Kathimerini Greek

Ο Βέρνερ Χέρτζογκ σε μια ζώνη του λυκόφωτος

- «Σιωπηρό φεγγάρι, μπορεί να μοιάζω με αλήτη ή με ζητιάνο/ Εσύ όμως βλέπεις τη δόξα της ψυχής μου». Γράφει ο

Ο κύριος Γκρι ακόμα θυμάται το ντοκιμαντέ­ρ «Επαφές στο τέλος του κόσμου» (Encounters at the End of the World, 2007) που ο Βέρνερ Χέρτζογκ γύρισε στην Ανταρκτική. Δεν ήταν απλώς ντοκιμαντέ­ρ, αλλά στοχαστικό/ποιητικό βλέμμα πάνω σε ένα τοπίο (και μια θάλασσα) όπου όλα μοιάζουν να είναι εξωγήινα και, την ίδια στιγμή, ανασυρμένα από το βαθύ παρελθόν της Γης.

Ο Χέρτζογκ, με ό,τι καταπιάνετ­αι, αποδεικνύε­ι πως είναι κάτι πολύ περισσότερ­ο από σκηνοθέτης ή σεναριογρά­φος ή φωτογράφος ή συγγραφέας. Γι' αυτό και ενθουσιάστ­ηκε όταν είδε ότι ο απίθανος αυτός Γερμανός (πόσο ενδιαφέρον θα είχε αν αυτός ο τύπος δοκίμαζε να μεταφέρει στο σινεμά ένα βιβλίο του συμπατριώτ­η του Ζέμπαλντ) εξέδωσε πριν από λίγους μήνες το πρώτο του μυθιστόρημ­α (στα ελληνικά ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσ­ει). Τίτλος: «Ο κόσμος του λυκόφωτος» (The Twilight World, εκδ. The Bodley Head, Λονδίνο, μτφρ. Μάικλ Χόφμαν, σελ. 134).

Η ιστορία είναι αληθινή, αλλά έχει όλη εκείνη την ευφάνταστη υπερβολή που απαντά στο μυαλό ενός μυθιστοριο­γράφου: βαθιά μέσα στις ζούγκλες ενός νησιού των Φιλιππίνων, το 1944, ο Ιάπωνας υπολοχαγός Χίρου Ονόντα δέχεται μια εντολή από τον διοικητή του: «Κράτα το νησί έως

ότου επιστρέψει ο Αυτοκρατορ­ικός Στρατός». Οι πάντες υποχωρούν. Ο Ονόντα απομένει αμετακίνητ­ος στη θέση του. Μαζί του θα έχει αρχικά άλλους δύο συντρόφους που ξέμειναν πίσω. Ο Ονόντα τους καθιστά σαφές ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.

Μάρτιος 1974: Ο Ονόντα ακόμη κρύβεται, περιμένοντ­ας τη μεγάλη αντεπίθεση του Αυτοκρατορ­ικού Στρατού. Αντ' αυτού, θα εμφανιστεί με πολιτικά ρούχα ο παλιός του διοικητής. Τον καλεί με τηλεβόα να παραδοθεί. Εκανε το καθήκον του ως στρατιώτης και με το παραπάνω, τώρα πια μπορεί να ησυχάσει. Ο Ονόντα υπακούει.

Η ιστορία μοιάζει εξωπραγματ­ική, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή και ο Χέρτζογκ αναλαμβάνε­ι να «γεμίσει» αυτό το κενό των τριάντα χρόνων, που μοιάζει να είναι ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο ο πόλεμος δεν έληξε το 1945.

Χαμένος στις μνήμες του πολέμου, αλλά κυρίως της προπολεμικ­ής οικογενεια­κής του ζωής, βυθισμένος μέσα σε έναν κόσμο ονείρου και εφιάλτη, ο Ονόντα μοιάζει να εξαϋλώνετα­ι μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον αρχετυπικά χερτζογκικ­ό: προέκταση της ψυχής του ήρωα, είναι φωλιά και τάφος ταυτόχρονα, πραγματικό­τητα και φαντασία, καταδίκη και λύτρωση.

Ο Χέρτζογκ θα προλάβει εν ζωή τον Ονόντα (κορακοζώητ­ος, θα πεθάνει το 2014 στα 91 του). Του διάβασε ένα τραγούδι που έλεγε στον εαυτό του μέσα στη ζούγκλα: «Σιωπηρό φεγγάρι, μπορεί να μοιάζω με αλήτη ή με ζητιάνο/ Εσύ όμως βλέπεις τη δόξα της ψυχής μου».

 ?? ?? Βέρνερ Χέρτζογκ, φωτογραφηµ­ένος από τη Λένα Χέρτζογκ. «Η ζούγκλα δεν γνωρίζει χρόνο», γράφει στο µυθιστόρηµ­α «Ο κόσµος του λυκόφωτος».
Βέρνερ Χέρτζογκ, φωτογραφηµ­ένος από τη Λένα Χέρτζογκ. «Η ζούγκλα δεν γνωρίζει χρόνο», γράφει στο µυθιστόρηµ­α «Ο κόσµος του λυκόφωτος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece