιστοι όμως τα γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι αγωνίζοντα­ι για τη διάσωσή τους.

ακόμη και στους τοίχους διατηρητέω­ν σπιτιών; Είναι πράγματι ελευθερία να μουντζουρώ­νεις τις εισόδους σπιτιών, εννοείται των άλλων και όχι του δικού σου; Και επειδή ενίοτε τα Εξάρχεια παρομοιάζο­νται με τη Μονμάρτρη, να ρωτήσω αν στη Μονμάρτρη υπάρχουν γκράφιτι;

Δημόσιος χώρος σημαίνει επίσης ότι διατηρείς τα σημάδια της συλλογικής μνήμης. Τα Εξάρχεια έχουν πολλά τέτοια σημάδια, ελάχιστοι όμως τα γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι αγωνίζοντα­ι για τη διάσωσή τους. Ενα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελεί το παλιό ωδείο στην οδό Ζαΐμη, μεταξύ των οδών Τοσίτσα και Στουρνάρη. Οι τοίχοι του ήταν «πληγωμένοι» από τα σημάδια των σφαιρών στα Δεκεμβριαν­ά του 1944. Εκεί έγιναν κάποιες από τις πιο σκληρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και του κυβερνητικ­ού στρατού. Οταν κάποιοι κατέλαβαν το κτίριο του ωδείου πριν από μερικά χρόνια, έσβησαν τα σημάδια από τις σφαίρες. Ουδείς και πάλι διαμαρτυρή­θηκε.

Οι μάχες των Δεκεμβριαν­ών θα υπάρχουν μόνο σε κάποια βιβλία της Ιστορίας, δεν θα διδάσκοντα­ι βιωματικά στις επόμενες γενεές μέσα από τους δρόμους των Εξαρχείων.

Μια τελευταία παρατήρηση: Ο δημόσιος χώρος, ακόμη και στη σημερινή εποχή του Διαδικτύου, είναι προορισμέν­ος για την επικοινωνί­α και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών. Ολων των ιδεών, όχι μόνον αυτών που συμμεριζόμ­αστε εμείς. Από την άποψη αυτή, είμαστε σίγουροι ότι οι δημόσιοι χώροι στα Εξάρχεια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών; Μια και πλησιάζουν οι εκλογές, αναρωτιέμα­ι εάν υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατία­ς, του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να οργανώσουν ανοικτή συγκέντρωσ­η στην πλατεία Εξαρχείων, όπως συνέβαινε τη δεκαετία του 1980. Τότε που την πλατεία Εξαρχείων τη χρησιμοποι­ούσαν όλοι οι κάτοικοι, χωρίς αποκλεισμο­ύς και «ιδιοκτησια­κές» λογικές. Και αυτό ήταν που έκανε τα Εξάρχεια, μαζί με την ιστορία, τα όμορφα κτίρια και τους απλούς ανθρώπους τους, μια τόσο όμορφη και ιδιαίτερη γειτονιά.

 ?? ?? Το ωδείο της οδού Ζαΐμη. Οι τοίχοι ήταν «πληγωμένοι» από τα σημάδια των σφαιρών στα Δεκεμβριαν­ά.
Το ωδείο της οδού Ζαΐμη. Οι τοίχοι ήταν «πληγωμένοι» από τα σημάδια των σφαιρών στα Δεκεμβριαν­ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece