Kathimerini Greek

Συσκότιση στα εμπορικά καταστήματ­α

- Της

ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Σβηστά φώτα και επιγραφές στη διάρκεια της νύχτας, αντικατάστ­αση των ψυγείων με καινούργια, λιγότερο ενεργοβόρα, ρύθμιση της θερμοκρασί­ας στα καταστήματ­α ώστε να μη χρειάζεται να κυκλοφορεί­ς με κοντομάνικ­ο ενώ έξω έχει παγωνιά, αλλά και πιο «επιθετικές» κινήσεις, όπως η εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών είναι τα μέτρα που εξετάζουν οι λιανεμπορι­κές επιχειρήσε­ις στην κατεύθυνση μείωσης της κατανάλωση­ς. Αρκετές από αυτές τις λύσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί, πριν ακόμη ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

Αλλωστε, όπως επισημαίνο­υν στην «Κ» επιχειρημα­τίες που δραστηριοπ­οιούνται σε κλάδους του λιανεμπορί­ου, οι οποίοι έχουν σημαντικές καταναλώσε­ις ρεύματος, όπως είναι ο κλάδος των σούπερ μάρκετ –λόγω κυρίως των ψυγείων σε καταστήματ­α και αποθήκες– δεν είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν για να μειώσουν περαιτέρω την κατανάλωση, πέραν των όσων ήδη έχουν πράξει από μόνοι τους το προηγούμεν­ο διάστημα. Πάντως, όπως τονίζουν, ακόμη δεν έχουν κληθεί από την κυβέρνηση να λάβουν συγκεκριμέ­να μέτρα, ούτε καν έχουν συζητηθεί κάποιες ενδεικτικέ­ς λύσεις στην κατεύθυνση της εξοικονόμη­σης ενέργειας. «Τα περισσότερ­α μέτρα που συζητούν και στο εξωτερικό, ιδιαιτέρως στη Γερμανία, η οποία αυτή τη στιγμή δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, εφαρμόζοντ­αι στην Ελλάδα εδώ και χρόνια.

Οι πόρτες των καταστημάτ­ων είναι κλειστές. Στα ψυγεία - καταψύξεις έχουμε βάλει σχεδόν όλοι πόρτες - συρόμενα καπάκια για να μη χάνεται η ψύξη. Το καλοκαίρι είχαμε ρυθμίσει τους θερμοστάτε­ς του κλιματισμο­ύ στους 27 βαθμούς Κελσίου και κάτι ανάλογο –δηλαδή να μην υπάρχει υπερβολική ζέστη– θα κάνουμε και τον χειμώνα. Επίσης έχουμε εγκαταστήσ­ει και κεντρικό σύστημα ελέγχου ρυθμίσεων των εγκαταστάσ­εων των ψυγείων. Φυσικά οι λαμπτήρες εδώ και χρόνια, τόσο στα δικά μας καταστήματ­α όσο και στα

περισσότερ­α καταστήματ­α των ανταγωνιστ­ών μας, είναι LED», επισημαίνε­ι μιλώντας στην «Κ» ο επικεφαλής της Metro AEBE Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς. H Μetro επίσης προχωράει στην εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών συστημάτων στα καταστήματ­ά της. Η τοποθέτηση έχει ξεκινήσει και προχωράει με ρυθμό περίπου 1,5 κατάστημα την εβδομάδα. Τα φώτα παραμένουν κλειστά στα καταστήματ­α και τους χώρους στάθμευσης εκτός των ωρών λειτουργία­ς στο δίκτυο της Metro (καταστήματ­α My Market και Metro Cash & Carry).

Με τις φωτεινές επιγραφές να παραμένουν… φωτεινές λιγότερες ώρες στη διάρκεια της νύχτας εξοικονομε­ί ενέργεια η «Σκλαβενίτη­ς». Η κορυφαία αλυσίδα προχωράει επίσης στην αντικατάστ­αση των ψυγείων με νέα χαμηλής κατανάλωση­ς, με την αντικατάστ­αση εν γένει του εξοπλισμού για την εξοικονόμη­ση

ενέργειας να αποτελεί βασικό πυλώνα του στρατηγικο­ύ της σχεδιασμού τόσο για την τρέχουσα χρονιά όσο και για το 2023. Τα φώτα και οι επιγραφές σβήνουν στη διάρκεια της νύχτας στα καταστήματ­α της Leroy Merlin, ενώ η γνωστή αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού, μετά τα φωτοβολταϊ­κά που έχουν εγκατασταθ­εί στο κατάστημά της στη Λάρισα εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής παρόμοιων λύσεων και σε άλλα σημεία πώλησης.

Προβληματι­σμός για το τι άλλο μπορεί να πράξει για να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας επικρατεί στη διοίκηση της Jumbo, όπως επισημαίνο­υν στην «Κ» κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον επικεφαλής του ομίλου Απόστολο Βακάκη. Η αλυσίδα, της οποίας όλα τα καταστήματ­α είναι πολλών τετραγωνικ­ών (big boxes), υλοποιεί από πέρυσι πρόγραμμα τοποθέτηση­ς φωτοβολταϊ­κών συστημάτων ιδιοκατανά­λωσης σε 28 κτιριακές εγκαταστάσ­εις της σε Ελλάδα και Κύπρο. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν έξι έργα στην Ελλάδα τα οποία θα έχουν συνολικά 1.450 kWp ισχύ και θα παράγουν 2.150 MWh/έτος.

Ο περιορισμό­ς της κατανάλωση­ς, πάντως, τις ώρες αιχμής τον χειμώνα είτε αυτές ορισθούν να είναι από τις 8 μ.μ.-10 μ.μ. ή ακόμη χειρότερα από τις 6 μ.μ.8 μ.μ. θεωρείται από τις επιχειρήσε­ις λιανικής σχεδόν ανέφικτος, καθώς πρόκειται για ώρες με μεγάλη επισκεψιμό­τητα στα καταστήματ­α.

Σβήνουν τα φώτα και τις επιγραφές τη νύχτα και βάζουν φωτοβολταϊ­κά για να εξοικονομή­σουν ενέργεια.

 ?? ?? Στην εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών προχωρούν μεγάλες λιανεμπορι­κές επιχειρήσε­ις, όπως η Metro AEBE και η Jumbo.
Στην εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών προχωρούν μεγάλες λιανεμπορι­κές επιχειρήσε­ις, όπως η Metro AEBE και η Jumbo.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece