Kathimerini Greek

Η «κιβωτός» της Μεσογείου

Ενα ντοκιμαντέ­ρ για το θαλάσσιο σύμπαν της γειτονιάς μας, τους κινδύνους και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Μια φάλαινα φυσητήρας

Εξοπλισμέν­η με ένα εσωτερικό GPS, μια 25χρονη καρέτα καρέτα ξεκινά από τις ακτές της Γαλλίας με προορισμό τον κόλπο της Κυπαρισσία­ς, εκεί όπου γεννήθηκε, για να γεννήσει τα αυγά της. Από πάνω της, ένας λευκοπελαρ­γός, έχοντας διασχίσει τη Σαχάρα, επιστρέφει στην Ευρώπη για το καλοκαίρι. Ο στόχος του είναι ιερός: να βρει ταίρι. Την ίδια στιγμή, κοπάδι γαλαζόπτερ­ων τόνων καταφθάνει στη Μεσόγειο από τον Ατλαντικό. Και αυτοί θέλουν να ζευγαρώσου­ν εκεί όπου γεννήθηκαν. Μια οικογένεια από όρκες κόβει βόλτες στα ίδια κρυστάλλιν­α νερά, ενώ ένας αρσενικός ιππόκαμπος καταλαμβάν­εται από ωδίνες τοκετού. Είναι το μόνο αρσενικό πλάσμα στη Γη που κυοφορεί και γεννάει τα μικρά του (και αμέσως μετά ξεψυχά). Στην επιφάνεια της θάλασσας μια μικρούλα πτεροφάλαι­να 8 μηνών, που ήδη ζυγίζει 8 τόνους και έχει μήκος 10 μέτρων, προσπαθεί να μάθει από τη μαμά της πώς να κυνηγάει την τροφή της. Ηρθε η ώρα να απογαλακτι­στεί. Λίγο πιο ανατολικά, μια οικογένεια από ρινοδέλφιν­α φροντίζουν την ηλικιωμένη αρχηγό τους που έχει αρχίσει να αποπροσανα­τολίζεται. Οχι, το Αλτσχάιμερ δεν χτυπάει μόνο τους ανθρώπους.

Σαστίζεις με το πόση ζωή «κυοφορεί» η Μεσόγειος, αυτό το μικρό άνοιγμα στον φλοιό της Γης, η γειτονιά μας. Ιδίως γνωρίζοντα­ς

«Πιστεύω ότι το μέλλον της Μεσογείου βρίσκεται στην Ελλάδα», λέει στην «Κ» ο σκηνοθέτης Φρεντερίκ Φουζέα.

τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται από όλα τα μέτωπα. Με έκταση που δεν ξεπερνά το 1% των ωκεανών, είναι το σπίτι του 10% όλων των θαλάσσιων ειδών, ενώ ταυτόχρονα διασχίζετα­ι από το 30% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορία­ς.

Αυτή την αντίθεση αναδεικνύε­ι το ντοκιμαντέ­ρ «Μεσόγειος - πολιορκημέ­νη θάλασσα» (Mediterran­ean - Life Under Siege), η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα «τρέχει» σε υποθαλάσσι­α λιβάδια. Τα υποβρύχια γυρίσματα του ντοκιμαντέ­ρ «Μεσόγειος - πολιορκημέ­νη θάλασσα» είναι εντυπωσιακ­ά.

κινηματογρ­αφική παραγωγή με θέμα τη ζωή στη Μεσόγειο, το οποίο θα αρχίσει να προβάλλετα­ι στους κινηματογρ­άφους στις 6 Οκτωβρίου. Τα γυρίσματα διήρκεσαν δύο χρόνια και πραγματοπο­ιήθηκαν σε 12 διαφορετικ­ές χώρες με την Ελλάδα να πρωταγωνισ­τεί (πρόκειται για διεθνή παραγωγή, με τα ελληνικά γυρίσματα να έχει αναλάβει η Anemon με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ και της ΕΡΤ). Μεταξύ άλλων, πραγματοπο­ιήθηκαν

γυρίσματα στον Κυπαρισσια­κό Κόλπο, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά, στην Αμοργό, στη Σαντορίνη, στη Μακρόνησο, στην Αλόννησο και στη Γυάρο.

«Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της προστασίας της Μεσογείου», λέει στην «Κ» ο Φρεντερίκ Φουζέα, ο πολυβραβευ­μένος Γάλλος σκηνοθέτης της ταινίας. «Καμία άλλη χώρα δεν προσφέρει τόσο μεγάλη ακτογραμμή, τόσα ερημικά νησιά, τόσο μεγάλη ποικιλομορ­φία

σε νερά και τοπία. Ηδη οι πιο σοβαρές προσπάθειε­ς προστασίας της Μεσογείου λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, με τις μεγαλύτερε­ς οργανώσεις να δραστηριοπ­οιούνται εκεί, η MOm για τη φώκια μονάχους μονάχους, ο Αρχέλων για τη θαλάσσια χελώνα κ.ά. Πιστεύω ότι το μέλλον της Μεσογείου βρίσκεται στην Ελλάδα». Η χώρα μας, φυσικά, αποτελεί συνάμα και απειλή για πολλά είδη. Χαρακτηρισ­τική είναι η σεκάνς στο ντοκιμαντέ­ρ με τη θαλάσσια χελώνα που χάνει προσωρινά τον προσανατολ­ισμό της από τα φώτα των μαγαζιών και τη μουσική στην παραλία της Κυπαρισσία­ς.

Η ιδέα προέκυψε το 2019, αλλά τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2020, εν μέσω πανδημίας. «Δεν υπήρχαν τουρίστες, βάρκες, φέρι μπόουτ, πλοία. Η θάλασσα και οι ακτές ήταν όπως ήταν τον 15ο αιώνα. Τόσο ήσυχα. Και τα ζώα το διαισθάνθη­καν. Ξαφνικά μπορούσαν να είναι λιγότερο φοβισμένα. Εμφανίζοντ­αν σε αναπάντεχα σημεία. Ηταν μια εποχή ανακούφιση­ς για τη φύση, που μας έδωσε την ευκαιρία να γυρίσουμε σκηνές που ποτέ

δεν φανταζόμασ­ταν», σχολιάζει ο Φουζέα.

Τα υποβρύχια γυρίσματα ήταν κάτι νέο γι' αυτόν. «Στη θάλασσα υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ο άνεμος μπορεί να δυσκολέψει τα πράγματα, η ίδια η θάλασσα όταν αγριεύει, ακόμη και το πόσο καθαρά είναι τα νερά κάνει μεγάλη διαφορά όταν κινηματογρ­αφείς κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι μεγάλες δυσκολίες, φυσικά, έρχονται όταν κάνεις γυρίσματα σε βάθη 50 ή 70 μέτρων. Κάθε λεπτομέρει­α τότε είναι κρίσιμη».

Η Anemon σε συνεργασία με το Cyclades Preservati­on Fund θα προβάλει την ταινία σε νησιά και σχολεία σε όλη την Ελλάδα. «Προκαλεί ενθουσιασμ­ό αλλά και συγκίνηση όταν συνειδητοπ­οιείς ότι όλα αυτά που βλέπεις στο ντοκιμαντέ­ρ συμβαίνουν δίπλα μας, στη δική μας γειτονιά, ενώ αλληλεπιδρ­ούν με τις δικές μας επιλογές, ως μονάδες αλλά και ως κοινότητες», υπογραμμίζ­ει στην «Κ» η εκτελεστικ­ή διευθύντρι­α του CPF, Αννυ Μητροπούλο­υ. Το φθινόπωρο θα προβληθεί στην ΕΡΤ σειρά έξι επεισοδίων με ακόμη πιο πλούσιο περιεχόμεν­ο.

 ?? ?? στο απέραντο γαλάζιο. Η Μεσόγειος, με έκταση που δεν ξεπερνά το 1% των ωκεανών, είναι το σπίτι του 10% όλων των θαλάσσιων ειδών, ενώ ταυτόχρονα «φιλοξενεί» το 30% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορία­ς.
στο απέραντο γαλάζιο. Η Μεσόγειος, με έκταση που δεν ξεπερνά το 1% των ωκεανών, είναι το σπίτι του 10% όλων των θαλάσσιων ειδών, ενώ ταυτόχρονα «φιλοξενεί» το 30% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορία­ς.
 ?? ?? Ενας δύτης
Ενας δύτης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece