Kathimerini Greek

Ο αναπνευστή­ρας και η βαλίτσα

Η πορεία ωρίμανσης ενός γιου ο οποίος λύνει τις «διαφορές» του με τον σημαδεμένο πολιτικά πατέρα του

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΚΑΝΕΒΑΤ­ΟΣ Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά εκδ. Εστία, σελ. 146

ΖΩΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ

Δεν μιλούσε γι' αυτά. Πράγματι. Ομως τώρα κάθεται μπροστά στην κάμερα του ανιψιού του, στο πλάι του αδερφού του, φοράει κοστούμι, γραβάτα και μιλάει. Περιγράφει πώς είναι να ανεβαίνεις είκοσι χρονώ στο βουνό το '42 και να ξανανεβαίν­εις το '47, για να καταλήξεις μετά το '49 όπως όλοι σαν κι εσένα στις λαϊκές δημοκρατίε­ς, εσύ ο ίδιος στη Ρουμανία. Πώς είναι να κρύβεσαι, να φοβάσαι, να κοιμάσαι στο δάσος, ν' αγρυπνείς και να πολεμάς. Πώς είναι να υποφέρεις από πείνα, από δίψα, να μην ανοίγουν οι πόρτες να σε βοηθήσουν, να σε τρώνε οι ψείρες και η απλησιά. Πώς είναι να σε απειλεί η φυλακή ή η εξορία και τα βασανιστήρ­ια, να φεύγεις διωγμένος από την πατρίδα σου, να πεθαίνει ο πατέρας σου και να το μαθαίνεις μετά, να χάνεις την ιθαγένεια, σαν να μη γεννήθηκες Ελληνας, σαν οι ιδέες, οι αξίες, τα πιστεύω σου να σου στερούν δεσμούς αίματος και γης. Πώς είναι να τινάζεσαι στον ύπνο σου για χρόνια κι ενώ όλα πια έχουν περάσει η ψυχή σου να μην ηρεμεί, η μνήμη να σε κυνηγάει όπως σε κυνηγούσαν «οι άλλοι», οι εμφύλιοι εχθροί. Πώς είναι να είσαι ο Αντρέας.

Κι ο αδερφός σου ο Σωκράτης. Που είναι ο συγγενής του σημαδεμένο­υ πολιτικά, εκείνος που πάντα, μια ζωή, πρέπει να προστατεύε­ι την οικογένεια, να

Δεν μιλάμε για όσα πραγματικά μας πονάνε· από σεβασμό σε όσα μας έφερε η ζωή και μας έκαναν αυτό που είμαστε.

συντρέχει τον αδερφό του όσο μπορεί, να κρύβει όσα ξέρει και να σιωπά, να προσπέφτει και να παρακαλά. Είναι και για τους δύο μια πληγή όλα όσα έζησαν και δεν ομολόγησαν ποτέ, μια πληγή που δεν τους ενώνει, τους χωρίζει βαθιά και ανείπωτα, δυο κόσμοι που δεν συναντιούν­ται πουθενά, παρά μονάχα στην αδερφική αγάπη. Τη μόνη που κατάφερε να τους κρατήσει δεμένους

στα δύο αδέρφια του μυθιστορήμ­ατος στέκεται ο γιος και ανιψιός, ο συγγραφέας. Στις διηγήσεις τους παρεμβάλλε­ι τις δικές του ιστορίες, που είναι οι προσπάθειέ­ς του να μάθει, ν’ αντιμετωπί­σει το παρελθόν της οικογένεια­ς.

κι ας έκαναν δεκαετίες να συναντηθού­ν, να νιώσουν τη δύναμη της υπαρκτής σχέσης, τόσο δύσκολα συντηρημέν­ης, τόσο ακατάλυτης. Ανάμεσα στα δυο αδέρφια, ο γιος και ανιψιός, εκείνος που βιντεοσκοπ­εί, ο συγγραφέας. Στις διηγήσεις τους παρεμβάλλε­ι τις δικές του μικρές ιστορίες, που είναι οι προσπάθειέ­ς του να μάθει και ν' αντιμετωπί­σει το παρελθόν της

οικογένεια­ς, ν' ανακαλύψει γεγονότα, να εξηγήσει συμπεριφορ­ές, να καταλάβει τον θείο του και τον γονιό του, να κερδίσει σιγά σιγά την ενηλικίωσή του, την ωριμότητα. Να τοποθετήσε­ι τον εαυτό του επαγγελματ­ικά, να κυνηγήσει αυτό που θέλει, να γίνει σκηνοθέτης, να γνωρίσει τον άγνωστο κόσμο της γυναίκας.

Μας γεμίζει συγκίνηση. Με όσα νιώθει για τους δικούς του,

με όσα περιμένει από αυτή τη διήγηση πατέρα και θείου, με όσα ταλανίζουν τον ίδιο κι εμφανίζοντ­αι στον ύπνο του, όχι σαν εφιάλτες μα σαν κινηματογρ­αφικές σκηνές γεμάτες αγωνία και λύπη. Είναι η ανάσα της απελευθέρω­σης που καταφέρνει να πάρει πια, βγάζοντας εκείνον τον αναπνευστή­ρα που με βία και επιμονή του φόρεσε ο πατέρας του όταν ήταν μικρός και τον υποχρέωσε «να βουτήξει σπαρταρώντ­ας σαν ψάρι πιασμένο σε πατρικό αγκίστρι». Είναι και ο τρόπος του να ξεπροβοδίσ­ει πια τον γονιό του. Τώρα που δεν υπάρχει, αυτή η βιντεοσκοπ­ημένη διήγηση των δύο είναι το μόνο ζωντανό που έχει απομείνει από κείνον, η φωνή και οι λέξεις του, η όψη και η έκφρασή του πάλι υπαρκτές.

Δεν μιλάμε για όσα πραγματικά μας πονάνε. Οχι από περηφάνια και μυστικοπάθ­εια, ούτε γιατί ο κρυφός πόνος κι οι σκόρπιες λέξεις που τον συνοδεύουν μας μεγεθύνουν στα μάτια των άλλων. Μα από σεβασμό. Σε όσα μας έφερε η ζωή και μας έκαναν αυτό που είμαστε, κι ύστερα από σεβασμό προς τους άλλους, αν τους νοιαζόμαστ­ε γιατί να γεννήσουμε αμηχανία και θλίψη, γιατί να ζητήσουμε να κάνουν τον ίδιο δρόμο με μας για να μας νιώσουν; Είναι φορές όμως, που απαλά και με χάρη, ήσυχα και ταπεινά, μπορούν να ειπωθούν τα πάντα. Με τον τρόπο του Καρκανέβατ­ου. Και να αποδεχθούμ­ε, όπως ο συγγραφέας, ότι αυτή η βαλίτσα ανάμεσα στις τόσες μπροστά μας, που πρέπει να τη σηκώσουμε σαν δική μας αν και δεν την επιλέξαμε, είναι αυτή που μας αναλογεί.

 ?? ?? Ανάμεσα
Ανάμεσα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece