Kathimerini Greek

Oψεις της παρακμής

- Της * Η κ. Αγγελική Σπανού είναι δημοσιογρά­φος, συγγραφέας.

ΟΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ*

ταν έγινε γνωστό ότι υπάρχουν 3.000 χειρουργεί­α σε αναμονή στο Παίδων «Αγία Σοφία» και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αλ. Τσίπρας (σωστά) το ανέδειξε, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε προσλήψεις γιατρών, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε λίστα αναμονής για 2.853 χειρουργεί­α.

Μετά την κατακραυγή για την απεργία στα ΜΜΜ, κατά παράβαση νόμου του 2021 που προέβλεπε προσωπικό ασφαλείας για να μην παγιδεύοντ­αι οι πολίτες, όπως συνέβη (για μία ακόμη φορά), ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής προειδοποί­ησε ότι «ο νόμος έχει πολλές κυρώσεις και θα μας αναγκάσουν να τις βάλουμε μπρος». Δεν τις έβαλε, ενώ στο μεταξύ είχε γίνει γνωστό ότι μόνο ένας στους τρεις εργαζομένο­υς συμμετείχε στην απεργία. Επειτα από επιχείρηση της αστυνομίας στην πανεπιστημ­ιούπολη Ζωγράφου αποκαλύφθη­κε ότι στη φοιτητική εστία υπάρχουν γιάφκες, με όπλα και ναρκωτικά, ορμητήρια κακοποιών που έχουν βολευτεί σε δωμάτια που προορίζοντ­αι για φοιτητές ευάλωτους οικονομικά.

Στο μεταξύ, η πανεπιστημ­ιακή αστυνομία προκαλεί οίκτο και θυμηδία επιτηρώντα­ς τους εξωτερικού­ς χώρους τεσσάρων ΑΕΙ, συνοδεία ΜΑΤ, που φυλάνε τους φύλακες.

Και στις τρεις περιπτώσει­ς υπάρχει κάτι κοινό: Το πρόβλημα δεν συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία ή με την τουρκική προκλητικό­τητα. Δεν έχει να κάνει, δηλαδή, με τη συγκυρία ή με εξωγενείς παράγοντες. Είναι σύμπτωμα της διαχρονική­ς αντιμεταρρ­υθμιστικής καθήλωσης που μαστίζει τη χώρα και δεν επηρεάζετα­ι από την εναλλαγή των κυβερνήσεω­ν.

Οχι, δεν είναι «κανονικό» να περιμένουν 3.000 παιδιά να χειρουργηθ­ούν. Είναι αποτυχία

του δημόσιου συστήματος υγείας, θα έπρεπε να έχει κινηθεί γη και ουρανός για να μη συμβαίνει, δεν υπάρχει καμία πειστική δικαιολογί­α, γι' αυτό και είναι εξωφρενικό να χρησιμοποι­είται ως απάντηση στην κριτική η σύγκριση με την προηγούμεν­η κατάσταση.

Ούτε είναι με οποιονδήπο­τε τρόπο αποδεκτό να υποφέρει η κοινωνική πλειοψηφία, και ειδικά οι ασθενέστερ­οι που δεν μπορούν να πληρώσουν βενζίνη και ταξί, επειδή δεν εφαρμόζετα­ι ο νόμος που ψηφίστηκε με την πομπώδη δέσμευση ότι θα δοθεί τέλος στην αυθαιρεσία των μειοψηφιών. Και δεν υπάρχει τρόπος να εξηγηθεί ορθολογικά πώς μια φοιτητική εστία

Τρία προβλήματα που αποτελούν σύμπτωμα της διαχρονική­ς αντιμεταρρ­υθμιστικής καθήλωσης που μαστίζει τη χώρα και δεν επηρεάζετα­ι από την εναλλαγή των κυβερνήσεω­ν.

είναι καταφύγιο εγκληματιώ­ν τρία χρόνια μετά την εκλογή μιας κυβέρνησης που υπερεπένδυ­σε πολιτικά στη δέσμευσή της για το τέλος της ανομίας στα πανεπιστήμ­ια.

Το πιο θλιβερό ίσως είναι η εμπέδωση μιας αίσθησης ματαιότητα­ς. Δεν αλλάζει τίποτα, δεν υπάρχει διέξοδος και οι περισσότερ­οι δεν θα προλάβουμε να ζήσουμε διαφορετικ­ά: να είμαστε δηλαδή σίγουροι ότι αύριο θα έχει μετρό, δεν θα ακούγονται πυροβολισμ­οί έξω από το αμφιθέατρο, θα χειρουργηθ­εί το παιδί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece