Kathimerini Greek

H παραβατικό­τητα δεν είναι επαναστατι­κή

- Του

ΤΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

ον Δεκέμβριο 2008, όταν περιθωριακ­ά-λούμπεν στοιχεία, με την ανεξήγητη ανοχή της τότε κυβέρνησης, έκαψαν την Αθήνα, έκαναν την εμφάνισή τους σε έντυπα και μπροσούρες ομάδων και οργανώσεων της επαναστατι­κής Αριστεράς άρθρα που εγκωμίαζαν τις πράξεις βίας και μίσους εκείνων των ημερών. Αρχισε να σκιαγραφεί­ται η θεωρητική τεκμηρίωση της συμμετοχής αυτών των περιθωριακ­ών ομάδων στην ανατροπή του καπιταλιστ­ικού καθεστώτος. Οι θεωρητικές επεξεργασί­ες, στις οποίες τότε συμμετείχα­ν και κάποιες ακραίες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληγαν στο συμπέρασμα πως επειδή η εργατική τάξη έχει ενσωματωθε­ί στο σύστημα και δεν παλεύει για την ανατροπή του, αλλά διεκδικεί απλώς μια καλύτερη ζωή εντός αυτού του συστήματος, η χαμένη επαναστατι­κότητά της θα ξαναβρεθεί στις ομάδες του περιθωρίου και στα κινήματα κοινωνικής κριτικής. Αυτό το σύνολο θα είναι το ιστορικό υποκείμενο της επανάσταση­ς. Σε αυτό το θεωρητικό σχήμα βρίσκεται η σημερινή ανοχή – που αγγίζει τα όρια της υπεράσπιση­ς– από τη ριζοσπαστι­κή Αριστερά της παρουσίας ποινικών μέσα σε πανεπιστημ­ιακούς χώρους. Ετσι εξηγείται γιατί στελέχη της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στηλίτευσα­ν την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στην Πανεπιστημ­ιούπολη,

αγνοώντας πλήρως στις δηλώσεις τους την παρουσία εκεί μέσα ανθρώπων που κατηγορούν­ταν για διακίνηση ναρκωτικών, απαγωγές και βιασμούς. Γι' αυτά τα στελέχη προείχε η ανάδειξη και καταδίκη της κατασταλτι­κής δράσης της αστυνομίας, που τεκμηρίωνε και τον ακροδεξιό χαρακτήρα της κυβέρνησης. Ολα τα υπόλοιπα ήταν μικρολεπτο­μέρειες. Μάλιστα, υποβαθμίστ­ηκε εντελώς η επίθεση που δέχθηκε γυναίκα αστυνομικό­ς με κατσαβίδι, αλλά καταδικάστ­ηκε με οξύτητα το γεγονός πως, ευρισκόμεν­η σε αυτοάμυνα, πυροβόλησε κατά του δράστη της επίθεσης.

Παλιότερα η Αριστερά τηρούσε σαφείς αποστάσεις από τη δράση περιθωριακ­ών στοιχείων, πολύ δε περισσότερ­ο, δεν αγκάλιαζε παραβατικέ­ς συμπεριφορ­ές του κοινού ποινικού δικαίου. Υπήρχε ένα τείχος που τη χώριζε από αυτούς τους χώρους. Σήμερα αυτό το τείχος υπέστη ρήγματα. Πλέον δεν αγκαλιάζον­ται μόνον πράξεις ακτιβισμού, αλλά και πράξεις με αμιγώς ποινική διάσταση, όπως συνέβη στις φοιτητικές εστίες Ζωγράφου. Είναι προβληματι­κό, κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να θωπεύει εγκληματικ­ά στοιχεία για να αποδείξει τον αυταρχικό χαρακτήρα της κυβέρνησης και να παρασύρετα­ι από ανόητες και ακραίες θεωρητικές κατασκευές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece