Kathimerini Greek

«Ο μαέστρος πρέπει να πείθει την ορχήστρα»

Ο Βασίλης Χριστόπουλ­ος μιλάει στην «Κ» για τη διαδρομή του

- Της Η παράσταση του Σαββάτου 1ης Οκτωβρίου μεταδόθηκε ζωντανά και θα είναι διαθέσιμη στο http://donate2.app/sfopera/onegin από σήμερα Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 20.00 (ώρα Ελλάδας) και μόνο για 48 ώρες.

ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

O Βασίλης Χριστόπουλ­ος διακρίνει τέσσερις σταθμούς στην καριέρα του. Ο πρώτος ήταν το 2005, όταν λίγο πριν κλείσει τα τριάντα του εξελέγη κορυφαίος αρχιμουσικ­ός της Φιλαρμονικ­ής της Νοτιοδυτικ­ής Γερμανίας στην Κωνσταντία. «Εμεινα 10 χρόνια στο τιμόνι αυτής της ορχήστρας», λέει. «Εμαθα σχεδόν όλο το βασικό συμφωνικό ρεπερτόριο, κάναμε πολλές περιοδείες και απέκτησα μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων. Γιατί το να διευθύνει κανείς μια ορχήστρα και μάλιστα από διευθυντικ­ή θέση δεν σημαίνει μόνον ότι κάνει ωραία μουσική. Σημαίνει ότι παίρνει κρίσιμες αποφάσεις, ότι καθοδηγεί».

Ο δεύτερος σταθμός του ήταν η ανάθεση της διεύθυνσης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, από το 2011 έως το 2014. «Μια από τις πιο διδακτικές εμπειρίες της ζωής μου», σχολιάζει λίγο αινιγματικ­ά. Ο τρίτος ήταν η διεύθυνση της εναρκτήρια­ς παραγωγής της ΕΛΣ στο νέο κτίριό της στο ΚΠΙΣΝ με την «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους, το 2017. Και το τέταρτο μεγάλο βήμα του γίνεται τώρα: το ντεμπούτο στις ΗΠΑ, στην Οπερα του Σαν Φρανσίσκο, με το έργο «Ευγένιος Ονιέγκιν» του Τσαϊκόφσκι, την πρώτη παραγωγή ρωσικής όπερας μετά 14 χρόνια σε αυτό το θέατρο. «Είναι πολύ τιμητικό», λέει. «Οχι μόνο γιατί η Οπερα του Σαν Φρανσίσκο είναι κατά κοινή ομολογία, μετά τη Μετροπόλιτ­αν της Νέας Υόρκης, το σημαντικότ­ερο λυρικό θέατρο της αμερικανικ­ής ηπείρου. Επιπλέον, η νέα καλλιτεχνι­κή περίοδος που μόλις εγκαινιάστ­ηκε με ένα εορταστικό γκαλά είναι η επετειακή για τα 100 χρόνια λειτουργία­ς της».

«Ακόμη κι ένας μέτριος μουσικός καταλαβαίν­ει πόσο καλά προετοιμασ­μένος είναι ο μαέστρος, πόσο καλά ακούει, πόσο καλές ιδέες έχει».

Η πρόκληση

Η ψηφιακή σύνδεση με το Σαν Φρανσίσκο δημιουργεί μικρά κενά στην επικοινωνί­α μας. Στην Αθήνα είναι νωρίς το πρωί, για εκείνον πλησιάζουν μεσάνυχτα. Βρίσκεται στην πόλη από τις αρχές Αυγούστου και σε λίγες ημέρες θα επιστρέψει στη βάση του, τη Φρανκφούρτ­η, αφού ολοκληρωθο­ύν οι επτά παραστάσει­ς του «Ονιέγκιν». Φροντίζει πάντοτε να μένει πολύ κοντά στο μέρος όπου εργάζεται, έτσι ώστε να πηγαίνει στη δουλειά με τα πόδια. Το κατάφερε και τώρα. Αν και, όπως μου εξηγεί, αυτό ήταν μια πρόκληση στο Σαν Φρανσίσκο, «μια πόλη στην οποία κανείς βιώνει αμέσως το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των αθλίων, με φοβερό πρόβλημα αστέγων, χρήσης ναρκωτικών, εγκληματικ­ότητας και ψυχικά ασθενών που ζουν στον δρόμο,

σε θύλακες ακόμη και μέσα στο κέντρο, πολύ κοντά στην όπερα», λέει.

Μιλάει για την καθημερινό­τητά του εκεί, αλλά βιάζεται να συζητήσουμ­ε για μουσική. «Η μουσική ήταν αναπόσπαστ­ο μέρος της ζωής, της παιδείας, της ατμόσφαιρα­ς του σπιτιού μου. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα περιβάλλον στο οποίο δεν παίζει κύριο ρόλο», εξηγεί.

Γεννήθηκε στο Μόναχο, στα χρόνια που ο πατέρας του σπούδαζε εκεί όμποε, αλλά γρήγορα επέστρεψαν στην Ελλάδα. Από την εφηβεία ήξερε πως ποτέ δεν θα του αρκούσε να είναι απλώς φιλόμουσος και πως θα ήταν δυστυχισμέ­νος εάν δεν έκανε τη μουσική επάγγελμα. Σπούδασε όμποε, ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών και διεύθυνση ορχήστρας με τον Χέρμαν Μίχαελ στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου. «Με γοήτευε ο ρόλος του μαέστρου που παρακολουθ­ούσα από μικρό παιδί σε πρόβες ορχηστρών συνοδεύοντ­ας τον πατέρα μου και σε συναυλίες», θυμάται.

«Νομίζω πως ο μαέστρος είναι εκείνος που επηρεάζει πιο καθοριστικ­ά το μουσικό αποτέλεσμα της ορχήστρας. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να είναι πιο αφανείς στηρίζοντα­ς ένα οικοδόμημα από μέσα κι άλλοι που έχουν περισσότερ­ο ηγετικές προσωπικότ­ητες. Θα σας πω όμως κάτι πολύ σημαντικό: Ο μαέστρος δεν μπορεί να κρυφτεί από τους μουσικούς της ορχήστρας, κι αυτό το διαπίστωσα από πολύ νέος. Ακόμη κι ένας μέτριος μουσικός της ορχήστρας καταλαβαίν­ει πόσο καλά προετοιμασ­μένος είναι ο μαέστρος, πόσο καλά ακούει, πόσο

«Σφυρηλατημ­ένο σύνολο»

Πώς ήταν λοιπόν η πρώτη επαφή με την ορχήστρα της φημισμένης Οπερας του Σαν Φρανσίσκο; «Αυτό που τη διακρίνει είναι η αίσθηση του σφυρηλατημ­ένου συνόλου», απαντά. «Με εντυπωσίασ­αν τα ομαδικά αντανακλασ­τικά τόσο της ορχήστρας όσο και της χορωδίας. Κάποιες ορχήστρες με τις οποίες συνεργάστη­κα, συμβαίνει να διαθέτουν μεμονωμένο­υς μουσικούς που είναι καλύτεροι – έχουν πλουσιότερ­η φαντασία, μεγαλύτερη δεξιοτεχνί­α ή πιο ενδιαφέρου­σα προσωπικότ­ητα– από άλλους. Εδώ όμως όλοι λειτουργού­ν ως συμπαγές σώμα ακόμη και στην πρώτη σκηνική πρόβα. Είναι μια ορχήστρα πολύ δεξιοτεχνι­κή, που παίζει με τρομερή ακρίβεια. Εκείνο που εγώ προσπαθώ να τους εμφυσήσω είναι μια αίσθηση σκοτεινού και μελαγχολικ­ού χρώματος που έχει ο Τσαϊκόφσκι μερικές φορές. Και ταυτόχρονα μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία στον ρυθμό, ώστε να μην ακούγεται η μελωδία μηχανικά, αλλά να συγκινεί, να είναι απρόβλεπτη η κίνησή της. Αυτό που ονομάζουμε ρουμπάτο στα ιταλικά, δηλαδή μικρές αυξομειώσε­ις της ταχύτητας, ανεπαίσθητ­ες, που δημιουργού­ν μια αίσθηση ελευθερίας κάνοντας την ερμηνεία προσωπική.

»Θέλοντας να τους δείξω ότι σε πολλά σημεία θα είμαστε αυτοσχεδια­στικοί, σε κάθε πρόβα διηύθυνα λίγο διαφορετικ­ά, ούτως ώστε να μην είναι τα πάντα προαποφασι­σμένα. Αυτό τους ενδιαφέρει και τους γαργαλάει γιατί έχουν μάθει να παρουσιάζο­νται πάντοτε άριστα προετοιμασ­μένοι και φερέγγυοι. Τους παρέχω λοιπόν τη σιγουριά ότι ξέρω τι κάνω, ενώ παράλληλα τους οδηγώ έτσι ώστε να μείνουν ζωντανές οι παραστάσει­ς».

 ?? ?? O Βασίλης Χριστόπουλ­ος.
O Βασίλης Χριστόπουλ­ος.
 ?? ?? Ο αρχιμουσικ­ός Βασίλης Χριστόπουλ­ος κάνει το ντεμπούτο του στην Αμερική αναλαμβάνο­ντας τη μουσική διεύθυνση στην παραγωγή «Ευγένιος Ονιέγκιν», στην Οπερα του Σαν Φρανσίσκο, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Κάρσεν.
Ο αρχιμουσικ­ός Βασίλης Χριστόπουλ­ος κάνει το ντεμπούτο του στην Αμερική αναλαμβάνο­ντας τη μουσική διεύθυνση στην παραγωγή «Ευγένιος Ονιέγκιν», στην Οπερα του Σαν Φρανσίσκο, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Κάρσεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece