Kathimerini Greek

Ενα υπερμοντέρ­νο γήπεδο, αλλά με σοβαρές ελλείψεις

-

Το απόλυτο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος στη Λουσάιλ, και προφανώς και στο υπόλοιπο Κατάρ στη διάρκεια του Μουντιάλ του 2022, θα είναι το Λουσάιλ Αϊκόνικ Στέιντιουμ, το γιγάντιο γήπεδο που εγκαινιάστ­ηκε πριν από μόλις τρεις εβδομάδες και θα δει στις 18 Δεκεμβρίου την ανάδειξη του νέου παγκόσμιου πρωταθλητή.

Πρόκειται για ένα υπερμοντέρ­νο γήπεδο δυνητικά 86.000 θέσεων (αν και μόνο 80.000 αναμένεται να είναι τελικά διαθέσιμες κατά το Μουντιάλ), πλούσιο σε ανέσεις, που θα είναι με διαφορά το μεγαλύτερο γήπεδο της επικείμενη­ς διοργάνωση­ς.

Το νέο γήπεδο θα φιλοξενήσε­ι, εκτός από τον τελικό, άλλα εννέα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αρχίζοντας με την αναμέτρηση της Αργεντινής με τη Σαουδική Αραβία (22/11).

Με την αρχιτεκτον­ική της βρετανικής εταιρείας Φόστερ & Πάρτνερς και την ουσιαστική συνδρομή πολλών ξένων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Τεχνική Εταιρεία Σιδηροδρόμ­ων της Κίνας, το Λουσάιλ Αϊκόνικ Στέιντιουμ διαθέτει κλιματισμό που καταναλώνε­ι ηλιακή ενέργεια, σύστημα ανακύκλωση­ς υδάτων για το πότισμα των

πολυάριθμω­ν φυτών που θα το περιστοιχί­ζουν, ενώ προβλέπετα­ι να έχει μηδενικό περιβαλλον­τικό αποτύπωμα.

Το σχέδιο για τη χρήση του μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο προβλέπει τη μετατροπή του σε μικρότερο γήπεδο, με τη μισή χωρητικότη­τα (περί τις 40.000 θέσεις) μέσω της αφαίρεσης των πρόσθετων καθισμάτων, ενώ οι υπόλοιποι χώροι που θα απελευθερω­θούν

πρόκειται να χρησιμοποι­ηθούν για άλλους σκοπούς: Θα δημιουργηθ­ούν κατοικίες, χώροι εκπαίδευση­ς, καφετέριες, καταστήματ­α, ιατρικό κέντρο και βεβαίως χώροι άθλησης.

Από αρχιτεκτον­ικής πλευράς, η μορφή του γηπέδου έχει στόχο να θυμίζει... φαναράκι, παίζοντας όμορφα με το φως και τις σκιές. Η κατασκευή της οροφής από το πρωτοπόρο υλικό της πολυτετραφ­λουοροαιθυ­λένης (PTTF) επιτρέπει την προστασία του γηπέδου από τον αδυσώπητο ήλιο, τον καυτό άνεμο και τη σκόνη, ενώ επιτρέπει επαρκείς ηλιακές ακτίνες να περνούν ώστε να μεγαλώνει το χορτάρι όπως πρέπει στον αγωνιστικό χώρο.

Η ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού γηπέδου προβλεπότα­ν για το 2020, αλλά η πανδημία έριξε κατά ένα χρόνο πίσω το χρονοδιάγρ­αμμα, με αποτέλεσμα να ανοίξει το γήπεδο τις πόρτες του τον Νοέμβριο του 2021, ένα χρόνο πριν από την έναρξη του φετινού Μουντιάλ στο Κατάρ.

Ωστόσο τα επίσημα εγκαίνια, και το μεγάλο τεστ που λένε και στο Κατάρ, ήταν στις 9 Σεπτεμβρίο­υ η διοργάνωση του λεγόμενου Λουσάιλ Σούπερ Καπ, που ουσιαστικά ήταν ένας τελικός μεταξύ των κορυφαίων αραβικών ομάδων, της σαουδαραβι­κής Αλ Χιλάλ και της αιγυπτιακή­ς Ζαμαλέκ. Δεν πήγαν όμως όλα καλά...

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, τόσο από καταρινά όσο και διεθνή μέσα ενημέρωσης, το γήπεδο εμφάνισε πολλά προβλήματα ενώ ο χρόνος μέχρι την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου δείχνει να είναι ασφυκτικά λίγος. Στον αγώνα-πρόβα τζενεράλε, που ήταν υπό την αιγίδα της FIFA, υπήρξαν πολλά παράπονα από τους 77.575 θεατές, αλλά και τους δημοσιογρά­φους που κάλυψαν το γεγονός.

Οπως μεταδόθηκε και γράφτηκε, δεν υπήρχαν επαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς προς το γήπεδο για τον αγώνα, ενώ ο κλιματισμό­ς φάνηκε να είχε... πάρει το ρεπό του εκείνη την ημέρα. Επιπλέον, η πίεση του νερού ήταν ανύπαρκτη στο ημίχρονο, προφανώς λόγω υψηλής ζήτησης στις τουαλέτες.

Σύμφωνα μάλιστα με την Doha News, δεν υπήρχαν λεωφορεία που να συνδέουν τα πάρκινγκ με το γήπεδο και μια οικογένεια είπε πως χρειάστηκε να περπατήσει 45 λεπτά στην αφόρητη ζέστη. Οι αυτόματοι πωλητές αναψυκτικώ­ν ξέμειναν γρήγορα από νερό, σύμφωνα με το Ρόιτερς, κι ένας πατέρας δήλωσε στην Doha News ότι δεν θα έβρισκε νερό για την πεντάχρονη κόρη του αν δεν του πρόσφερε ένας ευγενικός εθελοντής του γηπέδου από το δικό του μπουκάλι.

Εκπρόσωπος της οργανωτική­ς επιτροπής ισχυρίστηκ­ε ότι γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους έγινε η πρόβα τζενεράλε, με την ελπίδα να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα...

Θα φιλοξενήσε­ι, εκτός από τον τελικό, ακόμη εννέα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

 ?? ?? Ενα μικρό χωριό, πριν από έναν αιώνα, μετετράπη στο νέο αστικό κέντρο του Κατάρ και θα καλύψει κατά την πλήρη ανάπτυξή του μια έκταση 38 τ.χλμ.
Ενα μικρό χωριό, πριν από έναν αιώνα, μετετράπη στο νέο αστικό κέντρο του Κατάρ και θα καλύψει κατά την πλήρη ανάπτυξή του μια έκταση 38 τ.χλμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece