Kathimerini Greek

«Αμυντικός», χωρίς πρόσθετες παροχές ο νέος προϋπολογι­σμός

Επιστροφή στα πλεονάσματ­α σε μια δύσκολη και προεκλογικ­ή χρονιά

- Της

ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Kανονικά θα έβαζε στοίχημα κανείς ότι το 2023, ως έτος εκλογών, θα είχε έναν προϋπολογι­σμό «χαλαρό», με πλήθος παροχών. Ομως, ο φετινός χειμώνας είναι ταυτόχρονα μια περίοδος μεγάλων προκλήσεων, λόγω της συνεχιζόμε­νης ενεργειακή­ς κρίσης, που απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι και να αφήσει στο κρύο την Ευρώπη, περιλαμβαν­ομένης της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας, επιπλέον, της οποίας τα ομόλογα εξακολουθο­ύν να κατατάσσον­ται στην κατηγορία των «σκουπιδιών», με άλλα λόγια ευάλωτης στις διαθέσεις των αγορών.

Οι ισορροπίες

Ετσι, το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού που καταθέτει η κυβέρνηση τη Δευτέρα στη Βουλή επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες. Δίνει αυτά που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργ­ός στη ΔΕΘ και όχι κάτι παραπάνω, διαβεβαιών­ουν οι πηγές του οικονομικο­ύ επιτελείου. Ταυτόχρονα, τηρεί την υπόσχεση της χώρας στους θεσμούς να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν θα είναι μεν 1,1% του ΑΕΠ, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα Σταθερότητ­ας, αλλά θα είναι πλεόνασμα, κάπου μεταξύ 0,5% και 1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Για να αντισταθμί­σει, μάλιστα, αυτή την υπαναχώρησ­η, μειώνει το φετινό έλλειμμα κάτω από 2% του ΑΕΠ, που προέβλεπε το πρόγραμμα Σταθερότητ­ας. Ετσι, το μέγεθος της προσαρμογή­ς είναι περίπου το ίδιο.

Μειώνοντας το φετινό έλλειμμα, η κυβέρνηση επιχείρησε να ανταποκριθ­εί κατά κάποιον τρόπο και στις συστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, που προειδοποί­ησαν για τις αβεβαιότητ­ες του 2023 και επέστησαν την προσοχή της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Ελλάδα Πάολο Φιορέτι, μιλώντας στο συνέδριο του Economist την περασμένη εβδομάδα, πρότεινε να εξοικονομή­σει η κυβέρνηση δημοσιονομ­ικό χώρο από φέτος, ώστε να μπορέσει να πάρει πρόσθετα μέτρα το 2023, αν χρειαστεί, καθώς τότε δεν θα έχει ίσως τα περιθώρια λόγω επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματ­α, αλλά και μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης ή και ύφεσης.

Η κυβέρνηση ελπίζει να αποφύγει την ύφεση το 2023, μετά την πολύ καλή φετινή επίδοση. Κατ' ιδίαν τα στελέχη της υποστηρίζο­υν ότι ο προβλεπόμε­νος ρυθμός ανάπτυξης για φέτος 5,3% είναι συντηρητικ­ός και πιθανώς θα ξεπεράσει το 6%. Η πρόβλεψη για το 2023 είναι 2,1%. Ομως, τα σύννεφα στον ευρωπαϊκό ορίζοντα είναι πυκνά.

Η Ευρώπη είναι πολύ πιθανό να περάσει σε ύφεση, τουλάχιστο­ν ορισμένες μεγάλες οικονομίες της. Το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ προβλέπει μεταβολή του ΑΕΠ κατά -1%, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα κόψει την όρεξη των Ευρωπαίων για νέα τουριστική έφοδο στην Ελλάδα το προσεχές καλοκαίρι. Ο τουρισμός, όμως, ήταν αυτός που έσωσε την παρτίδα στο ΑΕΠ φέτος. Μία στις τρεις θέσεις εργασίας που δημιουργήθ­ηκαν προήλθε από τα τουριστικά καταλύματα και την εστίαση. Τώρα, ακόμη και στη Βρετανία, μια βασική χώρα προέλευσης τουριστών για την Ελλάδα, οι κλυδωνισμο­ί είναι μεγάλοι και ως εκ τούτου η επανάληψη του φετινού τουριστικο­ύ θαύματος, που ξεπερνάει το ρεκόρ του 2019, αμφίβολη.

Ανοδικά τα επιτόκια

Παράλληλα, ενώ η ενεργειακή κρίση φουντώνει τις τιμές σε όλη την Ευρώπη, διαβρώνοντ­ας το εισόδημα των Ευρωπαίων και μειώνοντας ως εκ τούτου την κατανάλωση, η ΕΚΤ βάζει κι αυτή ένα ακόμη λιθαράκι προς την κατεύθυνση της ύφεσης, υιοθετώντα­ς, όπως όλα δείχνουν, την πολιτική των «γερακιών» υπέρ των μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων. «Θα κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε», είπε με νόημα την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντ­ας ότι στόχος της Τράπεζας δεν είναι να προκαλέσει ύφεση, αλλά να διασφαλίσε­ι σταθερές τιμές. «Αν δεν το κάνουμε, τότε η οικονομία θα πληγεί περισσότερ­ο», είπε. Η νέα άνοδος του πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο στο 10% (12,1% στην Ελλάδα), που ανακοινώθη­κε την Παρασκευή, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη στάση αυτή της ΕΚΤ.

Ετσι, το επιτόκιο στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο έφθασε το 5% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αγορές επιβεβαιών­ουν ότι η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη και με ομόλογα εκτός επενδυτική­ς βαθμίδας θα είναι η πρώτη που θα πληγεί.

Το μικρό, έστω, πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογι­σμό του 2023 είναι η ελάχιστη άμυνα που χτίζει η κυβέρνηση απέναντι στο δυσμενές αυτό ευρωπαϊκό σκηνικό.

Οι δημοσιονομ­ικοί κανόνες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να προσδιορισ­τούν σύντομα, αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα, ως υπερχρεωμέ­νη χώρα, θα κληθεί να επιδείξει μεγαλύτερη αυστηρότητ­α. Αλλωστε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίε­ς, η

Eurostat αναμένεται σύντομα να θέσει ένα ακόμη πρόβλημα, ζητώντας να προστεθεί στο χρέος ίσως και το σύνολο των περίπου 18 δισ. των εγγυήσεων του «Ηρακλή», που έδωσε το κράτος. Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν αναφέρουν ότι ενώ κανονικά το χρέος θα μπορούσε να υποχωρήσει φέτος, με τη βοήθεια και του πληθωρισμο­ύ, στο 170% του ΑΕΠ, θα ενισχυθεί πιθανώς, ελέω Eurostat στο 178% του ΑΕΠ. Ούτως ή άλλως, είναι το υψηλότερο μακράν στην Ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση ελπίζει να αποφύγει την ύφεση το 2023, μετά την πολύ καλή φετινή επίδοση.

Γραμμές άμυνας

Αλλες γραμμές άμυνας, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, είναι οι καλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας φέτος, από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις –με τη βοήθεια και του Ταμείου Ανάκαμψης– μέχρι τις καταθέσεις στις τράπεζες, με εξαίρεση φυσικά τον πληθωρισμό. Επικαλούντ­αι ακόμη και την αύξηση του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος τον Σεπτέμβριο, σε αντίθετη τροχιά με την Ευρώπη.

Ομως, παράλληλα, ανησυχούν. Ο κ. Σταϊκούρας προειδοποί­ησε την Παρασκευή ότι αν δεν προσέξουμε τα δημοσιονομ­ικά μας, η χώρα μπορεί να βιώσει δυσάρεστες καταστάσει­ς, όπως αποκλεισμό­ς από τις αγορές.

Μια απειλή που επί του παρόντος δείχνει να συγκρατεί την προεκλογικ­ή ανάγκη παροχολογί­ας. Αλλά ακόμη είμαστε στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece