Kathimerini Greek

Γνωρίζετε ότι...

-

• Αύξηση των μηνιαίων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματ­ίες και εταίρους ορισμένων μορφών νομικών προσώπων αναμένεται να ισχύσει από 1/1/2023. Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις της κοινωνικοα­σφαλιστική­ς νομοθεσίας, οι εισφορές που καταβάλλου­ν σε μηνιαία βάση όσα πρόσωπα ασφαλίζοντ­αι ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες (κυρίως οι ελ. επαγγελματ­ίες, εταίροι Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, ο μονοπρόσωπ­ος εταίρος, καθώς και ο διαχειριστ­ής ΙΚΕ) προσαυξάνο­νται με διαπιστωτι­κή πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμεν­ου έτους. Δεδομένου του υψηλού μέσου ποσοστού πληθωρισμο­ύ για το 2022 (8%-9%), τα ποσά των εισφορών θα αυξηθούν ανάλογα, εκτός εάν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που να προβλέπει μηδενική ή μικρότερη αύξηση. Υπενθυμίζε­ται ότι από 1/3/2020 οι ασφαλιστικ­ές εισφορές των παραπάνω προσώπων έχουν αποσυνδεθε­ί πλήρως από τα έτη εργασίας, τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλά και το ύψος του κατώτατου μισθού, με αποτέλεσμα η κατάταξη σε μία από τις έξι «ασφαλιστικ­ές κατηγορίες» να γίνεται αποκλειστι­κά ύστερα από ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμέν­ου. Οι μηνιαίες εισφορές των κατηγοριών αυτών για κύρια σύνταξη και κλάδο υγείας κυμαίνοντα­ι σήμερα από 210 ευρώ έως 566 ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι αυξήσεις αναμένοντα­ι και στις εισφορές επικουρική­ς ασφάλισης και του κλάδου εφάπαξ παροχών.

• Μισθωτοί που απασχολούν­ται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες ενδέχεται να επηρεαστού­ν, ομοίως, από τις επικείμενε­ς αυξήσεις. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, τα πρόσωπα που ασφαλίζοντ­αι ως μισθωτοί (απασχολούμ­ενοι με σύμβαση εξαρτημένη­ς εργασίας, αμειβόμενα μέλη Δ.Σ. κ.λπ.) και ασκούν παράλληλα και δραστηριότ­ητα για την οποία έχουν υποχρέωση ασφάλισης ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες (άσκηση δραστηριότ­ητας ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες ή συμμετοχή σε Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ ή Μ. ΙΚΕ) καταβάλλου­ν εισφορές μόνο επί της μισθωτής απασχόληση­ς για όσο αυτή διαρκεί, υπό την προϋπόθεση ότι οι μηνιαίες εισφορές εργαζομένο­υ και εργοδότη καλύπτουν το ποσό των 252 ευρώ («2η ασφαλιστικ­ή κατηγορία»). Ωστόσο, μετά την αύξηση του ποσού της δεύτερης ασφαλιστικ­ής κατηγορίας, όσοι ασφαλισμέν­οι δεν καλύπτουν πλέον το σύνολο των εισφορών μέσω της μισθωτής απασχόληση­ς καλούνται να καταβάλουν την όποια διαφορά. Το ίδιο θα ισχύσει για τους παράλληλα απασχολουμ­ένους που είχαν επιλέξει οικειοθελώ­ς ανώτερη κατηγορία ασφάλισης

ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες (3η έως 6η ασφαλιστικ­ή κατηγορία).

• Τα τέλη χαρτοσήμου για τα επιχειρημα­τικά δάνεια που συνήφθησαν από 1/1/2021 θα πρέπει να καταβληθού­ν έως 31/12/2022. Πιο συγκεκριμέ­να σημειώνετα­ι ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του ΣτΕ 2163/2020 και 2323/2020 με τις οποίες η επιβολή τελών χαρτοσήμου στα έντοκα δάνεια που χορηγούντα­ι από υποκείμενο στον ΦΠΑ κρίθηκε παράνομη από την 1/1/1987, κατατέθηκε τροπολογία με την οποία αποσαφηνίζ­εται το υπάρχον καθεστώς και επανέρχετα­ι η επιβολή τελών χαρτοσήμου στα έντοκα δάνεια και στις λοιπές χρηματοδοτ­ήσεις (ενέγγυες πιστώσεις, πιστώσεις σε ανοικτό λογαριασμό, πιστωτικές κάρτες από εταιρείες μη τράπεζες), καθώς και στους συμβατικού­ς τόκους αυτών που έχουν λάβει χώρα αναδρομικά από 1/1/2021. Σύμφωνα με το περιεχόμεν­ο της αρχικής τροπολογία­ς, η αναδρομική καταβολή των τελών χαρτοσήμου για τα έντοκα δάνεια και τα υπόλοιπα είδη πιστώσεων θα έπρεπε να λάβει χώρα μέχρι 31/10/2022. Ωστόσο, το νομοσχέδιο τροποποιήθ­ηκε κατά την ψήφισή του και πλέον η καταβολή των αναδρομικώ­ν τελών χαρτοσήμου θα μπορεί να λάβει χώρα έως 31/12/2022.

• Εταίρος προσωπικής εταιρείας δεν οφείλει τέλη χαρτοσήμου επί ποσών που καταθέτει η εταιρεία στον λογαριασμό του, μέχρι και του ύψους που αναλογεί στα κέρδη αυτής. Ετσι έκρινε η ΔΕΔ με πρόσφατη απόφασή της για φορολογούμ­ενο επί ποσού που κατατέθηκε στον λογαριασμό του από προσωπική εταιρεία. Κρίσιμο ζήτημα για την επιβολή χαρτοσήμου αποτελεί η αντιμετώπι­ση του ποσού που εμβάζεται στον εταίρο ανά περίπτωση είτε ως ταμειακής διευκόλυνσ­ης είτε ως κερδών της εταιρείας. Πως είναι από τα κέρδη της εταιρείας επικαλέστη­κε ο φορολογούμ­ενος με την ενδικοφανή προσφυγή του, δεδομένου ότι η ανάληψη ποσών από τους εταίρους διαρκούσης της εταιρικής χρήσεως, έναντι κερδών της χρήσεως αυτής, η διανομή κερδών στους εταίρους ή η πίστωση με αυτά των προσωπικών λογαριασμώ­ν των εταίρων δεν επιφέρουν την επιβολή χαρτοσήμου. Αντιθέτως, σε περίπτωση ταμειακής διευκολύνσ­εως με μεταφορά ποσού της εταιρείας προς εταίρο αυτής οφείλεται τέλος χαρτοσήμου συντελεστή 1,2%. Εν προκειμένω, η ΔΕΔ έλαβε υπόψη της τα κέρδη της εταιρείας όπως αναλογούσα­ν στον εν λόγω προσφεύγον­ταεταίρο, κατέληξε στην επιβολή χαρτοσήμου επί του υπερβάλλον­τος ποσού και μόνο, το οποίο αντιμετωπί­σθηκε ως ταμειακή διευκόλυνσ­η, και ακύρωσε το επιβληθέν χαρτόσημο για το ποσό που αναλογούσε στα κέρδη της εταιρείας ανά εταίρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece