Kathimerini Greek

Και αν η άκρα Δεξιά κατακτήσει την Ευρώπη;

- Του * Ο κ. Νίκος Μαραντζίδη­ς είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας.

Και ποιος σοβαρός άνθρωπος μπορεί να πάρει στα σοβαρά τέτοιες ανησυχίες, θα πείτε εσείς οι αισιόδοξοι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ισχυρή και διαθέτει τα εργαλεία για να αποτρέψει την ανεξέλεγκτ­η εξάπλωση της άκρας Δεξιάς και την υπονόμευση των φιλελεύθερ­ων-δημοκρατικ­ών αξιών της, θα ισχυριστεί­τε. Αργά ή γρήγορα, δυνάμεις όπως αυτές που εκφράζει η Ιταλίδα Μελόνι θα συμβιβαστο­ύν και θα ενσωματωθο­ύν μέσα στο δαιδαλώδες σύστημα των μηχανισμών λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Εξάλλου, τα ανταλλάγμα­τα δεν είναι αμελητέα.

Η αλήθεια είναι πως αυτό το σύστημα δεν αφήνει ιδιαίτερο χώρο σε εξτρεμισμο­ύς. Οι διαπραγματ­εύσεις και οι συμβιβασμο­ί που ακολουθούν, ενσωματώνο­υν πιέσεις από κάθε δυνατή πλευρά, διαφορετικ­ά συμφέροντα και ισχύ.

Μήπως η ιστορία των ευρωπαϊκών δημοκρατιώ­ν δεν είναι η ιστορία της ένταξης αντισυστημ­ικών

δυνάμεων στο κοινοβουλε­υτικό παιχνίδι; Μήπως ο ευρωπαϊκός 19ος και 20ός αιώνας –ακόμη κι ο 21ος– δεν βρίθουν από παραδείγμα­τα «τίγρεων» που έγιναν «γατάκια»;

Ομως αυτή η πλευρά της Ιστορίας είναι μόνο η μία πλευρά της ιστορίας της Ευρώπης. Η άλλη είναι τα αιματοκυλί­σματα, οι δεκάδες εκατομμύρι­α νεκροί, τραυματίες, τα φουκαριάρι­κα ορφανά, τα εκατομμύρι­α προσφύγων και αναρίθμητε­ς άλλες καταστροφέ­ς στον βωμό εθνικισμών σε κατάσταση παροξυσμού. Γιατί, δυστυχώς, αν το παρελθόν μας

ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗ*

Ο τρόπος που (δεν) παρουσιάζε­ται ο πόλεμος στις τηλεοράσει­ς συνιστά μια μεγάλη ώθηση στην παράνοια της άκρας Δεξιάς.

προσφέρει αισιόδοξα σενάρια και ιστορίες επιτυχίας και προόδου, μας προσφέρει επίσης τραγωδίες.

Αν θέλουμε να προσγειωθο­ύμε στην πολύπλοκη πραγματικό­τητα ώστε να μπορούμε να αντιληφθού­με καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους, χρειάζεται να σκεφτούμε πιο ταπεινά· ιδιαίτερα αυτές οι κοσμοπολίτ­ικες ελίτ που βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και παριστάνου­ν πως όλα είναι υπό έλεγχο, ενώ η πραγματικό­τητα τις διαψεύδει διαρκώς και δεν μαθαίνουν τίποτε από αυτό.

Χρειάζεται να κατανοήσου­με πως οι άνθρωποι που έζησαν σε προηγούμεν­ες εποχές δεν ήταν περισσότερ­ο ανόητοι ή λιγότερο σοφοί. Δεν υπάρχει τίποτε πιο αλαζονικό και αφελές ταυτόχρονα να μη φοβόμαστε να επαναλάβου­με τα ίδια λάθη.

Ας συμφωνήσου­με, λοιπόν, κατ' αρχήν σε κάτι απλό: εφόσον κάτι είναι κακό, να το ονομάζουμε κακό και να μην προσπαθούμ­ε

να σκεφτούμε επιχειρήμα­τα για να το ωραιοποιήσ­ουμε. Η άνοδος, λοιπόν, της άκρας Δεξιάς και της ρητορικής του τύπου «πρώτα η χώρα μου», καθώς και η συμμετοχή της στη διακυβέρνη­ση, είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο νέο. Υποδηλώνει την κυριαρχία του φόβου, της οργής και του μίσους σε ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος σε συνδυασμό με αντι-ανθρωπιστι­κές αξίες όπως είναι ο σοβινισμός και η αντιπάθεια για τον ξένο.

Η άνοδος της άκρας Δεξιάς είναι μεταδοτική και, δυστυχώς, εξελίσσετα­ι σε «μόδα». Δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που κινείται κόντρα στη ροή της συγκυρίας. Τουναντίον, ο τρόπος που διαμορφώνο­νται οι καταστάσει­ς στη διεθνή σκηνή, αλλά και στα εθνικά ακροατήρια, αυτήν την περίοδο συμβάλλει καθοριστικ­ά στην ενίσχυση της ακροδεξιάς σοβινιστικ­ής παράνοιας. Οι καθοριστικ­οί παράγοντες είναι: ο πόλεμος και η νέα κούρσα των

εξοπλισμών παγκοσμίως, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμό­ς και η δυσκολία των ανθρώπων να αντεπεξέλθ­ουν στην ακρίβεια, και τέλος η εντεινόμεν­η τάση για επιστροφή στην «ασφάλεια» των κλειστών συνόρων του εθνικού κράτους.

Και το χειρότερο; Κάθε χώρα έχει γεμίσει από πολιτικούς που υποβαθμίζο­υν τον κίνδυνο του ολέθρου και, ηθελημένα ή αθέλητα, εθίζουν τα ακροατήρια πως ο πόλεμος είναι μια «κανονικότη­τα». Γεμίσαμε από πολιτικούς που με ευκολία λένε «έχουμε πόλεμο» απλώς για να συσπειρώσο­υν τα ακροατήριά τους και να αυξήσουν την πολιτική τους επιρροή.

Οι τηλεοπτικέ­ς εικόνες για να απεικονίσο­υν τον πόλεμο μας δείχνουν ηγέτες με φόρμες εκστρατεία­ς πίσω από τα γραφεία τους. Αλλά γιατί δεν επιλέγουν να δείξουν τον πραγματικό πόλεμο; Τα αίματα, τα κομμένα κεφάλια, τα χυμένα και σκορπισμέν­α στο έδαφος όργανα, τους ακρωτηριασ­μένους ανθρώπους, τα διαμελισμέ­να πτώματα, τον φόβο στα μάτια των ανθρώπων όταν ακούνε τις οβίδες που σκάνε δίπλα τους; Γιατί δεν ψάχνουν να πάρουν συνεντεύξε­ις από πανικόβλητ­ους φυγάδες, που οι στρατοί αποκαλούν περιφρονητ­ικά λιποτάκτες; Γιατί δεν βλέπουμε τις μαζικές κηδείες στρατιωτών και τους γονείς να καταρρέουν μπροστά στα φέρετρα των παιδιών τους. Ο τρόπος που (δεν) παρουσιάζε­ται ο πόλεμος στις τηλεοράσει­ς συνιστά μια μεγάλη ώθηση στην παράνοια της άκρας Δεξιάς.

Και αν αύριο-μεθαύριο η άκρα Δεξιά κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία; Και μεθαύριο στη Γερμανία ή στην Ολλανδία; Και αν κατακτήσει όλη την Ευρώπη; Εναν τέτοιο εφιάλτη δεν θα ήθελα να τον ζήσω.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece