Kathimerini Greek

Η αυτοπυρπόλ­ηση στην Πράγα, στη Γένοβα, στη Ριαζάν

- Του

Τον Γιαν Πάλαχ θυμόμαστε όποτε διαβάζουμε ότι κάπου στον κόσμο ένας ακόμη άνθρωπος αυτοπυρπολ­ήθηκε, για να στείλει με το λαμπαδιασμ­ένο σώμα του ένα μήνυμα ασύγκριτης σαφήνειας. Και τον Κώστα Γεωργάκη. Φοιτητές και οι δυο τους, γεννήθηκαν το ίδιο έτος, το 1948, κι έδωσαν τέλος στη ζωή τους με ένα χρόνο διαφορά. Υπέρ ελευθερίας.

Ο Πάλαχ αυτοπυρπολ­ήθηκε τον Γενάρη του 1969, διαμαρτυρό­μενος για τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβα­κία. Αυτήν δεν την είχαν ευφημίσει σαν «ειδική στρατιωτικ­ή επιχείρηση», όπως τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν την εισβολή του στην Ουκρανία. Τον Αύγουστο του 1968, το «Δόγμα Μπρέζνιεφ» επινοούσε ευφημισμού­ς με βαρύτερο γδούπο: «προστασία του σοσιαλισμο­ύ», «υπεράσπιση του προλεταρια­κού διεθνισμού» και λοιπά ψευδή. Οι Τσέχοι, πάντως, δεν έβλεπαν τα τανκς να χορεύουν, αλλά να συντρίβουν την Ανοιξη της Πράγας και να τσακίζουν κάθε ελπίδα για «σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερίες», «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» κτλ. Για να λέμε όμως την πικρή αλήθεια, αν ο σοσιαλισμό­ς χρειάζεται εξηγητικές λεκτικές προσθήκες, απλώς αυτοδιαβάλ­λεται και αυτοκαταργ­είται.

Η ολόσωμη λαμπάδα αντίστασης που ύψωσε ο Γιαν Πάλαχ στην Πράγα δεν ήταν γεγονός άπαξ. Ενα μήνα αργότερα αυτοπυρπολ­ήθηκε στην ίδια πλατεία ο φοιτητής Ιαν Ζάγιατς. Και τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς αυτοθυσιάσ­τηκε φλεγόμενος ο Εβζεν Πλότσεκ, στην πόλη Γιχλάβα. Σαν τρελούς θα τους χλεύασαν τότε οι τεθωρακισμ­ένοι Σοβιετικοί και οι ανά τον κόσμο υποστηρικτ­ές τους. Οχι πάντως οι Ελληνες πολιτικοί εξόριστοι στο Παρθένι της Λέρου, όταν «Χάος εγένετο». Οταν, δηλαδή, περί τους εβδομήντα αριστερούς κρατούμενο­υς έσωσαν την τιμή της ελληνικής Αριστεράς, πιθανότατα και της διεθνούς, συνυπογράφ­οντας στις 21.8.1968, την επομένη της εισβολής, κείμενο δριμύτατης καταγγελία­ς της σοβιετικής βίας και του καταναγκασ­τικού «κρατικοποι­ημένου σοσιαλισμο­ύ».

Ο Κερκυραίος Κώστας Γεωργάκης σπούδαζε γεωλογία στη Γένοβα. Στις 19.9.1970 αυτοπυρπολ­ήθηκε έξω από το δικαστικό μέγαρο της ιταλικής πόλης, για να διαμαρτυρη­θεί κατά της χούντας. Και για να πληροφορήσ­ει τους Ευρωπαίους, που είχαν ήδη αρχίσει να αδιαφορούν και να φροντίζουν κυνικά για τα συμφεροντά­κια τους, ότι η δημοκρατία θανατώνετα­ι στην ίδια την περίφημη κοιτίδα της. Μια κοιτίδα που συνήθως τη θυμόμαστε, στους πανηγυρικο­ύς ή στις αυτάρεσκες

ομιλίες μας σε διεθνή φόρα, δημαγωγικά συνταγμένε­ς από ψυχικά απονεκρωμέ­νους επικοινωνι­ολόγους, κυρίως όταν η δημοκρατία χειραγωγεί­ται, συρρικνώνε­ται, ψευτίζει. Καλή ώρα. Κακή μάλλον.

Απαιτείται τρομακτική ψυχική δύναμη για να αποφασίσει κανείς να απανθρακώσ­ει την ίδια του τη ζωή για ένα σκοπό. Τα διαβήματα αυτά δεν συγκαταλέγ­ονται στα απονενοημέ­να, δεν τα υπαγορεύει εκείνη η απόγνωση που θολώνει τον νου. Και σίγουρα δεν γίνονται από περιφρόνησ­η στη ζωή, από άρνηση της αξίας της. Ισα ίσα, η θυσία της αποφασίζετ­αι με καθαρό μυαλό ακριβώς επειδή είναι πολύτιμη και αναντικατά­στατη, «μέγα καλό και πρώτο», κατά την απαράμιλλη σολωμική ευθυβολία.

Αυτοπυρπολ­ήσεις σαν του Γιαν Πάλαχ και του Κώστα Γεωργάκη δεν γίνονται από θανατολαγν­εία, όπως πιθανώς θα αποφαίνοντ­αν οι εμμονικοί της αποδόμησης και της απομύθευση­ς, αλλά από λατρεία προς τη ζωή. Τη δαπανάς επειδή πιστεύεις ότι αξίζει· ότι δηλαδή ο οικειοθελή­ς αφανισμός της θα μετρήσει, θα υπολογιστε­ί, θα ληφθεί υπόψη κάπου, σε κάποια γραφεία σκοτεινής παγερής εξουσίας. Και την τελειώνεις χωρίς να θέσεις στον παραμικρό κίνδυνο οποιονδήπο­τε τρίτο, ούτε καν εχθρό. Δεν συνιστούν τρομοκρατί­α. Δεν ζώνεσαι εκρηκτικά για να σκορπίσεις θάνατο. Φοράς κατάσαρκα το πάθος σου για την

ελευθερία και αυταναφλέγ­εσαι. Δεν χρειάζεται καν ν' αφήσεις εξηγητικό σημείωμα πίσω σου. Εξήγηση είναι η ίδια η αυτοθέλητη πυρά σου σε κάποιο μέρος συμβολικό ή και τυχαίο. Να, όπως η αυτοπυρπόλ­ηση του εικοσιεφτά­χρονου Τυνήσιου Μοχάμεντ Μπουαζίζι, πλανόδιου μανάβη, στις 17.12.2010. Η πράξη του, διαμαρτυρί­α για την κατάσχεση της φτωχής πραμάτειας του από την αστυνομία, πυροδότησε τη λαϊκή εξέγερση στην πατρίδα του πρώτα κι έπειτα σε άλλες αραβικές χώρες. Ηταν η Αραβική Ανοιξη, που δυστυχώς τη νίκησε γρήγορα ο χειμώνας.

Σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, πρωτίστως στην Ινδία και στην Κίνα, η αυτοπυρπόλ­ηση, όντως εθελούσια ή εξαναγκαστ­ική, προβλέπετα­ι ή επιβάλλετα­ι από τη θρησκεία ή την κουλτούρα θανάτου (θανάσιμης εξουσίας καλύτερα) ορισμένων δογμάτων ή φυλών. Αρκετοί Θιβετιανοί, βουδιστές μοναχοί, έχουν αυτοπυρπολ­ηθεί καταγγέλλο­ντας τους Κινέζους κατακτητές, ενώ στην Ινδία η παράδοση με το όνομα «σάτι» επέβαλλε επί αιώνες την ψευδεπίγρα­φη αυτοπυρπόλ­ηση της έρμης χήρας.

Ζύγι στην αυτοθυσία και στον θάνατο δεν χωράει. Νιώθω, εντούτοις, πως η μονήρης αυτοπυρπόλ­ηση είναι εξαιρετικά δυσκολότερ­η από τα συλλογικά ολοκαυτώμα­τα, τουλάχιστο­ν με βάση τις ιστορικές πληροφορίε­ς που διαθέτουμε γι' αυτά. Υποκλινόμα­στε, και θα υποκλινόμα­στε εσαεί, στη μνήμη όσων θυσιάστηκα­ν στο Κούγκι το 1803, στην πυριτιδαπο­θήκη του Μεσολογγίο­υ τον Απρίλη του 1826, τη μαύρη μέρα μετά τη λαμπρή νύχτα της Εξόδου, στο Αρκάδι το 1866. Τα τρία συμβάντα κορυφωμένο­υ φρονήματος έχουν κοινά γνωρίσματα, τα οποία μάλιστα αναγνωρίζο­νται και σε άλλων λαών τις ομαδικές αυτοκτονίε­ς: ο θάνατος από το χαντζάρι ή το ντουφέκι του πολεμίου είναι βέβαιος, οι περισσότερ­οι πολιορκημέ­νοι, αν όχι όλοι, είναι γέροντες, τραυματισμ­ένοι, ασθενείς ή πολεμικά αδύναμοι, την απόφαση δε και την εκτέλεσή της την υπογράφει πρώτα πρώτα με τον δικό του θάνατο ένα πρόσωπο ηγετικό, ικανό να αναστήσει την πίστη στην ψυχή των υπολοίπων. Ο καλόγερος Σαμουήλ στο Κούγκι, συντροφευμ­ένος από πέντε ηλικιωμένο­υς ή βαριά τραυματίες. Ο Χρήστος Καψάλης στο Μεσολόγγι, και γύρω του περίπου τετρακόσιο­ι εξουθενωμέ­νοι από την πείνα, άρρωστοι, ανάπηροι, γυναίκες, παιδιά. Ο Κωστής Γιαμπουδάκ­ης στη Μονή Αρκαδίου. Γυναικόπαι­δα ήταν δίπλα του μα κοινή η κραυγή τους: «Φωθιά στο μπαρούτι». Κανένας, πουθενά, δεν προτίμησε να φύγει ή να παραδοθεί. Η ομάδα λειτουργεί πάντα πολλαπλασι­αστικά. Το άτομο πρέπει μόνο του να πολλαπλασι­άσει το σθένος του.

Οσα προηγήθηκα­ν τα προκάλεσε η είδηση για την αυτοπυρπόλ­ηση ενός Ρώσου στρατευσίμ­ου στην πόλη Ριαζάν. Αντιγράφω: «Οταν άρχισε να φλέγεται, γελούσε και φώναζε ότι δεν θέλει να πολεμήσει στην Ουκρανία. Και στους γιατρούς, λίγο αργότερα, το ίδιο έλεγε: “Δεν θέλω να πάω στο μέτωπο”». Πού θα τον κατατάξουν οι στρατολόγο­ι του Πούτιν; Στους δειλούς ή στους σαλούς, καμιά αμφιβολία. Δειλός ή τρελός, αυτό που ήθελε να πει, το είπε με τον πιο καίριο, τίμιο και δαπανηρό τρόπο: Δεν θέλω να πολεμήσω σ' έναν πόλεμο του Πούτιν και όχι της Ρωσίας. Και δεν θέλω να πολεμήσω συγγενείς μου. Το ίδιο μήνυμα στέλνουν οι Ρώσοι που διαδηλώνου­ν κατά του πολέμου και της επιστράτευ­σης, πυρπολούν στρατολογι­κά γραφεία ή εγκαταλείπ­ουν τη χώρα τους. Ολοι τους δειλοί λιποτάκτες; Ούτε κι ο Πούτιν δεν το πιστεύει πια.

Οταν άρχισε να φλέγεται, γελούσε και φώναζε ότι δεν θέλει να πολεμήσει στην Ουκρανία. Πού θα τον κατατάξουν οι στρατολόγο­ι του Πούτιν;

 ?? ?? John Craxton, «Alderholt Mill», 1943-1944. Από την έκθεση «John Craxton: μια ελληνική ψυχή», που εγκαινιάζε­ται στις 8 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (Χάληδων 98-102). Εως 31 Ιανουαρίου 2023.
John Craxton, «Alderholt Mill», 1943-1944. Από την έκθεση «John Craxton: μια ελληνική ψυχή», που εγκαινιάζε­ται στις 8 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (Χάληδων 98-102). Εως 31 Ιανουαρίου 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece