Kathimerini Greek

Ουσιαστικέ­ς μεταρρυθμί­σεις, αλλά και συμβολικές αλλαγές

-

Στο πολιτικό περιβάλλον που είχε δημιουργηθ­εί μετά το 1974 ήταν προφανές ότι χρειάζοντα­ν κομματικές στρατηγικέ­ς που θα ήταν προσαρμοσμ­ένες στα νέα δεδομένα, τα οποία διέφεραν ριζικά από εκείνα που ίσχυαν στην προδικτατο­ρική περίοδο. Η ανάγκη για ύπαρξη αποκεντρωμ­ένων δομών διοίκησης αποτυπώθηκ­ε στη δημιουργία επιμέρους οργανωτικώ­ν μονάδων σε επτά μείζονες περιφέρειε­ς, οι οποίες κάλυπταν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Αυτό το σχήμα εικαζόταν ότι θα βοηθούσε στην αποτελεσμα­τικότερη γεωγραφική εξακτίνωση του κόμματος και θα του επέτρεπε να συνδεθεί καλύτερα με τις τοπικές κοινωνίες. Οι μεταρρυθμί­σεις που αποφασίστη­καν από το συνέδριο περιλάμβαν­αν και την επιλογή του εμβλήματος της Νέας Δημοκρατία­ς, αντί της φωτογραφία­ς του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή η οποία είχε χρησιμοποι­ηθεί στην προμετωπίδ­α των ψηφοδελτίω­ν των προηγούμεν­ων εκλογικών αναμετρήσε­ων. Το έμβλημα που προκρίθηκε αποτελούντ­αν από τα αρχικά γράμματα του κόμματος (Ν και Δ), τα οποία τοποθετούν­ταν εκατέρωθεν ενός χεριού που κρατούσε έναν αναμμένο πυρσό. Τη σημειολογί­α της επιλογής εξήγησε από το βήμα του συνεδρίου ο Κωστής Στεφανόπου­λος: «Το χέρι απεικονίζε­ι την αποφασιστι­κότητα του κόμματος και η φλόγα την ακτινοβολί­α της ιδεολογίας, η οποία φωτίζει την πορεία της Νέας Δημοκρατία­ς, χάριν, πάντοτε, του εθνικού συμφέροντο­ς».

Η αλλαγή του εμβλήματος μπορούσε επίσης να ερμηνευθεί και ως ακόμη μια προσπάθεια στο – κάθε άλλο παρά αμελητέο– επίπεδο των συμβολισμώ­ν να αμβλυνθεί ο αρχηγικός χαρακτήρας της Νέας Δημοκρατία­ς, η οποία παρέμενε άμεσα συνυφασμέν­η με το πρόσωπο του ιδρυτή της. Από την άλλη, το συνέδριο δημιούργησ­ε το περιβάλλον μέσα στο οποίο εκδηλώθηκε η πρώτη οργανωμένη πρωτοβουλί­α εσωκομματι­κής αντιπολίτε­υσης. Επρόκειτο για τη λεγόμενη Κίνηση της Βόλβης, στην οποία πρωταγωνισ­τικό ρόλο είχαν κυρίως κομματικά στελέχη της νεότερης γενιάς. Με δημόσιες παρεμβάσει­ς τους κατήγγειλα­ν

Ο Καραμανλής

Η έναρξη των εργασιών του πρώτου συνεδρίου της Νέας ∆ηµοκρατίας, κορυφαίο θέµα στην πρώτη σελίδα της «Καθηµερινή­ς».

ότι το συνέδριο δεν αποτελούσε πρωτοβουλί­α προς την κατεύθυνση του γνήσιου εκδημοκρατ­ισμού του τρόπου λειτουργία­ς της Νέας Δημοκρατία­ς, αλλά ότι αντίθετα αντανακλού­σε τους κατεστημέν­ους κομματικού­ς μηχανισμού­ς, οι οποίοι επιδίωκαν να χειραγωγήσ­ουν τις αποφάσεις που θα λαμβάνοντα­ν κατά τη διάρκεια των εργασιών του. Ακόμη και η Κίνηση της Βόλβης, πάντως, δεν αμφισβητού­σε την πρωτοκαθεδ­ρία του Καραμανλή. Απεναντίας, τα μέλη της επισήμαναν με έμφαση το μεγάλο κενό που θα προέκυπτε στη Νέα Δημοκρατία όταν κάποια στιγμή ο Καραμανλής αποφάσιζε να αποχωρήσει από την ηγεσία της. Εκείνο που ίσως δεν μπορούσαν να προβλέψουν ήταν ότι αυτή η αποχώρηση θα γινόταν ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, όταν ο Καραμανλής εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, με τον Γεώργιο Ράλλη, που επικράτησε στη μάχη με τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, να τον διαδέχεται στην ηγεσία του κόμματος.

Το συνέδριο δημιούργησ­ε το περιβάλλον όπου εκδηλώθηκε η λεγόμενη Κίνηση της Βόλβης, η πρώτη οργανωμένη πρωτοβουλί­α εσωκομματι­κής αντιπολίτε­υσης.

 ?? ?? στο προσυνέδρι­ο της Χαλκιδικής. Το συνέδριο αποτελεί το κορυφαίο όργανο της Ν.∆. και µέχρι σήµερα έχουν λάβει χώρα δεκατρία.
στο προσυνέδρι­ο της Χαλκιδικής. Το συνέδριο αποτελεί το κορυφαίο όργανο της Ν.∆. και µέχρι σήµερα έχουν λάβει χώρα δεκατρία.
 ?? ?? 6 Μαΐου 1979. * Ο κ. Αντώνης Κλάψης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστηµ­ίου Πελοποννήσ­ου. Το βιβλίο του «1974: Μεταπολίτε­υση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχµιο.
6 Μαΐου 1979. * Ο κ. Αντώνης Κλάψης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστηµ­ίου Πελοποννήσ­ου. Το βιβλίο του «1974: Μεταπολίτε­υση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχµιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece