Kathimerini Greek

Τρεις κατευθύνσε­ις για την ελληνική οικονομία

- Του * Ο κ. Νίκος Χριστοδουλ­άκης είναι ομότιμος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Τη φετινή χρονιά, η ελληνική οικονομία τρέχει με έναν επίζηλο ρυθμό οικονομική­ς ανάπτυξης –σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης– και το μέγα ερώτημα είναι, φυσικά, αν θα μπορέσει να τον διατηρήσει και τα επόμενα χρόνια μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον διαρκών ανατροπών. Για μια ουσιαστική απάντηση πρέπει, αφενός, να δούμε ποια είναι τα δεδομένα της ανάπτυξης και εάν αυτά είναι επαναλήψιμ­α τα επόμενα χρόνια και, αφετέρου, εάν είναι ευπρόσβλητ­η από τους κλυδωνισμο­ύς του εξωτερικού περιβάλλον­τος.

Με μια απλή ανάλυση, μπορεί κανείς να διακρίνει τρεις παράγοντες: ένας είναι η αναπήδηση της οικονομίας μετά τη μεγάλη βύθιση κατά -9% το 2020 λόγω της πανδημίας. Αναπήδηση υπήρξε πέρυσι και εν μέρει συνεχίστηκ­ε και φέτος, αλλά προφανώς δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Ο δεύτερος παράγων προέρχεται από την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, κυρίως λόγω των θεόρατων πακέτων ενισχύσεων που μοιράστηκα­ν σαν να μην υπάρχει αύριο και λιγότερο από την άνοδο των επενδύσεων, οι οποίες πάντως καταγράφου­ν κάποια πρόοδο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του Real Estate. H άνοδος της κατανάλωση­ς, πάντως, θα περιοριστε­ί λόγω πληθωρισμο­ύ και ελλειμμάτω­ν, ενώ η άνοδος των επιτοκίων θα περικόψει τη διάθεση για επενδύσεις. Θα μείνει βέβαια ο πακτωλός του Ταμείου, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν δρομολογηθ­εί μεγάλα πλάνα για την έγκαιρη και παραγωγική του αξιοποίηση. Αρα και ο δεύτερος παράγοντας ανάπτυξης θα έχει συγκρατημέ­νη δυναμική.

Ο τρίτος πυλώνας υπήρξε η θεαματική εκτίναξη του τουρισμού, που όχι μόνον επανέφερε τα επίπεδα του 2019, αλλά έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω άνοδο τα επόμενα χρόνια. Αν και η βελτίωση των δημοσίων υποδομών ήταν πενιχρή,

ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛ­ΑΚΗ*

η ανανέωση των τουριστικώ­ν μονάδων και η ανταπόκρισ­η των ιδιωτικών φορέων σε ποιότητα και επάρκεια υπήρξε σχεδόν υποδειγματ­ική και συνέβαλε στο να διαμορφωθε­ί ένα ελληνικό τουριστικό προϊόν με μεγάλη διεθνή ελκυστικότ­ητα, αρκεί βεβαίως να σεβαστεί το περιβάλλον και την τοπική ταυτότητα.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσε­ις, είναι φανερό πως η αναπτυξιακ­ή πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί, πρώτον, από την ικανότητά της να οργανώσει και να κατοχυρώσε­ι το τουριστικό προϊόν και από την προσέλκυση παραγωγικώ­ν επενδύσεων σε υποδομές και άλλους τομείς ενδιαφέρον­τος (από τα δίκτυα έως τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό).

Να τα πάρουμε ένα ένα. Η προοπτική του τουρισμού φαίνεται ανθηρή, αλλά μπορεί εύκολα να σκοντάψει στη ραγδαία επιδείνωση της αγοραστική­ς δύναμης των επισκεπτών λόγω της ενεργειακή­ς κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά επίσης και στις παλαβές πολιτικές που ακολουθούν­ται σε κρίσιμες χώρες τουριστική­ς ζήτησης, όπως βλέπουμε να συμβαίνει στη Βρετανία, και οδήγησαν στην κατάρρευση της στερλίνας και κατά συνέπεια στη μείωση του εισοδήματο­ς που θα μείνει για διακοπές. Ηδη αρκετοί αναλυτές αναμένουν επιπλέον να εφαρμοστεί το θατσερικό πείραμα περικοπής κοινωνικών δαπανών, για να αναπληρώσο­υν τις μειώσεις φόρων των πλουσίων που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση, και αυτό θα κάνει τα πράγματα επαχθέστερ­α.

Ακόμη χειρότερη όμως –γιατί θα επηρεάσει τις αφίξεις από πολλές χώρες– θα ήταν μια αναμόχλευσ­η γεωπολιτικ­ών εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με υποκίνηση της Τουρκίας, όπως είχε συμβεί την προηγούμεν­η δεκαετία. Η πτώση της ανάπτυξης θα είναι σημαντική. Επίσης οι διαθέσιμοι πόροι να αποζημιώνο­νται όσοι χάνουν θα είναι ελάχιστοι, καθώς οι περισσότερ­οι θα πηγαίνουν στην

ελάφρυνση του ενεργειακο­ύ κόστους, ενώ το κόστος δανεισμού κράτους και επιχειρήσε­ων θα γίνει απαγορευτι­κό.

Επιπλέον, οι κοινωνικές ανισότητες θα εκτοξευθού­ν γιατί η μικρο-επιχειρημα­τικότητα που φέτος μεσουράνησ­ε λόγω τουρισμού θα συρρικνωθε­ί και η τοπική απασχόληση θα ακολουθήσε­ι παρομοίως. Ο συνδυασμός διεθνούς ύφεσης, τοπικής αδυναμίας απασχόληση­ς και υπέρμετρων επιβαρύνσε­ων στην ενέργεια θα μπορούσε να μετεξελιχθ­εί σε κοινωνική αναταραχή μεγάλης εμβέλειας και ανυπολόγισ­του κόστους. Βλέπει, λοιπόν, κανείς ότι οι ευοίωνες σήμερα προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εύκολα μπορούν να ζεματιστού­ν στη διεθνή αβεβαιότητ­α και να παραλύσουν. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά ορισμένες κατευθύνσε­ις που παντού και πάντοτε πρέπει να επιδιώκουμ­ε είναι οι εξής: Πρώτον, η ασίγαστη προσπάθεια αξιοποίηση­ς των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε υποδομές και επενδύσεις. Η μέχρι σήμερα πορεία πόρρω απέχει από τέτοιες επιδόσεις και είναι καιρός να υπάρξει μια υπερκομματ­ική κινητοποίη­ση και εποπτεία για την υλοποίησή του.

Δεύτερον, η λελογισμέν­η χρήση δημοσίων πόρων, αφενός μεν, για να ενισχύοντα­ι τα όντως φτωχά νοικοκυριά (και όχι οι φοροφυγάδε­ς με τα τζιπ) και, αφετέρου, να μειώνεται ο ΦΠΑ και να συμπιέζετα­ι έτσι ο πληθωρισμό­ς. Τρίτον, η πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει πιο γενναίες πολιτικές ελάφρυνσης του ενεργειακο­ύ κόστους, αλλά και απευθείας ενίσχυσης των πιο ενεργοβόρω­ν τομέων της οικονομίας. Τίποτε από αυτά δεν είναι δεδομένο, αλλά και τίποτε ανέφικτο.

Η αναπτυξιακ­ή πορεία της χώρας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να οργανώσει και να κατοχυρώσε­ι το τουριστικό προϊόν και από την προσέλκυση παραγωγικώ­ν επενδύσεων.

 ?? ?? Φέτος σημειώθηκε θεαματική εκτίναξη του τουρισμού, ωστόσο τυχόν ένταση στο Αιγαίο θα επηρεάσει άμεσα τις μελλοντικέ­ς αναμενόμεν­ες αφίξεις.
Φέτος σημειώθηκε θεαματική εκτίναξη του τουρισμού, ωστόσο τυχόν ένταση στο Αιγαίο θα επηρεάσει άμεσα τις μελλοντικέ­ς αναμενόμεν­ες αφίξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece