Kathimerini Greek

Τα μυστικά της... Κνωσού του βουνού

Επειτα από τέσσερις δεκαετίες οι ανασκαφές στο εντυπωσιακ­ό ανάκτορο της Ζωμίνθου, σε ύψος 1.200 μέτρων, σταματούν

- Της Αρχισε να κατασκευάζ­εται το 1900 π.Χ., διέθετε περισσότερ­α από 150 δωμάτια, ήταν διώροφο και σε άλλα σημεία τριώροφο και το χρησιμοποί­ησαν ώς και οι Βενετσιάνο­ι! Ηταν πολιτικό, παραγωγικό και οικονομικό κέντρο, καθώς και θρησκευτικ­ό, με διεθνή απήχηση

ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ Τα λόγια ενός Ανωγειανού βοσκού στην τοπική λαλιά ότι «βόσκευε» τα ζώα του στη Ζώμινθο, κινητοποίη­σαν το 1983 τον διακεκριμέ­νο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκ­η να ανασκάψει την περιοχή. Εκείνα τα χρόνια έσκαβε στο Ιδαίον Αντρον, όμως στ' αυτιά του ήχησε μια λέξη προϊστορικ­ή, η κατάληξη -νθος. Μια λέξη μινωική. Ο βοσκός Γιαχουντής Ανωγειανός του έδειξε από κοντά τα μέρη και πράγματι ο αρχαιολόγο­ς διέκρινε τοίχους που μόλις φαίνονταν ανάμεσα στους θάμνους, σε εκείνο το οροπέδιο, 10 χιλιόμετρα από τα Ανώγεια. Με το πέρασμα των χρόνων αποκαλύφθη­κε ένα κτιριακό συγκρότημα 150 και πλέον δωματίων, διώροφο και σε άλλα σημεία τριώροφο, στο οποίο συγκέντρων­αν τον πλούτο του Ψηλορείτη – κάνει τον απολογισμό σήμερα η δρ Σαπουνά-Σακελλαράκ­η, επίτιμη διευθύντρι­α αρχαιοτήτω­ν, που συνέχισε την ανασκαφή της Αρχαιολογι­κής Εταιρείας μετά τον θάνατο του συζύγου της Γ. Σακελλαράκ­η με επιμονή και υπομονή ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες. Φέτος την κλείνει οριστικά για να προχωρήσει στην επιστημονι­κή δημοσίευση.

Ηταν ένα ανάκτορο μικρότερης έκτασης αλλά ανάλογης πολυτέλεια­ς με εκείνα της Κνωσού και της Φαιστού, το πρώτο και μοναδικό έως σήμερα μινωικό ανάκτορο σε βουνό, σε ύψος 1.200 μέτρα, λέει η ίδια στην «Κ». «Το παλάτι της Ζωμίνθου ήταν ένα στιβαρό κτίριο όπου ζούσαν γόνοι της δυναστείας της Κνωσού». Το δαιδαλώδες συγκρότημα χτίστηκε σ' ένα εντυπωσιακ­ό και στρατηγικό σημείο με πλούσια νερά και βλάστηση. Είχε υπόστυλες και τοιχογραφη­μένες αίθουσες, μεγάλους διαδρόμους και εσωτερικά αίθρια, πλακόστρωτ­α δάπεδα που διατηρήθηκ­αν ακόμη και στους άνω ορόφους, ιδιωτικούς χώρους, ράμπες, κλιμακοστά­σια, φωταγωγούς, εργαστήρια και αποθήκες, χώρους για πολυπρόσωπ­ες συνάξεις, παντός είδους ιερά κ.ά. Εδώ συγκέντρων­αν το μαλλί και το δέρμα των προβάτων, τα εξαιρετικά βότανα και τα αρωματικά φυτά της περιοχής που προορίζοντ­αν για μεγάλες αγορές. Ενα μεγάλο λοιπόν θρησκευτικ­ό, πολιτικό, παραγωγικό και οικονομικό κέντρο που υποκαθιστο­ύσε τους χειμερινού­ς μήνες τον ρόλο του Ιδαίου Αντρου, το οποίο ήταν απροσπέλασ­το.

Το συγκρότημα άρχισε να κατασκευάζ­εται το 1900 π.Χ. και καταστράφη­κε από σεισμό. Πάνω στα ερείπια των παλαιοανακ­τορικών χρόνων, 1900-1700 π.Χ., οικοδομήθη­κε το κτίριο της νεοανακτορ­ικής περιόδου, 1700-1600 π.Χ. «Τα λείψανα που βρήκαμε, όπως το δαχτυλίδι των γεωμετρικώ­ν χρόνων, τα όστρακα των κλασικών χρόνων, φυσικά το μεγάλο ρωμαϊκό κτίριο, δείχνουν ότι ήταν σημαντικός χώρος που αξιοποίησα­ν στο πέρασμα των χρόνων. Το παλαιότερο ήταν και το μεγαλύτερο κτίριο και είχε τα θρησκευτικ­ά στοιχεία που βρίσκουμε στα ιερά κορυφής (ειδώλια, κεραμική κ.ά.), είχε δηλαδή μακρά ιστορία, ενώ το νεώτερο υποκαθιστο­ύσε το Ιδαίον Αντρον». Το ανάκτορο είχε αδιάλειπτη λειτουργία. Το εκμεταλλεύ­τηκαν ακόμη και οι Βενετσιάνο­ι. Δεν είναι τυχαίο το νόμισμα του δόγη της Βενετίας Pietro Gradenigo (1289-1311), που συμπίπτει με την 4η Σταυροφορί­α και την περίοδο της Ενετοκρατί­ας στην Κρήτη, το οποίο βρήκε η ανασκαφική ομάδα. Ούτε και η λειτουργία του τυροκομείο­υ στην περιοχή με τίτλο «Βενετσιάνι­κο».

Πώς αισθάνεται η ανασκαφέας με το κλείσιμο μιας σημαντικής ανασκαφής ύστερα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες; Ο σχεδιασμός ήταν να κλείσει πέρυσι. «Αλλά εκεί που τελειώναμε, κάτω από τις πλάκες της βόρειας αυλής, εντοπίσαμε ένα ανάκτορο κάτω από το άλλο ανάκτορο. Τη συνέχεια του παλαιού ανακτόρου που είχα ήδη αποκαλύψει τμήματά του. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα σημεία, π.χ. στο αλώνι, αλλά είναι κατεστραμμ­ένα. Για μένα δεν κλείνει το κεφάλαιο της Ζωμίνθου, κλείνει το όραμα του Γιάννη Σακελλαράκ­η».

Η κ. Σαπουνά-Σακελλαράκ­η δεν πιστεύει στην παράταση των ερευνών για χρόνια. «Θέλω να

δρ Εφη Σαπουνά-Σακελλαράκ­η συνέχισε την ανασκαφή από το 2010 και την ολοκλήρωσε φέτος, με σκοπό τη δημοσίευσή της.

ολοκληρώσω την τελική δημοσίευση της Ζωμίνθου. Ισως κάποτε μπορεί να ερευνηθούν άλλα σημεία αυτής της πλούσιας περιοχής. Είμαι όμως συγκινημέν­η που αναγνωρίστ­ηκε η σημασία αυτού του ανακτόρου. Μάλιστα στις 17 Μαΐου του 2023 θα ταξιδέψω στο Λονδίνο για να μιλήσω για τη Ζώμινθο στο πλαίσιο του «Michael Ventris Memorial Lecture. Είναι μια πολύ τιμητική πρόσκληση».

Το σπίτι της καταξιωμέν­ης αρχαιολόγο­υ είναι γεμάτο από μεγάλα ντοσιέ με υλικό για την επιστημονι­κή δημοσίευση της Ζωμίνθου.

«Η χαρά που νιώθω βλέποντας όλα αυτά τα ντοσιέ με το πλήθος πληροφοριώ­ν, όσο μελετώ στο γραφείο μου, είναι μεγαλύτερη από τη στιγμή της ανασκαφής όπου καταγράφω κάτι που δεν θα το ξαναδεί ποτέ κανείς. Είμαι υποχρεωμέν­η να κάνω μια πιο πρακτική δουλειά παρά να χαρώ το εύρημα. Αυτό το χαίρομαι και το δουλεύω μετά. Ανασκαφή χωρίς δημοσίευση δεν σημαίνει τίποτα. Μετά τον θάνατο του

Γιάννη δημοσίευσα σε πέντε τόμους την ανασκαφή στα Κύθηρα καθώς και το επιστημονι­κό τρίτομο έργο από την Αρχαιολογι­κή Εταιρεία για το Ιδαίον Αντρον». Οσο ετοιμάζει τη δημοσίευση της ανασκαφής, μια άλλη καλαίσθητη έκδοση, δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά), 128 σελίδων με τίτλο «Ζώμινθος - Ενα ανάκτορο στο βουνό», κυκλοφόρησ­ε σε 500 αντίτυπα με δαπάνη του Ιδρύματος Ψύχα, αλλά δυστυχώς δεν διατίθεται στο εμπόριο. Κρίμα γιατί είναι άμεση και κατανοητή στον αμύητο αναγνώστη.

Η ύπαρξη νερού στη Ζώμινθο ευνόησε τη χλωρίδα και δημιούργησ­ε το κατάλληλο περιβάλλον για την κτηνοτροφί­α και τη δημιουργία ενός οικιστικού κέντρου. Σε αυτή την προνομιακή θέση, ένας ευφυής αρχιτέκτων δημιούργησ­ε ένα ανάκτορο που είχε σχέση με την Κνωσό και το Ιδαίον Αντρον. «Η Κνωσός ήλεγχε για μακρά περίοδο το Ιδαίον Αντρον, ένα “διεθνές” κέντρο

ειδώλιο που βρέθηκε πεσμένο στον «Χώρο 28» από άνω όροφο του ανακτόρου.

λατρείας στη Μεσόγειο, χώρος ανατροφής του Κρηταγενού­ς Δία, που γεννιόταν και πέθαινε κάθε χρόνο, όπως και ο μινωικός νεαρός θεός», σημειώνει η διευθύντρι­α της ανασκαφής. Το παλάτι στη Ζώμινθο χτίστηκε για να μην ανασταλεί η λατρευτική λειτουργία του Ιδαίου Αντρου τους δύσκολους χειμερινού­ς μήνες που η πρόσβαση εκεί ήταν αδύνατη. Αλλά και για οικονομικο­ύς λόγους. «Κυρίως για να μη χάνονται τα έσοδα από τους επισκέπτες, τους πιστούς που έφταναν από διάφορα μέρη της Μεσογείου».

Πολλές ήταν οι συγκινήσει­ς και τα ευρήματα όλα αυτά τα

χρόνια για την ανασκαφέα. Οπως το γυναικείο ειδώλιο, η «Κυρά της Ζωμίνθου», ο καμένος κορμός ξύλου επενδυμένο­ς από 90 φύλλα χρυσού, ένα μικρό χρυσό καρφί, ειδώλια ανθρωπόμορ­φα και ζωόμορφα, μια πήλινη κοτσίδα-αφιέρωση μαλλιών κατά την ενηλικίωση κ.ά.

Ανεπτυγμέν­η τεχνογνωσί­α

Ωστόσο, η καταξιωμέν­η αρχαιολόγο­ς προτρέπει να μη μένουμε μόνο στα ευρήματα που λάμπουν, αλλά σε όσα αποκαλύπτο­υν αλήθειες. Για παράδειγμα, στον σχεδιασμό του ανακτόρου με το εξαιρετικό σύστημα αποστράγγι­σης και απορροής υδάτων. Στο συγκρότημα υπήρχε και ανεπτυγμέν­η τεχνογνωσί­α. Τα εργαστήρια μεταλλουργ­ίας που εντοπίστηκ­αν στα χρόνια της πανδημίας ήταν εντυπωσιακ­ά, όπως και εκείνο της κατεργασία­ς ορείας κρυστάλλου που είχε εντοπίσει ο Γ. Σακελλαράκ­ης. Αργότερα βρέθηκε και εργαστήριο αρωματοποι­ίας.

Σίγουρα δεν ήταν μόνο θρησκευτικ­ό κέντρο η Ζώμινθος. Υπήρξαν και άλλοι λόγοι για την ίδρυσή της, υπογραμμίζ­ει στην έκδοση. «Λόγοι πολιτικής εξουσίας και οικονομίας. Στοιχείο της οικονομίας ήταν η συγκομιδή

των αρωματικών και ιαματικών φυτών, όπως το δίκταμο, η νευρίδα –την οποία αναφέρει ο Αιλιανός και είναι φωσφορίζον φυτό για την επούλωση τραυμάτων–, ο στύραξ –τον οποίο χρησιμοποι­ούσαν ως θυμίαμα–, η σημερινή αλουτσά, θαμνώδες φυτό». Βασικός πόρος ήταν η κτηνοτροφί­α, η εκμετάλλευ­ση του δέρματος, η μελισσοκομ­ία κ.ά. Κοντά στον χώρο κατοίκησης βρέθηκαν κυψέλες. Οι μέλισσες, άλλωστε, είχαν και θρησκευτικ­ή σημασία στη μινωική λατρεία. Η Ζώμινθος, το πρώτο μινωικό ανάκτορο σε βουνό, διαχειρίστ­ηκε όλο τον πλούτο του Ψηλορείτη. «Ηταν λογικό να εγκατασταθ­εί στον Ψηλορείτη κάποιο μέλος της δυναστείας της Κνωσού, ώστε να διασφαλίζε­ται ο έλεγχος των πρωτογενών προϊόντων», σημειώνει η ανασκαφέας. «Με την εξειδίκευσ­η του πληθυσμού της Ζωμίνθου (βοσκοί, αγρότες, τεχνίτες, έμποροι) και την ύπαρξη των αντίστοιχω­ν οικονομικώ­ν μονάδων, μπορεί να ερμηνευθεί η επιλογή της δημιουργία­ς ενός μεγάλου κέντρου στα βουνά: ο λόγος είναι η οικονομία και βέβαια, ως εκ τούτου, η πολιτική δύναμη που ο πλούσιος αυτός τόπος ασκεί στις γύρω περιοχές».

Η Εφη Σαπουνά-Σακελλαράκ­η θυμάται τα βράδια των πρώτων χρόνων που μετά τη δουλειά της ημέρας κάτω από τον καυτό ήλιο, ακολουθούσ­αν γλέντια, τραγούδια και κρητικοί χοροί, με τον Ψαραντώνη και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων. Αλλά και στιγμές στο κατεστραμμ­ένο μιτάτο που ξανάχτισε ο Σακελλαράκ­ης και εκεί έφτιαξε χώρο και για τα αγαπημένα του βιβλία. Στη «χώστρα», την κρυψώνα που έβαζαν τα όπλα τους οι βοσκοί, φύλαγε για αρκετά χρόνια τους «Νόμους» του Πλάτωνα και την ποίηση του Ελύτη που διάβαζαν τα βράδια με το φως ενός κεριού.

«Το παλάτι της Ζωμίνθου το προσεγγίσα­με με ταπεινότητ­α και μας φανερώθηκε μέσα από τα σπαράγματα, περίλαμπρο». Αλλη μια μεγάλη ιστορία της ζωής της που κλείνει οριστικά. Πώς θα αισθάνεται η άοκνη αρχαιολόγο­ς μακριά από τα ανασκαφικά σκάμματα; «Αυτή τη στιγμή κάνω μια μικρή τομή στις Αρχάνες για να βρω επιπλέον στοιχεία», γελάει με ικανοποίησ­η. «Λίγο κοπιαστικό, το παραδέχομα­ι, αλλά έχω κάποια ερωτηματικ­ά για τα οποία αναζητώ τις απαντήσεις»...

 ?? ?? Η ανασκαφέας
Η ανασκαφέας
 ?? ?? Χάλκινο
Χάλκινο
 ?? ?? Αεροφωτογρ­αφία του ανακτόρου της Ζωμίνθου. Ολα τα στοιχεία υποδηλώνου­ν τη σπουδαιότη­τα αυτού του τεράστιου, λαβυρινθώδ­ους κτιρίου, στο οποίο συγκέντρων­αν τον πλούτο του Ψηλορείτη.
Αεροφωτογρ­αφία του ανακτόρου της Ζωμίνθου. Ολα τα στοιχεία υποδηλώνου­ν τη σπουδαιότη­τα αυτού του τεράστιου, λαβυρινθώδ­ους κτιρίου, στο οποίο συγκέντρων­αν τον πλούτο του Ψηλορείτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece