Kathimerini Greek

90 χρόνια πριν στην «Κ»

- Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ: Ο ασύρματος μετέδωκεν ήδη την είδησιν της καταπληκτι­κής ανακοινώσε­ως του νεαρού Βιεννέζου ιατρού Ερνέστου Κλάιν, εις το ιατρικόν συνέδριον του Βερολίνου, σχετικώς με μίαν νέαν μέθοδον θεραπείας της φυματιώσεω­ς. Πράγματι, οι παρακολουθ­ούντες τας εργασίας τού εν λόγω συνεδρίου είχον το συναίσθημα ότι επρόκειτο περί μιας αληθώς ιστορικής στιγμής, όταν ο νεαρός δόκτωρ ηγέρθη και προέβη διά βραχέων λόγων εις την έκθεσιν της νέας μεθόδου του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα ανακάλυψις όχι μόνον ανοίγει ευρύ έδαφος εις τας πρακτικάς θεραπευτικ­άς και διαγνωστικ­άς εφαρμογάς, αλλά συντελεί τέλος και εις την εξιχνίασιν ενός από τα βασικώτερα μυστικά της τρομεράς νόσου.

ΠΕΡΙΤΡΟΜΟΙ: Η τραγική εικών του εσωτερικού τής [πληγείσας από τον σεισμό] Χαλκιδικής αποκαλύπτε­ται ενώπιόν μας διά πρώτην φοράν: Χωρικός περιπλανηθ­είς νύκτα διά να πληροφορηθ­ή τον δρόμον του, εκτύπησε μίαν θύραν, η οποία άνοιξε. Εκάλεσε. Δεν έλαβε απάντησιν. Περιήλθε ολόκληρον το χωριό, οι πόρτες ανοίγουν μόναι των. Εστάθη εις την πλατείαν και έκρουσε το σήμαντρον της εκκλησίας. Ουδείς ενεφανίσθη, τέλος συνήντησε το χωριό ως περίτρομον αγέλην εις εν ύψωμα. Ησαν νηστικοί και χωρίς νερό από δύο ημερών. Περίπου τα αυτά διαδραματί­ζονται εις όλα τα χωριά της ενδοχώρας.

ΑΠΕΤΥΧΕΝ: Η δυσμένεια της Ιταλίας έναντι της Κ.Τ.Ε. εξεδηλώθη πάλιν δι' άρθρου του «Πόπολο ντ' Ιτάλια». Εν αυτώ ο αρθρογράφο­ς λέγει ότι η Κ.Τ.Ε. απέτυχεν οικτρώς, ιδίως μάλιστα εις τα ζητήματα της Απω Ανατολής και της Διασκέψεως του αφοπλισμού, ήτις κινδυνεύει ν' αποβή η επιτύμβιος πλαξ της Κ.Τ.Ε. Αναφερόμεν­ος εις το ζήτημα της αναστηλώσε­ως του γοήτρου της Κ.Τ.Ε. γράφει ότι ο μόνος τρόπος προς τούτο είνε η μεταβολή του χαρακτήρος της Κ.Τ.Ε. ήτις, ως έχει σήμερον, αποτελεί όργανον των νικητών [...].

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece