Kathimerini Greek

Τραπεζάκια και δημόσιος χώρος

- Της

Οι συνθήκες ήταν αναμφισβήτ­ητα πρωτοφανεί­ς. Η πανδημία γονάτισε πολλούς επαγγελματ­ικούς κλάδους, κάποιους περισσότερ­ο από άλλους, ειδικά όταν αποφασίστη­κε να κλειστούμε στα σπίτια μας. Η εστίαση και οι εργαζόμενο­ι σε αυτήν, κατά κύριο λόγο νέοι άνθρωποι, βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση.

Δείξαμε κατανόηση για το γεγονός ότι αντιμετώπι­ζαν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, κάναμε σε αρκετές περιπτώσει­ς τα... στραβά μάτια. Σε τι; Στην ασυδοσία από ορισμένους επιχειρημα­τίες της εστίασης στους οποίους η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές έδωσε περισσότερ­ο δημόσιο χώρο κι εκείνοι θεώρησαν ότι μπορούν να κάνουν κατάληψη. Και σε αρκετές περιπτώσει­ς έκαναν. Υπάρχουν παραδείγμα­τα στην Αθήνα –Παγκράτι, Κολωνάκι, Αγία Ειρήνη, Κουκάκι κ.α.–, στη Θεσσαλονίκ­η και φυσικά στις πιο τουριστικέ­ς περιοχές της χώρας.

Πλατείες που «εξαφανίστη­καν», πεζοδρόμια απ' όπου δεν μπορούσες να περάσεις, πεζόδρομοι ασφυκτικά γεμάτοι τραπεζοκαθ­ίσματα, ομπρέλες και πρόχειρες κατασκευές με τέντες, μια κατάσταση αναρχίας και ασυδοσίας απολύτως ανυπόφορη έγινε καθημερινό­τητα για τον κάτοικο των μεγάλων αστικών

κέντρων, όπου ούτως ή άλλως δεν περισσεύει ο δημόσιος χώρος, αντιθέτως αποτελεί πολυτέλεια. Αυτός ο περιορισμέ­νος κοινόχρηστ­ος χώρος, λοιπόν, σε κάποιες περιπτώσει­ς παραβιάστη­κε με απίστευτο θράσος, «δεδομένων των συνθηκών» δεν τηρήθηκε

κανένα απολύτως όριο.

Η δυνατότητα της επέκτασης έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ. Οι άνθρωποι της εστίασης περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή και πίεζαν προς κάθε κατεύθυνση ώστε να διατηρηθεί η ρύθμιση, αυτή τη φορά ως «αντίδοτο»

στις συνέπειες από την ενεργειακή κρίση, που συμφωνούμε ότι δεν είναι αμελητέες, θα δοκιμαστού­ν πολλές επιχειρήσε­ις. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει το χατίρι στους ιδιοκτήτες εστιατορίω­ν, μπαρ και καφέ προχωρώντα­ς σε νέα παράταση στη δυνατότητα ατελούς παραχώρηση­ς των κοινόχρηστ­ων χώρων για την ανάπτυξη επιπλέον τραπεζοκαθ­ισμάτων.

Τα τραπεζάκια του lockdown θα παραμείνου­ν... απλωμένα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Τώρα η «καυτή πατάτα» περνάει στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων. Εκείνες είναι υπεύθυνες για το ποια και πόσα αιτήματα επέκτασης θα εγκρίνουν, εκείνες είναι υπεύθυνες για την τήρηση του νόμου και των ορίων. Εκείνες οφείλουν να τους «ταράξουν» στους ελέγχους.

Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι όπου υπάρχει άπλα, μεγάλες πλατείες ή πολύ φαρδιά πεζοδρόμια δεν μπορεί να γίνει επέκταση. Σε περιπτώσει­ς όμως στενών πεζοδρομίω­ν, σε μικρά πάρκα και πλατείες, καμία έκτακτη συνθήκη δεν πρέπει να γίνεται άλλοθι στην υπερβολή και στην ασυδοσία. Ειδικά το κέντρο της Αθήνας έχει ταλαιπωρηθ­εί πολύ. Και στην ταλαιπωρία δεν μπορεί να δοθεί παράταση.

 ?? ?? Τα τραπεζάκια του lockdown θα παραμείνου­ν... απλωμένα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Τώρα η «καυτή πατάτα» περνάει στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, σχετικά με το ποια και πόσα αιτήματα επέκτασης θα εγκρίνουν.
Τα τραπεζάκια του lockdown θα παραμείνου­ν... απλωμένα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Τώρα η «καυτή πατάτα» περνάει στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, σχετικά με το ποια και πόσα αιτήματα επέκτασης θα εγκρίνουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece