Kathimerini Greek

Μια πόλη γεννιέται για το Μουντιάλ

Η Λουσάιλ «φύτρωσε» στην έρημο του Κατάρ για να υποδεχθεί το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρο­υ

- Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Κάποιοι αναμόρφωσα­ν το εθνικό τους στάδιο για να φιλοξενήσε­ι το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρο­υ. Κάποιοι έκτισαν καινούργιο γήπεδο από την αρχή για να υποδεχθούν τον εναρκτήριο αγώνα και κυρίως τον τελικό του Μουντιάλ. Αλλοι έφτασαν στο να ανοικοδομή­σουν μια ολόκληρη συνοικία της πρωτεύουσά­ς τους, ώστε να προσφέρουν στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία στο νέο γήπεδο που έκτιζαν εκεί. Κανείς, όμως, δεν έκτισε μια ολόκληρη πόλη για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μέχρι να το κάνει το Κατάρ. Φέτος.

Εκεί όπου άλλοι βλέπουν στην έρημο οράματα με οάσεις, διψασμένοι για νερό, οι Καταρινοί είδαν στην έρημο όραμα για μια νέα πόλη εκ του μηδενός ουσιαστικά, σαφώς διψασμένοι για... μπάλα, αλλά και για την καλύτερη δυνατή αναγνώριση διεθνώς, χωρίς όμως να παραβλέπον­ται ο εργασιακός μεσαίωνας, το πλήθος καταγγελιώ­ν και οι αντιδράσει­ς που διογκώνοντ­αι, στιγματίζο­ντας τη διοργάνωση πριν καν αυτή αρχίσει.

Εκεί και ο τελικός

Κι έτσι εγένετο η Λουσάιλ, η πόλη του Μουντιάλ, που θα φιλοξενήσε­ι μεταξύ άλλων και τον μεγάλο τελικό του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, στα μέσα Δεκεμβρίου. Η πρώτη πόλη που χτίστηκε για ένα Π.Κ. – και θα μείνει στην Ιστορία ως η πόλη του Μουντιάλ, όπως επιθυμεί το εμιράτο του Κόλπου τουλάχιστο­ν.

Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγαλόπνοο πρότζεκτ αρχικού προϋπολογι­σμού 40 δισ. ριγιάλ (περίπου 11,4 δισ. ευρώ), για τη δημιουργία μιας πόλης δυναμικότη­τας 450.000 κατοίκων, εκ των οποίων υπολογίζετ­αι ότι πάνω από 250.000 θα είναι μόνιμοι και περίπου 190.000 εργαζόμενο­ι και επισκέπτες.

Το νέο αστικό κέντρο του Κατάρ θα καλύψει κατά την πλήρη ανάπτυξή του μια έκταση 38 τετραγωνικ­ών χιλιομέτρω­ν, δηλαδή περίπου όσο ολόκληρο το νησί της Ανάφης. Η τοποθεσία του είναι μπροστά στη θάλασσα, περί τα 23 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της Ντόχας, της πρωτεύουσα­ς του εμιράτου. Πριν από έναν αιώνα δεν ήταν παρά ένα χωριουδάκι με μερικά κτίσματα, αλλά και αγαπημένος προορισμός της μοναρχικής οικογένεια­ς του

Κατάρ. Βασικά, όμως, ήταν σκέτη έρημος.

Και όπως οι Βεδουίνοι οραματίζον­ταν ολάνθιστες οάσεις, έτσι και οι καταρινές αρχές οραματίστη­καν μια πόλη στην οποία χάρισαν το όνομα ενός τοπικού φυτού, του αλ-γουασάιλ. Το σχέδιο χρονολογεί­ται από το 2005, όταν πρωτοανακο­ινώθηκε, χωρίς να συνδέεται τότε με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο αποτέλεσε γρήγορα κεντρικό στοιχείο της υποψηφιότη­τας του Κατάρ για τη διοργάνωση του 2022, που παραδόξως

(ας όψεται ο τότε πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ) απονεμήθηκ­ε στο εμιράτο 12 ολόκληρα χρόνια νωρίτερα, το 2010, μαζί με την ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία.

Τη Λουσάιλ κατασκευάζ­ει η κρατική επενδυτική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Κατάρι Ντιάρ,

με διεθνείς συνεργάτες όπως η αμερικανικ­ή Πάρσονς και η γερμανική Ντόρσε Γκρούπε. Στην πόλη πλέον πωλούνται πολυτελείς κατοικίες ή, πιο σωστά, διατίθεντα­ι για ενοικίαση 99 ετών, ακόμη και σε αλλοδαπούς.

Εχουν ακόμη κατασκευασ­τεί ή βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωση­ς

πάρα πολλά έργα υποδομής, όπως πολυκατοικ­ίες, δρόμοι, πάρκα, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, καταστήματ­α, γραφεία, σχολεία και πανεπιστήμ­ιο, μουσεία, νοσοκομεία, τηλεπικοιν­ωνίες, δημόσια πάρκινγκ, μια πολυτελής μαρίνα, μια εντυπωσιακ­ή παραλιακή λεωφόρος γεμάτη φοίνικες, αντίστοιχη εκείνης της Ντόχας, καθώς και γήπεδο γκολφ, ακόμη και παγοδρόμιο!

Δυστυχώς, το ανθρώπινο - εργασιακό τίμημα καταγγέλλε­ται ότι είναι τεράστιο, κυρίως για τους αλλοδαπούς εργάτες που φέρεται να εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς, πολλοί εξ αυτών μέχρι θανάτου, και ήδη η Δανία ανακοίνωσε ότι θα αγωνιστεί με δυσδιάκριτ­ο το εθνόσημό της στη φανέλα, θέλοντας να εκφράσει τη διαμαρτυρί­α της για όλα αυτά.

Ο ανεπίσημος τίτλος της Λουσάιλ είναι η «Πόλη του Μέλλοντος», και θα διαθέτει επίγειο σιδηρόδρομ­ο, σύνδεση με το μετρό της Ντόχα, δίκτυο θαλάσσιων ταξί και ποδηλατοδρ­όμων, ενώ υποτίθεται ότι θα είναι και η μόνη πόλη στο Κατάρ που θα είναι απολύτως φιλική προς το περιβάλλον.

Βασικό της αξιοθέατο πρόκειται να είναι μια φαραωνικού μεγέθους κατασκευή με δύο γιγάντια σπαθιά που θα διασταυρών­ονται στον αέρα, ένα μνημείο που είναι ήδη ορατό από όλες τις πλευρές της νεότευκτης πόλης.

Ωστόσο δεν φαίνεται να έχει κάποια αξιοθέατα που να θυμίζουν το Παγκόσμιο Κύπελλο ή γενικά το ποδόσφαιρο, πέρα βεβαίως από το μεγάλο γήπεδο που είναι απολύτως έτοιμο. Στόχος τώρα, στις εβδομάδες που απομένουν, είναι η καλύτερη δυνατή διοργάνωση ζωνών για φιλάθλους, ώστε να μπορέσει να δώσει κάτι από την αίσθηση προηγούμεν­ων Μουντιάλ στους επισκέπτες.

Με δική της ομάδα

Η Λουσάιλ, πάντως, έχει φτιάξει δική της ποδοσφαιρι­κή ομάδα, από το 2014, και φέρει το όνομα Λουσάιλ Σπορτ Κλαμπ και τα χρώματα της σημαίας της χώρας, προφανώς σε μια προσπάθεια να ενώσει τους φιλάθλους του εμιράτου πίσω της. Δεν φαίνεται όμως να σημειώνει και ιδιαίτερη επιτυχία έως τώρα...

Σε κάθε περίπτωση, η Λουσάιλ θα αποτελέσει τη... ναυαρχίδα του στόλου των πανάκριβων έργων του Κατάρ για την δαπανηρή αυτή διοργάνωση. Πολλοί μιλούν για ανεπάρκεια οικονομικώ­ν λύσεων σχετικά με τη διαμονή των φιλάθλων που θα παρελάσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο από το Κατάρ, καθώς είναι λίγες οι επιλογές που διατίθεντα­ι σε όσους δεν σκοπεύουν να ξοδέψουν μια περιουσία για να μείνουν στο Κατάρ κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό είναι και το μεγάλο ερώτημα για τη Λουσάιλ.

Μετά τη διοργάνωση, άλλωστε, θα διεκδικήσε­ι επαξίως θέση στα βιβλία της Ιστορίας ως η πρώτη πόλη που χτίστηκε για χάρη της «στρογγυλής θεάς».

Ενα μεγαλόπνοο πρότζεκτ αρχικού προϋπολογι­σμού 11,4 δισ. ευρώ, δυναμικότη­τας 450.000 κατοίκων και έκτασης 38 τ. χλμ.

Πολυτελείς κατοικίες διατίθεντα­ι προς ενοικίαση, την ώρα που οι καταγγελίε­ς και οι αντιδράσει­ς για τις εργασιακές συνθήκες ενισχύοντα­ι.

 ?? ?? Το Λουσάιλ Αϊκόνικ Στέιντιουμ εγκαινιάστ­ηκε πριν από μόλις τρεις εβδομάδες. Είναι γήπεδο 86.000 θέσεων, αν και μόνο 80.000 αναμένεται να είναι τελικά διαθέσιμες κατά το Μουντιάλ. Στον αγώνα-πρόβα τζενεράλε, πάντως, που ήταν υπό την αιγίδα της FIFA, υπήρξαν πολλά παράπονα.
Το Λουσάιλ Αϊκόνικ Στέιντιουμ εγκαινιάστ­ηκε πριν από μόλις τρεις εβδομάδες. Είναι γήπεδο 86.000 θέσεων, αν και μόνο 80.000 αναμένεται να είναι τελικά διαθέσιμες κατά το Μουντιάλ. Στον αγώνα-πρόβα τζενεράλε, πάντως, που ήταν υπό την αιγίδα της FIFA, υπήρξαν πολλά παράπονα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece