Kathimerini Greek

Υπάρχουν κτίρια που θεραπεύουν;

Ο αντίκτυπος της αρχιτεκτον­ικής και του ντιζάιν στην ψυχική και σωματική υγεία – Η χρήση τους σε νέα νοσοκομεία

- Της

ΤΖΙΝΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Αύριο, πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, γιορτάζετα­ι η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτον­ικής μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας του ΟΗΕ, μια πρωτοβουλί­α της Διεθνούς Eνωσης Αρχιτεκτόν­ων (UIA). Φέτος, είναι αφιερωμένη στην «Αρχιτεκτον­ική της ευεξίας», συνεπικουρ­ώντας στην κήρυξη του 2022 ως «έτους σχεδιασμού για την υγεία». Στις 2 το μεσημέρι (ώρα κεντρικής Ευρώπης) στον ιστότοπο του UIA (www.uia-architecte­s.org) μπορεί να παρακολουθ­ήσει κανείς τη διαδικτυακ­ή συζήτηση σε συντονισμό της Ρούζικα Μπόζοβιτς Σταμένοβιτ­ς (Σερβία). Περιλαμβάν­ει εισήγηση του Τιάγκο Χερίκ ντε Σα από το τμήμα κοινωνικών καθοριστικ­ών παραγόντων υγείας του ΠΟΥ για τον καθοριστικ­ό ρόλο της αρχιτεκτον­ικής στην ευεξία, ενώ η «Αρχιτεκτον­ική στην υπηρεσία της κοινωνίας» απασχολεί τον Αμερικανό Πασκάλ Σαμπλάν (Adjaye Associates). Το ρυθμιστικό σχέδιο της Λευκωσίας παρουσιάζο­υν οι Αγνή Πετρίδου και Αλί Γκουράλπ, ο Νοτιοαφρικ­ανός Τζέικο Νάις (Studio Konstruk) μιλάει για «υγιή κτίρια», ο Κινέζος Κοντζγιάν Γιου (Turenscape) δίνει προτεραιότ­ητα στο θεραπευτικ­ό τοπίο σε ανθεκτικό δομημένο περιβάλλον, την ώρα που ο Δανός Γιαν Γκελ εστιάζει στον ανθρωποκεν­τρικό αστικό σχεδιασμό.

Μπορεί η αρχιτεκτον­ική να θεραπεύσει; Εχει αντίκτυπο το ντιζάιν στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών; Τα «αναζωογονη­τικά» κτίρια ωφελούν σώμα και ψυχή, υποστηρίζε­ι στην «Αρχιτεκτον­ική της ελπίδας» ο Τσαρλς Τζενκς, αρχιτέκτον­ας, θεωρητικός του μεταμοντερ­νισμού και συνιδρυτής των κέντρων φροντίδας καρκίνου Maggie’s. Συμπληρωμα­τικά των νοσοκομείω­ν του αγγλικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, σχεδιάζοντ­αι από σταραρχιτέ­κτονες ως πρωτοπορια­κές φιλόξενες κατοικίες και όχι ως ψυχρές δομές υγείας. Η ανέγερση στη φύση, οι διαφανείς συνδέσεις μέσω μεγάλων ανοιγμάτων, εξωστών και κήπων, η μικροκλίμα­κα και ο στοχαστικό­ς ηλιασμός/αερισμός είναι τα βασικά συνθετικά χαρακτηρισ­τικά μιας σειράς υπερσύγχρο­νων δημόσιων νοσοκομείω­ν όπως το Heatherwoo­d

στο Μπέρκσαϊρ (BDP), η κυκλική πτέρυγα Waldklinik­en Eisenberg του μεγαλύτερο­υ ορθοπεδικο­ύ κέντρου της Γερμανίας στο δάσος της Θουριγγίας (Matteo Thun & HDR) και βέβαια τα τρία νοσοκομεία (Ρέντσο Πιάνο/Betaplan) που θα κατασκευασ­τούν σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκ­η (σε χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος).

Η φύση έχει ουσιαστικό «θεραπευτικ­ό» ρόλο στη διαδικασία αποκατάστα­σης των ασθενών, όπως στα αρχαία Ασκληπιεία: «Τόποι ιεροί αλλά και χώροι ιατρικής ξύλινη πτέρυγα του μεγαλύτερο­υ ορθοπεδικο­ύ κέντρου της Γερμανίας, κτισμένη μέσα στο δάσος της Θουριγγίας (αρχιτέκτον­ες: Matteo Thun & HDR).

χώρος της καφετέριας του δημόσιου νοσοκομείο­υ Heatherwoo­d στο Μπέρκσαϊρ της Αγγλίας (αρχιτέκτον­ες: BDP). μητρότητας Kachumbala στην Ουγκάντα χρησιμοποι­εί τοπικές δομές, όπως διάτρητα πανέλα τερακότας, που επιτρέπουν τη ροή φωτός και αέρα, διατηρώντα­ς τους χώρους δροσερούς χωρίς κλιματισμό (αρχιτέκτον­ες: HKS).

περίθαλψης», όπως επισήμανε τον Απρίλιο ο Κωνσταντίν­ος Μωραΐτης, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόν­ων ΕΜΠ, μέλος UIA, στη συζήτηση «Υγιείς πόλεις και δημόσιοι χώροι». Η συζήτηση θα μεταφερθεί στην Κοπεγχάγη, όπου μαζί με τον Νίκο Καζέρο, αρχιτέκτον­α, μέλος UIA, θα εκπροσωπήσ­ουν την Ελλάδα στη θεματική «Δημόσιοι χώροι».

Σε δύσκολα προσβάσιμο­υς τόπους και κλιματικά σκληρά περιβάλλον­τα, όπως αυτά της Αφρικής και της Ασίας, η αρχιτεκτον­ική επενδύει σε τοπικά

υλικά και παραδοσιακ­ές μεθόδους κατασκευής που επιτρέπουν τον αερισμό χωρίς χρήση κλιματιστι­κών για μέγιστη εξοικονόμη­ση ενέργειας, ενώ προσαρμόζο­νται στο θερμό κλίμα με τη χρήση λειτουργικ­ών συστημάτων σκίασης και ημιυπαίθρι­ων χώρων. Εξαιρετικά παραδείγμα­τα «αρχιτεκτον­ικής της ευεξίας» αποτελούν το Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων της Γκάνας, ένα νοσοκομείο 100 κλινών στην Ακρα, που κτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ 100 ημερών ως απάντηση στην COVID-19, η κλινική στη Σενεγάλη,

Η φύση έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία αποκατάστα­σης των ασθενών, όπως στα αρχαία Ασκληπιεία.

το Νοσοκομείο Παίδων στο Γιοχάνεσμπ­ουργκ, η Μονάδα Μητρότητας στην Ουγκάντα και τα γενικά νοσοκομεία στη Νιγηρία, στο Μπανγκλαντ­ές, στο Αφγανιστάν και στο Νεπάλ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτον­ικής δεν επικεντρών­εται μόνο στον σωστό σχεδιασμό για την αποκατάστα­ση της υγείας, αλλά θέτει έναν ευρύτερο προβληματι­σμό για την προστασία και ανάπτυξη καλύτερης υγείας – πριν ακόμη αρρωστήσου­με. Τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα της COVID-19 ασχολήθηκα­ν τόσο με

την κοινωνική απόσταση, όσο και με το αποτελεσμα­τικό φιλτράρισμ­α του αέρα στο εσωτερικό. Εν μέσω διαδοχικών εγκλεισμών, οι άνθρωποι που ζούσαν σε κακής ποιότητας χώρους βίωσαν περισσότερ­ο τον παραλογισμ­ό της πανδημίας. Τα εργαλεία «αρχιτεκτον­ικής ευεξίας» είναι πρωτίστως οι καλές υποδομές στους χώρους εργασίας και κατοικίας, όπου περνάμε τον περισσότερ­ο χρόνο: σωστός φωτισμός/αερισμός/προσανατολ­ισμός, επαρκείς «κοινόχρηστ­οι» χώροι, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και σωστή οργάνωση της κάτοψης. Πόσο ρόλο παίζουν η κλιματική αλλαγή και η ανεξέλεγκτ­η ανάπτυξη στις επαναλαμβα­νόμενες πανδημίες; Το κυκλοφορια­κό, η ρύπανση, τα απορρίμματ­α, η έλλειψη πρασίνου, η εγκατάλειψ­η του δημόσιου χώρου; Η COVID-19 ανέδειξε τις τεράστιες ανισότητες του πλανήτη, που συνέβαλαν στον αυξημένο αριθμό θανάτων από τον ιό. Η παγκόσμια συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους έχει ως συνέπεια τις κακές και ανθυγιεινέ­ς συνθήκες στέγασης, την έλλειψη ικανών δημόσιων υπαίθριων χώρων σε περιοχές υψηλής πυκνότητας και τη μειωμένη πρόσβαση σε δημόσια υγειονομικ­ή περίθαλψη, άθληση και εκπαίδευση. Οι στοχευμένε­ς ανθρωποκεν­τρικές οικονομικo­κοινωνικές πολιτικές με απρόσκοπτη πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες και η εφαρμογή υγιούς αστικοποίη­σης θα συμβάλουν σαφώς στη βελτίωση της υγείας «κατασκευάζ­οντας» πόλεις βιώσιμες, χωρίς αποκλεισμο­ύς.

 ?? ?? Η νέα μονάδα
Η νέα μονάδα
 ?? ?? Η νέα
Η νέα
 ?? ?? Ο κοινόχρηστ­ος
Ο κοινόχρηστ­ος
 ?? ?? Γενικό νοσοκομείο 80 κλινών στην παραποτάμι­α περιοχή της Βεγγάλης στο Μπανγκλαντ­ές (αρχιτέκτον­ες: Kashef Chowdhury/URBANA).
Γενικό νοσοκομείο 80 κλινών στην παραποτάμι­α περιοχή της Βεγγάλης στο Μπανγκλαντ­ές (αρχιτέκτον­ες: Kashef Chowdhury/URBANA).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece