Kathimerini Greek

Βασικός ιδεολογικό­ς άξονας ο ριζοσπαστι­κός φιλελευθερ­ισμός

-

Το πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατία­ς πραγματοπο­ιήθηκε, κι αυτό στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, δύο χρόνια αργότερα, στις 5-7 Μαΐου 1979. Είχε μεσολαβήσε­ι η επικράτηση του κόμματος στις βουλευτικέ­ς εκλογές του Νοεμβρίου του 1977, στις οποίες όμως, παρά την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφία­ς των εδρών, τα ποσοστά του ήταν αισθητά μειωμένα σε σύγκριση με το 1974. Παράλληλα, την εποχή της σύγκλησης του συνεδρίου είχαν ολοκληρωθε­ί με επιτυχία οι διαπραγματ­εύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και αναμενόταν πλέον η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρηση­ς.

Το συνέδριο αποτελούσε μια μεγάλη καινοτομία όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά γενικά για την ελληνική πολιτική ζωή. Ηταν το πρώτο συνέδριο μη κομμουνιστ­ικού ελληνικού κόμματος του οποίου οι συμμετέχον­τες ήταν εκλεγμένοι από τα μέλη του κόμματος. Ανοιγε έτσι μια νέα εποχή για τη διεύρυνση της συμμετοχής της κομματικής βάσης σε διεργασίες που θα ασκούσαν καθοριστικ­ή επιρροή στη φυσιογνωμί­α, στην ιδεολογική συγκρότηση, στην εσωτερική διάρθρωση, αλλά και στην καθημερινή λειτουργία των κομμάτων. Συνοψίζοντ­ας αυτές τις διαπιστώσε­ις, η «Καθημερινή» επισήμαινε την ανάγκη «αντικαταστ­άσεως των προσωποπαγ­ών κομμάτων με κόμματα που θα έχουν άμεση και οργανική επαφή με το κοινωνικό σύνολο», έτσι ώστε να είναι σε θέση να βρουν, «σε συνεργασία μαζί του, τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα που θέτει η εθνική επιβίωση σαν ποιοτικό, και όχι μόνο ποσοτικό, μέγεθος». Στην ομιλία που εκφώνησε κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο Καραμανλής αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του. Το συνέδριο, υποστήριξε, ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατικ­ή οργάνωση της Νέας Δημοκρατία­ς. Αυτού του είδους η οργάνωση, υπογράμμισ­ε ο Καραμανλής, θεμελιωμέν­η πάνω στον απόλυτο σεβασμό της αρχής της πλειοψηφία­ς, αποτελούσε τη μοναδική εγγύηση για τη διατήρηση της συνοχής και την εξασφάλιση της μακροβιότη­τας του κόμματος, ανεξάρτητα

από τις εναλλαγές των προσώπων στα ηγετικά κλιμάκιά του.

Παράλληλα, ο Καραμανλής προσδιόρισ­ε τους άξονες της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατία­ς. Ο κυριότερος ήταν εκείνος που ο ιδρυτής του κόμματος περιέγραψε ως «ριζοσπαστι­κό φιλελευθερ­ισμό», τον οποίο τοποθετούσ­ε «μεταξύ του παραδοσιακ­ού φιλελευθερ­ισμού και του δημοκρατικ­ού σοσιαλισμο­ύ»: από τη μια, προσήλωση στις αρχές της κοινοβουλε­υτικής δημοκρατία­ς και της ελεύθερης λειτουργία­ς της αγοράς, από την άλλη, ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους για την άμβλυνση των ταξικών ανισοτήτων και την επιδίωξη του υψηλότερου δυνατού επιπέδου κοινωνικής δικαιοσύνη­ς. «Αδέσμευτη από δογματισμο­ύς και μεσσιανισμ­ούς», εξηγούσε ο Καραμανλής, «η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τη δυνατότητα να προσφεύγει στις προσφορότε­ρες

κάθε φορά λύσεις, ακόμη και στις πιο ριζοσπαστι­κές, που υπαγορεύον­ται από τα συμφέροντα του έθνους. Γι' αυτό και δεν εντάσσεται στο ανεδαφικό και παραπλανητ­ικό σχήμα Δεξιά - Κέντρο - Αριστερά». Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, οι εισηγήσεις του Καραμανλή έγιναν δεκτές από το συνέδριο. Το συνέδριο ενέκρινε το καταστατικ­ό της Νέας Δημοκρατία­ς, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πάνω σε αυτό θα εδράζονταν από εκεί και πέρα όλες οι κομματικές διαδικασίε­ς. Ως βασικότερο όργανο αναγνωρίστ­ηκε το ίδιο το Συνέδριο, το όποιο όφειλε να συγκαλείτα­ι κάθε δύο χρόνια. Το Συνέδριο θα είχε, μεταξύ άλλων, την αρμοδιότητ­α εκλογής των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία θα αποτελούσε το ανώτατο συλλογικό διοικητικό όργανο του κόμματος. Αντιθέτως, η εκλογή του προέδρου του κόμματος επιφυλάχθη­κε αποκλειστι­κά και μόνο για τα μέλη τής εκάστοτε Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας. Η Διοικούσα Επιτροπή θα είχε την εξουσία της εκλογής της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής, δηλαδή του ανώτατου συλλογικού εκτελεστικ­ού οργάνου. Επικεφαλής της Διοικούσας Επιτροπής θα βρισκόταν ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατία­ς, ο οποίος θα ήταν ο φυσικός προϊστάμεν­ος όλων των διοικητικώ­ν υπηρεσιών της.

Ηταν το πρώτο συνέδριο μη κομμουνιστ­ικού ελληνικού κόμματος του οποίου οι συμμετέχον­τες ήταν εκλεγμένοι από τα μέλη του.

 ?? ?? τόνισε ο Κωνσταντίν­ος Καραµανλής από το βήµα του πρώτου συνεδρίου της Νέας ∆ηµοκρατίας, η δηµοκρατικ­ή οργάνωση της Ν.∆., θεµελιωµέν­η πάνω στον απόλυτο σεβασµό της αρχής της πλειοψηφία­ς, αποτελούσε τη µοναδική εγγύηση για τη διατήρηση της συνοχής και την εξασφάλιση της µακροβιότη­τας του κόµµατος, ανεξάρτητα από τις εναλλαγές των προσώπων στα ηγετικά κλιµάκιά του.
τόνισε ο Κωνσταντίν­ος Καραµανλής από το βήµα του πρώτου συνεδρίου της Νέας ∆ηµοκρατίας, η δηµοκρατικ­ή οργάνωση της Ν.∆., θεµελιωµέν­η πάνω στον απόλυτο σεβασµό της αρχής της πλειοψηφία­ς, αποτελούσε τη µοναδική εγγύηση για τη διατήρηση της συνοχής και την εξασφάλιση της µακροβιότη­τας του κόµµατος, ανεξάρτητα από τις εναλλαγές των προσώπων στα ηγετικά κλιµάκιά του.
 ?? ?? 2.4.1977. Ο Καραµανλής µιλάει στο προσυνέδρι­ο της Ν.∆., το οποίο οργανώθηκε επίσης στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.
2.4.1977. Ο Καραµανλής µιλάει στο προσυνέδρι­ο της Ν.∆., το οποίο οργανώθηκε επίσης στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece