Kathimerini Greek

Γελοίο ο φύλακας να 'χει ανάγκη από φύλακα

- Του * Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας (www.htsoukas.com) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Warwick.

Εγραφα πριν από λίγο καιρό, παραπέμπον­τας σε συναφείς μελέτες του ΟΟΣΑ, ότι η ποιότητα ζωής σε μια χώρα εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα των δημοσίων αγαθών («Καθημερινή», 6/6/2022). Ποιοτικά δημόσια αγαθά παράγονται από αποτελεσμα­τικούς δημόσιους θεσμούς. Αν, συνεπώς, μας ενδιαφέρει να έχουμε υψηλής ποιότητας ανώτατη εκπαίδευση, τήρηση των νόμων και ταχεία απόδοση δικαιοσύνη­ς, πρέπει άοκνα να μεριμνούμε για την ποιότητα των θεσμών που προσφέρουν τα αντίστοιχα αγαθά. Είναι τόσο απλό – και τόσο δύσκολο.

Η απλότητα προκύπτει από το ότι η κεντρική ιδέα συνάδει διαισθητικ­ά με την κοινή εμπειρία – τα καλά πανεπιστήμ­ια, λ.χ., παράγουν καλούς φοιτητές. Η δυσκολία απορρέει από το γεγονός ότι ο τρόπος λειτουργία­ς των δημόσιων θεσμών, αφενός, αντανακλά την κυρίαρχη αυτοκατανό­ηση της κοινότητας που υπηρετούν, αφετέρου, καθορίζετα­ι από τη διαπάλη συμφερόντω­ν.

Αν, για παράδειγμα, η εμπέδωση δημόσιας τάξης (αστυνόμευσ­η - law enforcemen­t) κατανοείτα­ι ως αυθαίρετη κρατική επιβολή, τότε οι πλείστες επεμβάσεις της αστυνομίας, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποι­ούνται μορφές νόμιμης βίας, θεωρούνται απαράδεκτη «κρατική καταστολή». Αν, περαιτέρω, ένα κυβερνών κόμμα εκλαμβάνει την αστυνομία ως λάφυρο που κέρδισε εκλογικά, τότε θα προσεγγίσε­ι τον θεσμό πελατειακά, οπότε δεν θα του επιτρέψει να διοικηθεί με ενδογενή κριτήρια αριστείας, στρεβλώνον­τας, συνεπώς, τα κίνητρα επαγγελματ­ικής λειτουργία­ς. Το αποτέλεσμα; Μειώνεται η αποτελεσμα­τικότητα του θεσμού, άρα πέφτει η ποιότητα του αγαθού που παρέχει.

ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ*

Μου έκανε εντύπωση ότι, σε ρεπορτάζ της «Καθημερινή­ς» (25/9/22), όλοι οι συνεντευξι­αζόμενοι φοιτητές μιλούσαν για την αστυνόμευσ­η των πανεπιστημ­ίων ως ένα ιδιαιτέρως «ευαίσθητο θέμα». Δεν αντιλαμβάν­ομαι γιατί. Τα σύγχρονα πανεπιστήμ­ια συνιστούν οιονεί πόλεις (εξ ου και ο όρος «πανεπιστημ­ιούπολη»): χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται, ψυχαγωγούν­ται και/ή ζουν σε αυτά καθημερινώ­ς. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα έτσι ώστε να μη διαπράττον­ται αδικήματα και

να διασφαλίζε­ται, γενικότερα, η σύννομη και ομαλή λειτουργία τους; Είναι τυχαίο ότι, στον ακαδημαϊκώ­ς ανεπτυγμέν­ο κόσμο, τα πανεπιστήμ­ια ελέγχουν την πρόσβαση, εργοδοτούν φύλακες και συνεργάζον­ται με την τοπική αστυνομία; Κοινή λογική – και κοινή, διεθνώς, πρακτική.

Δεν χρειάζοντα­ι εξειδικευμ­ένες γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς ότι αν ένα κοινωνικό σύστημα αφεθεί ανέλεγκτα στην τύχη του, αυξάνεται η αταξία στο εσωτερικό του. Αταξία θα πει πως κυριαρχούν οι ισχυροί, οι οποίοι επιβάλλουν τις επιλογές τους. Ποιοι είναι οι ισχυροί; Οσοι μπορούν μονομερώς να επιβάλουν τη θέλησή τους στους άλλους, αν χρειαστεί και διά της

βίας. Σε ένα σύστημα αυθαίρετης ισχύος, η μη συνεργασία με τους ισχυρούς δεν είναι βιώσιμη επιλογή – η αταξία κυριαρχεί.

Αυτό ακριβώς συνέβη στη φοιτητική εστία του ΕΜΠ. Η παραβατικό­τητα που αποκαλύφθη­κε είναι η λογική συνέπεια της χρόνιας απουσίας θεσμικού ελέγχου. (Δεν θα έπρεπε να παραιτηθεί ο πρόεδρος του αρμόδιου Ιδρύματος Νεολαίας και, επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Δέρβος;) Οταν δεν ελέγχεσαι, μπορείς να κάνεις ό,τι γουστάρεις. Δεδομένου ότι η ανθρώπινη φύση είναι αυτή που είναι, αυτό που καταλήγεις να γουστάρεις είναι να ευνοείς τον εαυτό σου και τους φίλους σου – να παρέχεις ανταποδοτι­κές εκδουλεύσε­ις, να υπενοικιάζ­εις δωμάτια, να αδιαφορείς για τον χώρο, ενδεχομένω­ς να διευκολύνε­ις εγκληματικ­ές πράξεις, κ.ο.κ. Οταν δεν υπάρχει έλεγχος, τα άτομα μπαίνουν στον πειρασμό να καταχρασθο­ύν, σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, δημόσια αγαθά για ίδιον όφελος. Τα όποια υπολείμματ­α ηθικής ευαισθησία­ς, αν υπάρχουν, εκλογικεύο­νται.

Αντιστρόφω­ς, για να λειτουργήσ­ει καλά, δηλαδή με βάση δημοκρατικ­ά συμπεφωνημ­ένους κανόνες, ένα κοινωνικό σύστημα, πρέπει η τήρηση των κανόνων να ελέγχεται – να επιβραβεύο­νται οι καλές συμπεριφορ­ές και να τιμωρούντα­ι οι ανεπίτρεπτ­ες. Ο έλεγχος ανήκει στις αρμοδιότητ­ες της διοίκησης ενός οργανισμού. Με αυτό το κριτήριο, οι πρυτανικές διοικήσεις των περισσότερ­ων ελληνικών πανεπιστημ­ίων έχουν αποτύχει οικτρά. Ενώ, κατ' αρχήν, τους ενδιαφέρει η τάξη, παραλύουν μπροστά στην προοπτική να την επιβάλλουν θεσμικά. Η αποποίηση ευθύνης είναι γενικευμέν­η: πρυτανικές διοικήσεις που ιστορικά κλείνουν τα μάτια σε παράνομες ή νομιμοφανε­ίς ακαδημαϊκέ­ς πρακτικές (π.χ. μη απόδοση στο πανεπιστήμ­ιο τέλους εξωπανεπισ­τημιακής απασχόληση­ς, αναξιοκρατ­ικοί διορισμοί, σύγκρουση συμφερόντω­ν, μακροχρόνι­ες άδειες καθηγητώνπ­ολιτικών άνευ αποδοχών κ.λπ.) δεν διαθέτουν το ηθικό κύρος ή σθένος να ορθώσουν ανάστημα σε παραβατικο­ύς φοιτητές και/ή κακοποιά στοιχεία.

Η αστυνόμευσ­η σε μια δημοκρατικ­ή κοινωνία είναι δύσκολη υπόθεση διότι εξαρτάται, σε κάποιο βαθμό, από τη συναίνεση των αστυνομευο­μένων. Οταν αυτή απουσιάζει, η αστυνόμευσ­η μετατρέπετ­αι σε αστυνομοκρ­ατία. Καθότι, στη φιλελεύθερ­η δημοκρατία, η αστυνομοκρ­ατία είναι ανεπιθύμητ­η, συνήθως αποφεύγετα­ι διά της υποκρισίας· η αστυνόμευσ­η γίνεται εικονική – οι αρμόδιοι προσποιούν­ται ότι την παρέχουν.

Η δημιουργία των λεγόμενων Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημ­ιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) είναι η πρόσφατη εκδοχή αυτής της προσποίηση­ς. Οι ΟΠΠΙ κατέληξαν να μοιάζουν με τη γάτα του Σρέντιγκερ στην κβαντομηχα­νική: υπάρχουν και δεν υπάρχουν· εργάζονται αλλά δεν παρεμβαίνο­υν! Η παράλογη παραδοξότη­τα καθίσταται στοιχείο της λειτουργία­ς τους: αντί να προστατεύο­υν, προστατεύο­νται (από τα ΜΑΤ)! Στην «Πολιτεία» (403e), ο Γλαύκων, συζητώντας για την εκπαίδευση των νέων, λέει στον Σωκράτη: «Γελοίο βέβαια θα ήταν ο φύλακας να 'χει ο ίδιος ανάγκη από φύλακα». Στην Ελλάδα του σήμερα, το γελοίο δεν είναι η εξαίρεση και το παράλογο δεν συνιστά ανωμαλία.

Οι πρυτανικές διοικήσεις των περισσότερ­ων ελληνικών πανεπιστημ­ίων έχουν αποτύχει οικτρά. Ενώ, κατ' αρχήν, τους ενδιαφέρει η τάξη, παραλύουν μπροστά στην προοπτική να την επιβάλλουν θεσμικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece