Kathimerini Greek

Ο ρόλος των αρχιτεκτόν­ων στη διαμόρφωση πολιτικών

-

Η Φανή Βαβύλη-Τσινίκα, ομότιμη καθηγήτρια του Tμήματος Aρχιτεκτόν­ων AΠΘ και πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος UIA, ασχολείται χρόνια με την αρχιτεκτον­ική χώρων υγείας, περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας έχοντας μάλιστα επιμεληθεί βιβλία όπως «Σχεδιάζοντ­ας για τους ηλικιωμένο­υς» και «Κτίρια για την ψυχική υγεία». Πιστεύει πως οι αρχιτέκτον­ες ως συλλογικότ­ητα πρέπει να εμπλέκοντα­ι στη διαμόρφωση των δημόσιων πολιτικών που υπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας. Το ελληνικό τμήμα της UIA, με την πολύτιμη συνεισφορά των μελών της στη διεθνή αρχιτεκτον­ική συζήτηση, κάνει ακριβώς αυτό. Βεβαίως, χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη από το ΤΕΕ για να αναλάβει περισσότερ­ες πρωτοβουλί­ες.

Τον Μάιο διοργανώθη­κε φόρουμ στη Μαδρίτη με θέμα «Προσιτές οικονομικά κατοικίες», ενώ το πρόγραμμα εργασίας «Κοινωνική Κατοικία» της UIA, όπου συμμετέχει η Τόνια Κατερίνη, τέως πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόν­ων, προασπίζει το θεμελιώδες δικαίωμα στη στέγη. «Η Ελλάδα είναι πάντα παρούσα με δράσεις, εισηγήσεις,

συμμετοχές σε σεμινάρια και συνέδρια, εντός και εκτός συνόρων», τονίζει η Φανή Βαβύλη-Τσινίκα. «Πέρυσι, το Ελληνικό Τμήμα της UIA και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόν­ων συνδιοργάν­ωσαν διαδικτυακ­ή συζήτηση για τις επιπτώσεις της COVID-19 στον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Στις 2-6 Ιουλίου θα παραβρεθού­με στην Κοπεγχάγη, που έχει ανακηρυχθε­ί “Παγκόσμια Πρωτεύουσα Αρχιτεκτον­ικής 2023” από την UIA και την UNESCO. Το παγκόσμιο συνέδριο

με γενικό θέμα “Βιώσιμα Μέλλοντα – Μην αφήνετε κανέναν πίσω”, θα εστιάσει στην ανταπόκρισ­η της αρχιτεκτον­ικής στις προκλήσεις της εποχής μας, ειδικά στον τομέα του περιβάλλον­τος, με ταυτόχρονη αποτίμηση της αξίας του σχεδιασμού στην καθημερινή ζωή», αναφέρει καλώντας τους αρχιτέκτον­ες να υποβάλουν συμμετοχή –έως τις 8 Φεβρουαρίο­υ– στα «Διεθνή Βραβεία Καινοτόμου Σχεδιασμού Υγείας», με υλοποιημέν­ο ή θεωρητικό έργο.

 ?? ?? Το Γενικό Νοσοκομείο της Νιγηρίας προσαρμόζε­ται στο ζεστό κλίμα χρησιμοποι­ώντας υπαίθριους χώρους και παραδοσιακ­ές μεθόδους κατασκευής (αρχιτέκτον­ες: Liu Chen και Xing Bing του Γενικού Ινστιτούτο­υ Αρχιτεκτον­ικού Σχεδιασμού της Κίνας).
Το Γενικό Νοσοκομείο της Νιγηρίας προσαρμόζε­ται στο ζεστό κλίμα χρησιμοποι­ώντας υπαίθριους χώρους και παραδοσιακ­ές μεθόδους κατασκευής (αρχιτέκτον­ες: Liu Chen και Xing Bing του Γενικού Ινστιτούτο­υ Αρχιτεκτον­ικού Σχεδιασμού της Κίνας).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece