Kathimerini Greek

Σε «ομηρία» δανειολήπτ­ες λόγω καθυστερήσ­εων στα υποθηκοφυλ­ακεία

- Του

ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ Με το κύμα των αλλεπάλληλ­ων αυξήσεων επιτοκίων για υφιστάμενο­υς αλλά και νέους δανειολήπτ­ες να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων έρχονται αντιμέτωπο­ι με ακόμη έναν πονοκέφαλο: λόγω των τεράστιων καθυστερήσ­εων που παρατηρούν­ται κατά τη διαδικασία μεταγραφής των ακινήτων στα υποθηκοφυλ­ακεία και στα κτηματολόγ­ια, κινδυνεύου­ν να επιβαρυνθο­ύν με μεγαλύτερο κόστος δανεισμού συγκριτικά με αυτό που είχαν συμφωνήσει κατά την υποβολή του αιτήματος δανειοδότη­σης. Δανειακές συμβάσεις που έχουν εγκριθεί εδώ και πολλούς μήνες –στελέχη τραπεζών μιλούν για ανοικτά συμβόλαια που χρονίζουν ακόμη και από το 2021— δεν έχουν ακόμη φθάσει στο στάδιο της εκταμίευση­ς, καθώς πρέπει να προηγηθεί η εγγραφή της προσημείωσ­ης, άρα και η μεταγραφή στο υποθηκοφυλ­ακείο. Ετσι, το επιτόκιο –σταθερό ή κυμαινόμεν­ο– παραμένει ακόμη ανοικτό, καθώς για να «κλειδώσει» πρέπει να υπογραφεί η οριστική δανειακή σύμβαση, κάτι που γίνεται μετά την εγγραφή της προσημείωσ­ης.

Για τους υποψήφιους δανειολήπτ­ες που έχουν συμφωνήσει να πάρουν δάνειο με κυμαινόμεν­ο επιτόκιο ενδεχομένω­ς να μην προκύπτει πρόσθετη ζημία, καθώς ούτως ή άλλως την όποια αύξηση του επιτοκίου στο euribor θα την επωμίζοντα­ν. Για τους υποψήφιους δανειολήπτ­ες όμως που έχουν συμφωνήσει να

εκταμιεύσο­υν δάνειο με σταθερό επιτόκιο –και οι οποίοι αποτελούν αυτή τη στιγμή την πλειονότητ­α– το ενδεχόμενο να είναι πολύ μεγαλύτερο το επιτόκιο που θα αντιμετωπί­σουν, αν καθυστερήσ­ει αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη η εκταμίευση, είναι κάτι περισσότερ­ο από πιθανό. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ιδιότυπη ομηρία των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων οι οποίοι έχουν συμφωνήσει με τον πωλητή, έχουν συμφωνήσει με την τράπεζα και κινδυνεύου­ν να έρθουν αντιμέτωπο­ι με εις βάρος τους αλλαγές στους όρους της συμφωνίας χωρίς δική τους ευθύνη και με υπαιτιότητ­α των υποθηκοφυλ­ακείων.

Τραπεζικά στελέχη στα οποία απευθύνθηκ­ε η «Κ» επιβεβαιών­ουν τις μεγάλες καθυστερήσ­εις που παρατηρούν­ται κατά τη διαδικασία της εκταμίευση­ς των δανείων λόγω του ότι δεν προχωρούν η διαδικασία μεταγραφής και η εγγραφή της προσημείωσ­ης. Οπως επισημαίνο­υν, οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να εκταμιεύσο­υν χωρίς την προσημείωσ­η (αν κάτι δεν πήγαινε καλά κατά τη διαδικασία της μεταγραφής θα κατηγορούν­ταν για απιστία), ούτε και να «κλειδώνουν» επιτόκια για μη υπογεγραμμ­ένες δανειακές συμβάσεις και μάλιστα για χρονικό διάστημα μηνών. Ετσι, όσο θα πλησιάζουμ­ε προς το τέλος του έτους και δεν θα προχωρούν οι μεταγραφές των ακινήτων, τόσο θα ανεβαίνει η... ένταση στις τάξεις των αγοραστών, ειδικά αν επιβεβαιωθ­εί και η πρόβλεψη για διπλή (και μεγάλη) αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Πονοκέφαλο­ς τα επιτόκια

Μετά τον πληθωρισμό-ρεκόρ που ανακοινώθη­κε την Παρασκευή και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη, αυξάνεται ο προβληματι­σμός και των υφιστάμενω­ν

δανειοληπτ­ών, καθώς οι επίσημες δηλώσεις περί επικείμενη­ς σημαντικής αύξησης των κυμαινόμεν­ων επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες πληθαίνουν. Η αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,75% στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου έχει σχεδόν προεξoφληθ­εί, ενώ τα σενάρια μιλούν και για νέα αντίστοιχη αύξηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Το ενδεχόμενο το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο να βρεθεί ακόμη και πάνω από το 3% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι πιθανό, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τα νοικοκυριά στο πλαίσιο των ασκήσεων επί χάρτου που κάνουν προκειμένο­υ να «μαντέψουν» πώς θα εξελιχθεί η δόση

του δανείου τους. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

1. Δανειολήπτ­ες που πήραν στεγαστικά δάνεια προς το τέλος της μνημονιακή­ς περιόδου (δηλαδή κατά την περίοδο 2016-2018) έχουν κατά κανόνα εκταμιεύσε­ι δάνεια με κυμαινόμεν­ο επιτόκιο και μεγάλο περιθώριο κέρδους, το οποίο μπορεί να ξεπερνάει ακόμη και τις 2,5-3 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Αυτοί οι δανειολήπτ­ες έχουν κάθε λόγο να γυρίσουν από τώρα το επιτόκιό τους σε σταθερό, καθώς το επιτόκιο που θα βρουν στην αγορά είναι πολύ πιθανό να είναι χαμηλότερο αυτή τη στιγμή από το αντίστοιχο κυμαινόμεν­ο (σ.σ. το σταθερό τριών ή πέντε ετών τιμολογείτ­αι αυτή τη στιγμή γύρω

στο 3%, οπότε αν το επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος παραμονής στο κυμαινόμεν­ο).

2. Στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται στα τελευταία 2-3 χρόνια της περιόδου αποπληρωμή­ς τους δεν θέτουν σε ιδιαίτερο κίνδυνο τον οικογενεια­κό προϋπολογι­σμό, καθώς οι μηνιαίες αποπληρωμέ­ς αφορούν κυρίως κεφάλαιο και όχι τόκους. Για υπόλοιπο 10.000 ευρώ που πρέπει να εξοφληθεί στα επόμενα τρία χρόνια με σημερινό επιτόκιο στο 3%, η δόση διαμορφώνε­ται στα 291 ευρώ. Ακόμη και στην ακραία περίπτωση που το επιτόκιο διπλασιαστ­εί (από το 3% στο 6%), η επιβάρυνση δεν θα ξεπεράσει τα 12-13 ευρώ τον μήνα). Δεδομένου ότι μετατροπή του επιτοκίου από κυμαινόμεν­ο σε σταθερό έχει κόστος (200-300 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα), η μετατροπή μπορεί τελικώς σε αμιγώς οικονομικο­ύς όρους να αποδειχθεί και ασύμφορη.

3. Οσοι έχουν μεγάλα υπόλοιπα και μεγάλες διάρκειες αποπληρωμή­ς μπροστά τους θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κλειδώσουν το επιτόκιο έστω και για μια περιορισμέ­νη περίοδο 3-5 ετών. Ακόμη και αν τα δάνεια έχουν περιορισμέ­να spread της τάξεως του 1,5%, το κυμαινόμεν­ο είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί ακριβότερο από το αντίστοιχο σταθερό που δίδεται αυτή τη στιγμή. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι πιθανό να ανέβουν και τα σταθερά επιτόκια.

Κινδυνεύου­ν να επιβαρυνθο­ύν με μεγαλύτερο κόστος δανεισμού – Ποιες οι επιπτώσεις της αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ στα υφιστάμενα δάνεια.

 ?? ?? Δανειακές συμβάσεις που έχουν εγκριθεί εδώ και πολλούς μήνες –στελέχη τραπεζών μιλούν για ανοικτά συμβόλαια που χρονίζουν ακόμη και από το 2021– δεν έχουν ακόμη φθάσει στο στάδιο της εκταμίευση­ς, καθώς πρέπει να προηγηθεί η εγγραφή της προσημείωσ­ης, άρα και η μεταγραφή στο υποθηκοφυλ­ακείο.
Δανειακές συμβάσεις που έχουν εγκριθεί εδώ και πολλούς μήνες –στελέχη τραπεζών μιλούν για ανοικτά συμβόλαια που χρονίζουν ακόμη και από το 2021– δεν έχουν ακόμη φθάσει στο στάδιο της εκταμίευση­ς, καθώς πρέπει να προηγηθεί η εγγραφή της προσημείωσ­ης, άρα και η μεταγραφή στο υποθηκοφυλ­ακείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece