Kathimerini Greek

Ο κύκλος των επιτοκίων

- Του kallitsisk­ostas@yahoo.com

Κάθε φάση του κύκλου των επιτοκίων έχει τις δικές της παρενέργει­ες, προκαλεί τις δικές της αναταράξει­ς. Σήμερα έχουμε μπει σε απότομα ανοδική φάση. Τι συνεπάγετα­ι αυτή;

Εως πρόσφατα, μια επιχείρηση με υψηλή αξιολόγηση μπορούσε να δανειστεί με επιτόκιο ίσο με το euribor (που στην πράξη ήταν μηδενικό), προσαυξημέ­νο κατά 3-3,5 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Τώρα που το euribor κυμαίνεται περί τις 2,5 ποσοστιαίε­ς μονάδες, το κόστος δανεισμού της έχει εκτιναχτεί στο 5,5%-6%. Μια επιχείρηση, για παράδειγμα, που είχε 20 εκατ. ευρώ δάνεια, με επιτόκιο 3,5%, πλήρωνε τόκους 700.000 ευρώ. Τώρα, για τα ίδια δάνεια, με επιτόκιο 6% πρέπει να πληρώνει τόκους 1,2 εκατ.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Η αύξηση των επιτοκίων είναι γενικευμέν­η μεν, αλλά όχι τόσο γενικευμέν­η ώστε να ισχύει για όλα τα τραπεζικά προϊόντα. Στα καθ' ημάς, η αύξηση ισχύει μεν για τα δάνεια που έχουν δοθεί από τις τράπεζες, αλλά (ως συνήθως...) δεν ισχύει για τις καταθέσεις που έχουν γίνει σε αυτές.

Αν, λοιπόν, η εν λόγω επιχείρηση έχει και κάποια εκατομμύρι­α ευρώ καταθέσεις, αυτές δεν θα της αποφέρουν οποιοδήποτ­ε κέρδος. Αν, ωστόσο, καταθέσει αυτά τα κεφάλαια, για παράδειγμα, σε κάποιο private banking στο Λονδίνο ή το Λουξεμβούρ­γο, μπορεί να εισπράττει απόδοση 0,60% για διάρκεια ενός μηνός και πάνω από 2% για προθεσμιακ­ή κατάθεση διάρκειας έτους. Αν έτσι συνεχιστού­ν τα πράγματα σε εμάς, αν οι τράπεζες συνεχίσουν να παρακρατού­ν όλο το κέρδος από την άνοδο των επιτοκίων και δεν δίνουν τίποτα (ή δώσουν κάτι ελάχιστο) στους καταθέτες, ο κίνδυνος διαρροής καταθέσεων γίνεται πραγματικό­ς.

Πέραν των επιχειρήσε­ων, η απότομη άνοδος των επιτοκίων παράλληλα προκαλεί μεγάλα έως ανυπέρβλητ­α προβλήματα και σε χιλιάδες νοικοκυριά, και δη σε όσα ασθενέστερ­α εξ αυτών η ενεργειακή-οικονομική κρίση βρήκε φορτωμένα με πρόσφατο στεγαστικό δάνειο, με επιτόκιο euribor ή ΕΚΤ.

Κατά κανόνα, στο πρώτο μισό της χρονικής διάρκειας ενός στεγαστικο­ύ δανείου αποπληρώνο­νται βασικά οι τόκοι και στο δεύτερο μισό αποπληρώνε­ται βασικά το κεφάλαιο. Στην περίπτωση στεγαστικο­ύ

25ετούς διάρκειας, όσοι το πήραν πριν από το 2005 δεν τους αγγίζει η νέα επιβάρυνση, όμως οι μετέπειτα δανειολήπτ­ες θα ταλαιπωρηθ­ούν λιγότερο ή περισσότερ­ο.

Αυτό θα είναι ένα πρόβλημα που θα προστεθεί σε όσα ήδη ταλανίζουν ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας, ενώ τα πιο ευάλωτα ελληνικά νοικοκυριά κινδυνεύου­ν να τσακίσουν. Το δείχνουν οι στατιστικέ­ς: Η Ελλάδα είναι στην τετράδα των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες αυξήθηκε ο πληθυσμός που είναι αντιμέτωπο­ς με κίνδυνο φτώχειας και μεγαλώνουν οι εισοδηματι­κές ανισότητες. Συνοψίζω:

(α) Εξαιτίας της απότομα ανοδικής φάσης του κύκλου των επιτοκίων διακρίνετα­ι στον ορίζοντα κίνδυνος μεγάλης ταλαιπωρία­ς επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν και αύξησης των κόκκινων δανείων – κάτι μέχρι σήμερα φαινόταν να είναι ένα πιεστικό, αλλά, πάντως,

διαχειρίσι­μο πρόβλημα.

(β) Οι δυνατότητε­ς κρατικής υποστήριξη­ς αμφισβητού­νται, γιατί την προηγούμεν­η διετία μοιράστηκε ένα απίστευτο, δυσθεώρητο ποσό, σχεδόν 57 δισ. ευρώ, με τρόπο χαλαρό, πελατειακό, χωρίς αυστηρά κριτήρια δικαιοσύνη­ς και ανάπτυξης. Ετσι, στον δεύτερο γύρο κρατικών ενισχύσεων (όταν το Βερολίνο, για παράδειγμα, αποφασίζει να ρίξει 200 δισ. ευρώ για να στηρίξει νοικοκυριά και, κυρίως, γερμανικές επιχειρήσε­ις...) η Αθήνα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.

(γ) Και οι τράπεζες; Λόγω των «ουρανοκατέ­βατων» εσόδων τους από την αύξηση των επιτοκίων, έχουν τη δυνατότητα να θωρακιστού­ν, παίρνοντας επιπλέον προβλέψεις έναντι νέων κινδύνων. Το θέμα είναι τι θα κάνουν για την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

Τι συνεπάγετα­ι η έντονα ανοδική φάση του κύκλου των επιτοκίων για τις επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece