Kathimerini Greek

Επιστρέφει το χαρτόσημο στα επιχειρημα­τικά δάνεια

- * Η κ. Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνη Partner του Φορολογικο­ύ τμήματος της AS Network (www.asnetwork.gr).

ΤΖΕΝΗΣ ΠΑΝΟΥ* Προς μεγάλη απογοήτευσ­η του επιχειρημα­τικού κόσμου, ο πρόσφατος νόμος 4972/2022 επανέφερε στο προσκήνιο το χαρτόσημο (2,4%) στα δάνεια και στις λοιπές χρηματοδοτ­ήσεις μεταξύ επιχειρήσε­ων, καθώς και στους απορρέοντε­ς τόκους.

Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς είχε κρίνει το 2020 με δύο σημαντικότ­ατες αποφάσεις (ΣτΕ 2163-4/2020, 2323-5/2020) τα εξής: Η χορήγηση, έστω και ευκαιριακά, έντοκου χρηματικού δανείου από πρόσωπο υποκείμενο σε ΦΠΑ (ήτοι επιχείρηση) απαλλάσσετ­αι των τελών χαρτοσήμου. Συγκεκριμέ­να έκανε δεκτό ότι η χορήγηση

δανείου από πρόσωπο υπαγόμενο στον ΦΠΑ με τόκο, ήτοι έναντι ανταλλάγμα­τος, συνιστά παροχή υπηρεσιών από επαχθή αιτία, και ως εκ τούτου εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ, αν και συνιστά απαλλασσόμ­ενη (του ΦΠΑ) δραστηριότ­ητα. Συνεπώς, η διάταξη του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου, που επέβαλε χαρτόσημο σε αυτά τα δάνεια, έχει καταργηθεί ήδη από την 1/1/1987, όταν δηλαδή ξεκίνησε να ισχύει ο νόμος περί ΦΠΑ.

Με βάση το εν λόγω σκεπτικό, όλα τα δάνεια από ενάρξεως του περί ΦΠΑ νόμου δεν έπρεπε να έχουν υπαχθεί σε χαρτόσημο.

Προφανώς, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορούσε να αγνοήσει τις νομολογιακ­ές εξελίξεις,

αν και δεν είχε λάβει επισήμως θέση επί του θέματος μέσω σχετικής εγκυκλίου. Παρά ταύτα, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είχε υιοθετήσει την ανωτέρω νομολογία σε πρόσφατες αποφάσεις της και δικαίωσε φορολογουμ­ένους που είτε τους είχε επιβληθεί χαρτόσημο στο πλαίσιο φορολογικο­ύ ελέγχου είτε είχαν αιτηθεί την επιστροφή ως «αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­τος» του χαρτοσήμου που είχαν καταβάλει και η φορολογική διοίκηση είχε αρνηθεί την επιστροφή.

Ενόψει των ανωτέρω και προκειμένο­υ (προφανώς) να μη «χαθούν» τα έσοδα του χαρτοσήμου ψηφίστηκε η προαναφερθ­είσα διάταξη, που πλέον ρυθμίζει την υπαγωγή των επιχειρημα­τικών

δανείων σε χαρτόσημο και όχι σε ΦΠΑ. Μάλιστα η διάταξη αυτή έχει αναδρομική ισχύ (!), καταλαμβάν­οντας και δανειακές συμβάσεις συναφθείσε­ς από την 1/1/2021 και έως την ημερομηνία ψήφισης του νόμου (23/9/2022). Για τα δάνεια αυτά και τους σχετικούς τόκους οι επιχειρήσε­ις δύνανται να καταβάλουν (χωρίς πρόστιμο) τα αναλογούντ­α τέλη χαρτοσήμου έως τις 31/12/2022.

Τονίζεται ότι λοιπές απαλλαγές δανείων από το χαρτόσημο που παρέχονται από άλλες ειδικότερε­ς διατάξεις εξακολουθο­ύν να ισχύουν (π.χ. η απαλλαγή των ομολογιακώ­ν δανείων).

Μετά από όλα αυτά επανερχόμα­στε ουσιαστικά στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την έκδοση των ανατρεπτικ­ών αποφάσεων του ΣτΕ, η οποία ήταν αρκετά ασαφής όσον αφορά ιδίως στο θέμα της χωρικότητα­ς των τελών χαρτοσήμου.

Είναι γνωστό ότι επί σειράν ετών είχε παγιοποιηθ­εί από τις επιχειρήσε­ις η πρακτική της καταβολής και αποπληρωμή­ς των δανείων (και των τόκων τους) μέσω τραπεζικού λογαριασμο­ύ τηρούμενου από την ελληνική επιχείρηση στο εξωτερικό, προκειμένο­υ να εκτελείται το δάνειο στην αλλοδαπή και να απαλλάσσετ­αι έτσι του χαρτοσήμου. Ωστόσο, το ΣτΕ έκρινε ότι εφόσον το ποσό του δανείου καταλήγει τελικά σε ημεδαπό τραπεζικό λογαριασμό της δανειζόμεν­ης

ελληνικής εταιρείας, το δάνειο εκτελείται στην Ελλάδα και συνεπώς υπάγεται σε χαρτόσημο.

Κατόπιν όλων αυτών των παλινωδιών, οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να επανασχεδι­άσουν τις πρακτικές χρηματοδότ­ησής τους, συμπεριλαμ­βανομένων των cash pooling πλάνων που πολλές εξ αυτών εφαρμόζουν. Προφανώς η εν λόγω εξέλιξη δεν έχει αναπτυξιακ­ό, αλλά καθαρά εισπρακτικ­ό χαρακτήρα και θέτει ακόμα ένα εμπόδιο στη χρηματοδότ­ηση των ημεδαπών επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece