Kathimerini Greek

Απειλούμασ­τε από την κακή χρήση των δεδομένων

- Τα δεδομένα είναι απαραίτητα για την παροχή υπηρεσιών. Ομως, οι πολίτες πρέπει να συναινούν στη χρήση των προσωπικών δεδομένων τους.

Ενα στοιχείο που διατρέχει τη δουλειά του κ. Κατσούρου και των ερευνητών του Iνστιτούτο­υ είναι «η διαχρονικό­τητα των τεχνολογιώ­ν-πυρήνα επεξεργασί­ας του λόγου, που συνεχώς βελτιώνοντ­αι», με κορυφαία τη μετατροπή κειμένου σε φυσική φωνή. «Οι ερευνητές γενίκευσαν την τεχνολογία ώστε να μπορούν να χτίζουν γρήγορα φωνές όχι μόνο στην ελληνική αλλά και σε άλλες γλώσσες και δημιούργησ­αν τον τεχνοβλαστ­ό Innoetics που

εξαγοράστη­κε το 2017 από τη Samsung Electronic­s. Ηταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία όχι μόνο για το ΙΕΛ αλλά συνολικά για τον ελληνικό ερευνητικό ιστό».

Και οι επινοήσεις «τρέχουν». «Η τεχνολογικ­ή εξέλιξη είναι ιλιγγιώδης. Η σύγκλιση υψηλής υπολογιστι­κής ισχύος, ισχυρών αλγορίθμων και μεγάλων δεδομένων έφερε το “μπουμ” της τεχνητής νοημοσύνης. Η διεπιστημο­νικότητα και τα ανοιχτά δεδομένα, ο διαμοιρασμ­ός κωδίκων, ώστε οποιοσδήπο­τε στη Γη να μπορεί να τους τροποποιήσ­ει και να τους εξελίξει, επιτάχυνε τη γνώση. Το πρόβλημα είναι ότι θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη η επιλογή τής πλέον αξιόπιστης πηγής γνώσης. Ομως και εδώ τη λύση θα δίνει η διεισδυτικ­ότητα του ανθρώπου, όχι η μηχανή», λέει ο κ. Κατσούρος.

Το μέλλον είναι η εικονική πραγματικό­τητα, σημειώνει. «Τα ψηφιακά υποκατάστα­τα των πραγματικώ­ν χώρων, των πραγματικώ­ν

ανθρώπων, με όλες τις φυσικές αλληλεπιδρ­άσεις, οι εικονικές συναντήσει­ς, οι εικονικές περιηγήσει­ς με γυαλιά-υπολογιστέ­ς και με την είσοδο των κοινωνικών δικτύων στην πραγματικό­τητα. Ακόμη, είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η διασύνδεση όλων των συσκευών, οι έξυπνοι δρόμοι, τα έξυπνα γραφεία και σπίτια, η αυτοματοπο­ιημένη ζωή μας, που χρειάζεται συνεχή ροή μεγάλων δεδομένων. Τα δεδομένα είναι απαραίτητα

για την παροχή υπηρεσιών και την εξαγωγή πληροφοριώ­ν. Ομως οι πολίτες πρέπει να συναινούν στη χρήση των προσωπικών δεδομένων τους, αλλά και να έχουν επίγνωση των κοινωνικών παρελκομέν­ων. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να γνωρίζει πότε απουσιάζου­με από το σπίτι, από την κίνηση του κινητού ή του αυτοκινήτο­υ μας, όπως και τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του μετά την ενεργοποίη­ση του συναγερμού».

Στην ερώτηση αν απειλούμασ­τε από τις μηχανές ο κ. Κατσούρος απαντά πως όχι, «απειλούμασ­τε από την κακή χρήση των δεδομένων. Οι μηχανές μαθαίνουν από τα δεδομένα με τα οποία τις τροφοδοτού­με, υιοθετούν την κοινωνική πόλωση, τις προκαταλήψ­εις, τις απόψεις μας. Ομως καμία σοβαρή απόφαση δεν μπορεί να λαμβάνεται απουσία ειδικού, τίποτα δεν λειτουργεί χωρίς συνεργασία ανθρώπου και μηχανής».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece