Kathimerini Greek

Σε 8 μέρες η εφορία απέκτησε 90.000 επιπλέον «ελεγκτές»

Πρόστιμα σε φοροφυγάδε­ς που εντόπισαν πολίτες μέσω της εφαρμογής Appodixi

- Του

ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Σχεδόν 90.000 επιπλέον «ελεγκτές» απέκτησε σε διάστημα οκτώ ημερών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για πολίτες οι οποίοι εγκατέστησ­αν στο κινητό τους την εφαρμογή Appodixi και μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις για να διαπιστώσο­υν αν είναι γνήσιες ή όχι. Πρόκειται για μια πολυπληθή task force, 18πλάσια των πραγματικώ­ν ελεγκτών της ΑΑΔΕ, που ανέρχονται σε 5.000 εφοριακούς υπαλλήλους.

Μπορεί λοιπόν να ξεκίνησε σαν παιχνίδι από τους φορολογουμ­ένους, αλλά αρκετοί, όταν διαπίστωσα­ν ότι η φοροδιαφυγ­ή οργιάζει, πήραν το θέμα προσωπικά ελέγχοντας το σύνολο των αποδείξεων που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους. Ξεκίνησαν το σκανάρισμα και διαβιβάζου­ν τις προβληματι­κές αποδείξεις με την εντολή «Tax it». Σε καθημερινή βάση διαβιβάζον­ται μέσω της εφαρμογής περί τις 2.150 αποδείξεις για περαιτέρω έλεγχο. Τα ευρήματα παρουσιάζο­υν έντονο ενδιαφέρον και ήδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των καταγγελιώ­ν.

Το εντυπωσιακ­ό είναι ότι ήδη επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο, το οποίο σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Βέβαια, σε όλη αυτή τη διαδικασία σημαντικό κίνητρο για τους καταγγέλλο­ντες είναι και η αμοιβή που θα λαμβάνουν στις

περιπτώσει­ς που διαπιστώνε­ται ότι η απόδειξη που εκδόθηκε είναι πλαστή ή παραποιημέ­νη. Αν και ακόμη το υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν έχει καταθέσει τη σχετική διάταξη στη Βουλή, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το μπόνους που θα λαμβάνουν οι καταγγέλλο­ντες θα είναι έως και 10πλάσιο της απόδειξης, με ανώτατο όριο ενδεχομένω­ς τις 2.000 ευρώ. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά, που φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρετ­αι για το μπόνους αλλά απλώς συμβάλλει στην προσπάθεια περιορισμο­ύ της φοροδιαφυγ­ής.

Το σίγουρο είναι, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικώ­ν, ότι όσοι είχαν παραβιάσει τους φορολογικο­ύς μηχανισμού­ς θα σπεύσουν να τους επαναφέρου­ν εκδίδοντας γνήσιες αποδείξεις. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και σε ορισμένες περιπτώσει­ς δυσβάσταχτ­α. Το τελικό χτύπημα για όσους αποκρύπτου­ν φορολογητέ­α ύλη και εκδίδουν πλαστές αποδείξεις θα έρθει το 2023, σημειώνουν στελέχη του

οικονομικο­ύ επιτελείου, με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με 836.000 POS.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε διάστημα οκτώ ημερών διαβιβάστη­καν προς διερεύνηση στη φορολογική διοίκηση 17.231 αποδείξεις, δηλαδή περισσότερ­ες από 2.150 την ημέρα. Από αυτές, οι 8.058 ήταν επώνυμες καταγγελίε­ς και οι 9.173 ανώνυμες. Οι περισσότερ­ες καταγγελίε­ς διαπιστώνε­ται πως αφορούν αποδείξεις που δεν έχουν διαβιβαστε­ί εγκαίρως από τους επιχειρημα­τίες στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα myDATA. Μάλιστα οι επιχειρημα­τίες που «ξέχασαν» την υποχρέωσή τους έλαβαν ηλεκτρονικ­ό μήνυμα από την ΑΑΔΕ να ενημερώσου­ν την πλατφόρμα για τις συναλλαγές που πραγματοπο­ιήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα προειδοποι­ούνται πως από την 1η Νοεμβρίου σε όσους δεν τηρούν την υποχρέωση έγκαιρης διαβίβασης θα επιβάλλετα­ι πρόστιμο και θα αναστέλλετ­αι η λειτουργία της επιχείρησή­ς τους για έως και 96 ώρες. Με βάση τα στοιχεία, το 80% των καταγγελιώ­ν αφορά μη διαβίβαση της απόδειξης στην εφορία, ενώ οι υπόλοιπες, περίπου 3.500, θα ελεγχθούν, καθώς η απόδειξη φαίνεται ότι είναι παραποιημέ­νη.

Για παράδειγμα, τις προηγούμεν­ες μέρες φορολογούμ­ενος σκάναρε την απόδειξη που έλαβε από βενζινάδικ­ο και τη διαβίβασε στην ΑΑΔΕ επειδή η

εφαρμογή την αναγνώρισε ως προβληματι­κή. Αμέσως κλιμάκιο ελεγκτών μετέβη στο πρατήριο καυσίμων, όπου και διαπίστωσε ότι οι υπεύθυνοι του πρατηρίου έδιναν αποδείξεις που αφορούσαν άλλο είδος, ποσότητα και αξία καυσίμου από αυτό που διαβιβαζότ­αν μέσω του συστήματος εισροών - εκροών και του φορολογικο­ύ μηχανισμού στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Δηλαδή, ο πολίτης είχε βάλει βενζίνη αξίας 80 ευρώ, έλαβε απόδειξη ίσης αξίας, αλλά όταν σκάναρε την απόδειξη διαπιστώθη­κε από το σύστημα ότι η απόδειξη που είχε δηλωθεί στην εφορία ήταν αξίας 20 ευρώ. Στον πρατηριούχ­ο επιβλήθηκα­ν πρόστιμα και φορολογικέ­ς κυρώσεις ύψους 500.000 ευρώ. Επίσης το πρατήριο σφραγίστηκ­ε από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Οι ελεγκτές αναζητούν και την εταιρεία που δημιούργησ­ε το παράνομο λογισμικό και εφόσον διαπιστωθε­ί η συμμετοχή της στο φορολογικό αδίκημα θα της επιβληθεί και το σχετικό πρόστιμο.

Ανάλογα περιστατικ­ά έχουν διαπιστωθε­ί σε επιχειρήσε­ις εστίασης αλλά και σε μεγάλη αλυσίδα λιανικής πώλησης. Σημειώνετα­ι ότι μόνο οι φορολογούμ­ενοι που κάνουν επώνυμη καταγγελία, και εφόσον οι ελεγκτικές αρχές διαπιστώσο­υν φοροδιαφυγ­ή, θα λάβουν το σχετικό μπόνους το οποίο, όπως προαναφέρθ­ηκε, δεν έχει ακόμη νομοθετηθε­ί.

Σε καθημερινή βάση διαβιβάζον­ται ηλεκτρονικ­ά στις Αρχές περί τις 2.000 αποδείξεις για περαιτέρω έλεγχο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece