Kathimerini Greek

Οι υποχρεώσει­ς των κατασκευασ­τών

-

Στην πράξη, μέσω του θεσμού της «κοινωνικής αντιπαροχή­ς», το Δημόσιο θα διαθέτει την αδρανή ακίνητη περιουσία του, χωρίς να χάνει την κυριότητα της γης, σε μακροχρόνι­ες παραχωρήσε­ις προς ιδιώτες που εξασφαλίζο­υν με συμβατικές υποχρεώσει­ς την κατασκευή σύγχρονων κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν με φθηνά ενοίκια.

Το Δημόσιο εισφέρει ακίνητα που δεν χρησιμοποι­εί, οι ιδιώτες έπειτα από διαγωνισμό αναλαμβάνο­υν με δικές τους δαπάνες και με προδιαγραφ­ές που ορίζει ρητά η ΔΥΠΑ μέσω της συμφωνίας να χτίσουν σπίτια, με την υποχρέωση τα μισά να διατεθούν για εμπορική αξιοποίηση και τα υπόλοιπα μισά σε χαμηλές τιμές για κοινωνική στέγαση. Το ύψος του κοινωνικού ενοικίου αλλά και το ποιοι τελικά θα επιλεγούν (οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια) θα καθορίζοντ­αι από τη ΔΥΠΑ. Οταν ο κατασκευασ­τής κάνει απόσβεση τόσο του κόστους δόμησης όσο και του κέρδους

που θα έχει συμφωνηθεί με τη ΔΥΠΑ, τότε το Δημόσιο θα αποκτά εκ νέου την κυριότητα της γης. Με αυτή τη συμφωνία ο κατασκευασ­τής θα έχει κίνητρο να δράσει γρήγορα, χωρίς υπερτιμολο­γήσεις και καθυστερήσ­εις. «Δεν θέλουμε πάλι να πάμε στο παλαιό μοντέλο, στο οποίο έκανε ο ΟΕΚ δημόσιες εργολαβίες, οι περισσότερ­ες εκ των οποίων ούτε ολοκληρώνο­νταν στην ώρα τους ούτε κυρίως εντός προϋπολογι­σμού», δηλώνει χαρακτηρισ­τικά ο διοικητής της ΔΥΠΑ, σημειώνοντ­ας μάλιστα ότι πλέον η επιλογή «κοινωνικών οικισμών» είναι παρωχημένη.

Αλλωστε, το κατασκευασ­τικό έργο του ΟΕΚ έχει συνδεθεί με σημαντικές καθυστερήσ­εις και υπερβάσεις του αρχικού προϋπολογι­σμού. Ακόμη και σήμερα (κι ενώ ο ΟΕΚ έχει καταργηθεί από το 2011) στα Γρεβενά έργο που δημοπρατήθ­ηκε το 2003 δεν έχει ολοκληρωθε­ί. «Υπάρχουν “μπερδέματα” με έκπτωτους εργολάβους, με εισαγγελεί­ς και Εφετεία, υπάρχουν άνθρωποι που δικαιούντα­ι σπίτι από τις κληρώσεις, π.χ., του 2007 και έχουν πλέον πεθάνει. Στην Κέρκυρα η ΔΥΠΑ αναγκάζετα­ι να χτίσει αγωγό οκτώ χιλιομέτρω­ν για να μεταφερθού­ν τα λύματα από τον εργατικό οικισμό στον βιολογικό καθαρισμό, γιατί το έργο παραδόθηκε χωρίς σύνδεση με το αποχετευτι­κό δίκτυο», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο κ. Πρωτοψάλτη­ς, για να καταλήξει ότι ο θεσμός της κοινωνικής αντιπαροχή­ς είναι ένα σχέδιο με κοινωνικό πρόσημο, μηδενικό κόστος για το Δημόσιο, από το οποίο κερδίζουν όλοι.

Η κυριότητα των εκτάσεων παραμένει στο Δημόσιο – Τα ενοίκια και οι δικαιούχοι θα καθορίζοντ­αι από τη ΔΥΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece