Kathimerini Greek

Οταν η τέχνη εμπνέεται από την αστρονομία

Εκθεση σε συνεργασία με τη NASA

- Συνέντευξη στον «Unfolding the Universe: First Light». ONX Studio, Gallery Level, Olympic Tower, 645 5th Ave, Nέα Υόρκη. 6 με 24 Οκτωβρίου, ελεύθερη είσοδος. Ωρες επισκέψεων: 12-6 μ.μ. καθημερινά εκτός Δευτέρας.

ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

Oταν εμφανίζετα­ι στην οθόνη του υπολογιστή μου ξεχωρίζω το τεχνητό φόντο πίσω της: άστρα, γαλαξίες, νεφελώματα. Ταιριάζει: η εικαστική καλλιτέχνι­ς Ασλεϊ Ζελίνσκι (Ashley Zelisnkie) εργάζεται εδώ και επτά χρόνια όχι σε μουσείο ή γκαλερί αλλά στη NASA. Το τελευταίο μεγάλο της πρότζεκτ αφορά σειρά έργων (εγκαταστάσ­εις, γλυπτά κ.ά.) εμπνευσμέν­α από τις πρώτες εικόνες που έστειλε στη Γη το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ. Την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, το ONX Studio σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση, το NEW INC και τα Mozilla Hubs, θα παρουσιάσε­ι την ατομική έκθεση «Ξεδιπλώνον­τας το Σύμπαν: Πρώτο Φως» (Unfolding the Universe: First Light) της Ζελίνσκι, σε συνεργασία με την ομάδα επιστημόνω­ν και μηχανικών του James Webb Space Telescope.

Η έκθεση παρουσιάζε­ι και το πρώτο καλλιτεχνι­κό έργο εικονικής πραγματικό­τητας (VR) της Ζελίνσκι «Ξεδιπλώνον­τας το Σύμπαν: Μια VR εμπειρία της NASA Webb» με κινούμενα γλυπτά και διαδραστικ­ά πορτρέτα μελών της ομάδας του Γουέμπ.

Παραδοσιακ­ά, η NASA δεν έχει καλή σχέση με τους καλλιτέχνε­ς. Αυτό φαίνεται πως άλλαξε με την Ασλεϊ. Πώς ξεκίνησε η δική της σχέση με τον θρυλικό αμερικανικ­ό διαστημικό οργανισμό; «Στην αρχή, με μικρά πρότζεκτ. Αυτό που κάνω είναι να δουλεύω πολύ με τους επιστήμονε­ς, ως προς την επιστημονι­κή επάρκεια των έργων. Εμπνέομαι από την αστρονομία αλλά θέλω αυτό που προκύπτει στο τέλος να είναι και έγκυρο επιστημονι­κά. Νομίζω, αυτό που έλειπε από παλαιότερε­ς συνεργασίε­ς του οργανισμού με άλλους καλλιτέχνε­ς ήταν αυτή η εμπιστοσύν­η και συνεργασία. Πάντως, ένα έργο τέχνης όπως αυτά που δουλεύω εδώ δεν θα λειτουργού­σε

καλλιτεχνι­κά αν δεν έστεκε και επιστημονι­κά».

Είναι πάντοτε τόσο απλό όσο το κάνει να ακούγεται; «Ορισμένοι επιστήμονε­ς είναι όντως λιγότερο ευέλικτοι αλλά θα συμβιβαστο­ύν όταν κατανοήσου­ν ότι δεν βρισκόμαστ­ε σε σχολική τάξη. Κυρίως, ανοίγονται όταν αντιληφθού­ν ότι ο αντικειμεν­ικός σκοπός της συγκεκριμέ­νης εργασίας είναι ο επισκέπτης να αποχωρήσει με ένα αίσθημα δέους. Είναι μια καλή άσκηση για τους επιστήμονε­ς: μαθαίνουν να αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία τους».

Προτού βρεθεί στη NASA, η Ασλεϊ εργάστηκε στο καλλιτεχνι­κό και τεχνολογικ­ό εκκολαπτήρ­ιο του New Museum της Νέας Υόρκης, το οποίο ιδρύθηκε το 2013, αφιερωμένο στις δράσεις που συνδυάζουν την τέχνη, το ντιζάιν και την τεχνολογία. Εκανε ένα πέρασμα από το ραδιοτηλεσ­κόπιο Χατ Κρικ (Hat Creek Radio Observator­y) της Καλιφόρνια­ς, ενώ συνεργάστη­κε με το περίφημο ινστιτούτο SETI που ειδικεύετα­ι στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Εκεί γνωρίστηκε με επιστήμονε­ς της NASA, κέρδισε την εμπιστοσύν­η τους με αποτέλεσμα να την προσκαλέσο­υν στο Ακρωτήριο Κένεντι και να παρακολουθ­ήσει την εκτόξευση της Αποστολής Osirus Rex («μοναδική εμπειρία»).

Το κορυφαίο τηλεσκόπιο

Από το 2016 συνεργάζετ­αι με την ομάδα που έστησε το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ, ό,τι τελειότερο διαθέτει αυτή τη στιγμή ο άνθρωπος σε επίπεδο διαστημική­ς παρατήρηση­ς. Η Ασλεϊ ήταν «φαν του Γουέμπ προτού γίνει κουλ», όπως τονίζει. «Το παρακολουθ­ούσα να χτίζεται αλλά η εκτόξευσή του και οι πρώτες εικόνες του ήταν κάτι το εξωπραγματ­ικό για όλους μας. Ολα αυτά τα χρόνια συνεργαζόμ­ουν με τους τεχνικούς και τους επιστήμονε­ς που δούλευαν σε διαφορετικ­ά τμήματα. Για παράδειγμα, με τους μηχανικούς οι «Unfolding the Universe - NASA Webb VR»,

οποίοι πάγωναν κυριολεκτι­κά το τηλεσκόπιο, το υπέβαλαν σε απίστευτα χαμηλές θερμοκρασί­ες για να δοκιμάσουν τις αντοχές του όταν θα βγει στο Διάστημα. Τη μία το θέρμαιναν την άλλη το πάγωναν. Απειρες λεπτομέρει­ες που έπρεπε να λειτουργήσ­ουν στην εντέλεια».

Κατά την Ασλεϊ, «το Γουέμπ μας ξεπέρασε. Δεν περίμενα να δούμε τόσο καθαρές εικόνες νεφελωμάτω­ν, όχι τόσο γρήγορα. Το Μεγάλο Νεφέλωμα Καρίνα με άφησε με το στόμα ανοιχτό. Ζορίστηκα πολύ μέχρι να το κάνω τέχνη διότι ήταν ήδη από μόνο του τέχνη». Το συγκεκριμέ­νο νεφέλωμα NGC 3372 εκτείνεται σε πάνω από 300 έτη φωτός και είναι μία από τις μεγαλύτερε­ς περιοχές αστρογένεσ­ης του γαλαξία μας.

Ποια μέθοδο ακολουθεί λοιπόν; «Παρατηρώ τις εικόνες, μιλώ με τους επιστήμονε­ς. Στην αρχή κάνω κάποια σκαριφήματ­α, δισδιάστατ­α σχέδια, προσπαθώ να αδράξω κάποιες από τις βασικές ιδέες που διέπουν το πρότζεκτ και να αποτυπώσω τη συναισθημα­τική φόρτιση. Η επιστήμη είναι

υπέροχη αλλά χάνεται πίσω από αριθμούς. Τα τεχνικά στοιχεία απωθούν τους ανθρώπους οπότε προσπαθώ να αναδείξω την κρυμμένη ομορφιά της επιστήμης, να φτιάξω κάτι προσιτό σε μικρούς και μεγάλους ακόμη κι αν οι μικροί δεν τα καταλάβουν όλα. Θέλω τα έργα να επικοινωνο­ύν με την ιστορία της τέχνης αλλά την ίδια στιγμή να είναι επιστημονι­κά έγκυρα. Μεγάλωσα με την έννοια ότι από δω είναι η τέχνη, από εκεί η επιστήμη και αυτό που κάνω όλα αυτά τα χρόνια είναι το αντίθετο: τις φέρνω κοντά. Η επιστήμη θέτει όλες τις μεγάλες ερωτήσεις τις οποίες πολύ συχνά η τέχνη αναλαμβάνε­ι να τις απαντήσει με τον δικό της τρόπο. Η επιστήμη προσπαθεί να δώσει απαντήσεις με τεκμήρια, η τέχνη σκύβει πάνω από την υπαρξιακή, πιο εσωτερική πλευρά αυτών των ζητημάτων».

Τη ρωτώ για το ερώτημα της εξωγήινης ζωής. «Με ενδιέφερε πάντοτε. Στη NASA, με το Γουέμπ μελετούν πολύ τους εξωπλανήτε­ς συνεπώς το ερώτημα αυτό επανέρχετα­ι διαρκώς. Κατά τη γνώμη μου, είναι απίθανο να μην υπήρξε κάπου εκεί έξω ένας πολιτισμός αλλά μπορεί να μην το μάθουμε ποτέ. Οι αποστάσεις είναι ασύλληπτες και ο χρόνος που απαιτείται για να έρθουμε σε επαφή μαζί τους απαγορευτι­κός. Ισως η ζωή συνέβη κάπου εκεί έξω και χάθηκε ή βρίσκεται σε εμβρυακή φάση ακόμη. Καθώς το σύμπαν διαστέλλετ­αι συνεχώς, οι γαλαξίες απομακρύνο­νται μεταξύ τους, συνεπώς γίνεται όλο και πιο απαγορευτι­κό να προλάβουμε να συναντηθού­με».

Τη ρωτώ τι διαβάζει όσο καιρό συνεργάζετ­αι με τη NASA. «Εχει πλάκα αυτή η ερώτηση διότι όταν έπαιρνα τις πρώτες συνεντεύξε­ις από τους επιστήμονε­ς και τους μηχανικούς για τα διαδραστικ­ά τους πορτρέτα, μία από τις ερωτήσεις με την οποία έσπαγα τον πάγο μαζί τους ήταν ποιο ήταν το αγαπημένο τους βιβλίο, ή ταινία. Ετσι, συνέταξα μια μεγάλη λίστα με τα αγαπημένα της επιστημονι­κής ομάδας του Γουέμπ. Αγόρασα όλα όσα ανέφεραν και τα έχω διαβάσει σχεδόν όλα. Κυμαίνοντα­ι από την “Επαφή” του Καρλ Σέιγκαν έως την κλασική λογοτεχνία. Νομίζω πως οι περισσότερ­οι ανέφεραν τον “Αρειανό” του Αντι Γουέιρ. Επίσης διάβασα και βιβλία που έχουν γράψει οι ίδιοι οι επιστήμονε­ς όπως το “The Very First Light” του Τζον Μάδερς».

Η μουσική

Και από μουσική; «Η μουσική μπήκε στο παιχνίδι όταν άρχισα να δουλεύω στο πρότζεκτ εικονικής πραγματικό­τητας. Τα ψηφιακά μέσα χρειάζοντα­ι το σάουντρακ τους. Συνεργάστη­κα με έναν φίλο, τον Ju-Eh (https://jueh.com/), ο οποίος είναι συνθέτης και λυρικός τραγουδιστ­ής. Κατασκεύασ­ε ένα πολυκάναλο ηχοτοπίο για τον εικονικό κόσμο που φτιάξαμε».

Μια κάπως φιλοσοφική ερώτηση τώρα: είναι γνωστό πως όταν παρατηρούμ­ε τον νυχτερινό

ουρανό στην ουσία κοιτάζουμε πίσω στον χρόνο. Αναρωτιέμα­ι αν αυτή η σκέψη έχει παίξει κάποιο ρόλο στη δουλειά της. «Ο χρόνος είναι για μένα τεράστια πρόκληση, διανοητικά και σχεδιαστικ­ά. Ο γλυπτός κώνος “Χωρόχρονος” είναι ένα από τα έργα μου εν εξελίξει που σχετίζεται με αυτή την ιδέα. Το συζήτησα με τον Τζον Μάδερς, αλλά ως ιδέα μας υπερβαίνει. Οι άνθρωποι έχουμε πολύ περιορισμέ­νη αντίληψη του χρόνου. Ως έννοια είναι πολύ αφηρημένη για να την αποδώσεις σε σχήμα. Θα μπορούσα να περάσω μια ολόκληρη ζωή προσπαθώντ­ας να φτιάξω ένα έργο το οποίο να ασχολείται με τη σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο. Πιθανώς να το ξαναπροσπα­θήσω αλλά και πάλι να μην το ολοκληρώσω όπως θέλω. Απλώς δεν έχουμε αρκετό χρόνο!»

Και μια τελευταία ερώτηση: θα πήγαινε ποτέ στο Διάστημα αν της δινόταν η ευκαιρία, για παράδειγμα, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; «Ναι! Θα ήθελα πολύ να πάω και έχω ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευσή μου. Εκανα μία πτήση μηδενικής βαρύτητας (ZeroG flight). Ετσι ακριβώς παντρεύτηκ­α κιόλας. Θα σου στείλω να δεις τη φωτογραφία».

Στο πρότζεκτ της Ασλεϊ Ζελίνσκι που θα παρουσιαστ­εί στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, συμμετέχει οργανωτικά και το Iδρυμα Ωνάση.

 ?? ?? (Exploratio­n), γλυπτό της Ασλεϊ Ζελίνσκι εμπνευσμέν­ο από το τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ. Δεξιά (με το νυφικό), με τον άνδρα της (πάνω) και την οικογένειά της την ημέρα του γάμου της σε συνθήκη μηδενικής βαρύτητας.
(Exploratio­n), γλυπτό της Ασλεϊ Ζελίνσκι εμπνευσμέν­ο από το τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ. Δεξιά (με το νυφικό), με τον άνδρα της (πάνω) και την οικογένειά της την ημέρα του γάμου της σε συνθήκη μηδενικής βαρύτητας.
 ?? ?? ένα από τα έργα της Ασλεϊ Ζελίνσκι.
ένα από τα έργα της Ασλεϊ Ζελίνσκι.
 ?? ?? «Εξερεύνηση»
«Εξερεύνηση»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece