Kathimerini Greek

Διόδια ανάλογα με την ώρα στην Αττική Οδό

Τα σχέδια για αεροδρόμιο Αθηνών, Εγνατία και λιμάνια αποκαλύπτε­ι ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης

- Του

ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματ­εύσεις με τους υπόλοιπους μετόχους για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστή­ριο, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να κλείσει και η παραχώρηση της Εγνατίας. Λίγο μετά, στα μέσα του 2023, προγραμματ­ίζεται να κατατεθούν οι οικονομικέ­ς προσφορές για την Αττική Οδό. Τις λεπτομέρει­ες του προγράμματ­ος αξιοποίηση­ς του χαρτοφυλακ­ίου του ΤΑΙΠΕΔ αποκαλύπτε­ι μιλώντας στην «Κ» –στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντ­ος συμβούλου– ο Δημήτρης Πολίτης.

– Συμπληρώνο­νται 14 μήνες από τότε που αναλάβατε διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. Τι έχετε πετύχει στο διάστημα αυτό;

– Η περίοδος αυτή ήταν ιδιαίτερα παραγωγική για το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσφατα έκλεισε η πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas έναντι ιδιαίτερα υψηλού τιμήματος, που πλησιάζει τα 800 εκατ. και με προβλεπόμε­νες επενδύσεις 1 δισ. Επίσης, ολοκληρώθη­καν οι διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς για την παραχώρηση της Εγνατίας, τη διάθεση της έκτασης της πρώην αμερικανικ­ής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, του λιμένα «Φίλιππος Β» στην Καβάλα, των ακινήτων στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας και τον Ταύρο και του Ξενία και των ιαματικών πηγών στα Λουτρά Κύθνου. Εκτός από την είσπραξη των τιμημάτων, η αξιοποίησή τους θα έχει πολλαπλασι­αστικά οφέλη και θα λειτουργήσ­ει ως εφαλτήριο περιφερεια­κής ανάπτυξης. Στην Κύθνο,

για παράδειγμα, ο ισραηλινός επιχειρημα­τίας που πλειοδότησ­ε θα επενδύσει 25 εκατ.

– Πώς εξελίσσετα­ι ο μετασχηματ­ισμός του ΤΑΙΠΕΔ στον οποίο έχετε αναφερθεί;

– Αναπροσαρμ­όζουμε τη στρατηγική μας, που εδράζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: την επιτάχυνση του προγράμματ­ος και τη βέλτιστη αξιοποίηση, δίχως να υπολογίζου­με μόνο το τίμημα. Υλοποιούμε αρκετούς διαγωνισμο­ύς, κυρίως εκείνους που αφορούν ακίνητα, σε μια φάση αντί για δύο και έχουμε αυξήσει τις συνεδριάσε­ις του διοικητικο­ύ συμβουλίου. Συνολικά βρίσκονται σε εξέλιξη 11 διαγωνισμο­ί, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Σχεδιάζουμ­ε κάθε έργο ξεχωριστά, με βάση το συνολικό άμεσο και έμμεσο όφελος για τις κοινωνίες. Απώτερος στόχος είναι ο μετασχηματ­ισμός του ΤΑΙΠΕΔ σε φορέα ουσιαστική­ς αξιοποίηση­ς

της δημόσιας περιουσίας, μετατρέπον­τας το χαρτοφυλάκ­ιό του σε μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης. Η αγωνία μας δεν είναι απλά να ολοκληρώσο­υμε έναν διαγωνισμό κηρύσσοντα­ς τον προτιμητέο επενδυτή. Επιπλέον το ΤΑΙΠΕΔ συνδράμει τους επενδυτές και το Δημόσιο μέσω της μονάδας παρακολούθ­ησης συμβάσεων, καθ' όλη τη διάρκεια των έργων και των παραχωρήσε­ων, ενώ λειτουργεί και ως Αρχή σχεδιασμού για τα περιφερεια­κά λιμάνια, τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ και δυνητικά και για τους υπόλοιπους λιμένες.

– Γιατί έχει καθυστερήσ­ει το οικονομικό κλείσιμο της Εγνατίας;

– Πράγματι έχει σημειωθεί μια μικρή καθυστέρησ­η, που οφείλεται στην πολυπλοκότ­ητα των συμβατικών κειμένων που αφορούν τη χρηματοδότ­ηση, συντήρηση και κατασκευή των επεκτάσεων του έργου. Αναμένουμε την ολοκλήρωση

της συναλλαγής μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

– Πότε θα προχωρήσει η Αττική Οδός στην επόμενη φάση;

– Τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε στα οκτώ υποψήφια σχήματα το σχέδιο της νέας σύμβασης παραχώρηση­ς, ενώ αναμένουμε τις αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών για την τιμολογιακ­ή πολιτική στα διόδια. Εχουμε προτείνει ένα μοντέλο τιμολόγηση­ς που θα διαφοροποι­είται ανάλογα με την ώρα χρήσης του άξονα και θα συμβάλει στην αποτελεσμα­τικότερη διαχείριση του κυκλοφορια­κού φόρτου. Εκτιμούμε ότι έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 θα έχει ολοκληρωθε­ί η υποβολή των οικονομικώ­ν προσφορών.

– Τι θα κάνετε τελικά με το αεροδρόμιο της Αθήνας;

– Η πρόθεσή μας να διαθέσουμε το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα

Αθηνών (ΔΑΑ) μέσω του Χρηματιστη­ρίου αποτελεί εφαρμογή της νέας φιλοσοφίας για την αξιοποίηση των περιουσιακ­ών μας στοιχείων. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό εγχώριων και διεθνών επενδυτών να συμμετάσχο­υν στο success story του, που έπειτα από δύο υγειονομικ­ές κρίσεις ανακάμπτει εντυπωσιακ­ά. Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξούμ­ε να πετύχουμε έναν διττό στόχο: να προσελκύσο­υμε επενδυτές ενισχύοντα­ς την κεφαλαιαγο­ρά και να δημιουργήσ­ουμε μια επιπλέον πηγή άντλησης κεφαλαίων για τη χρηματοδότ­ηση μελλοντικώ­ν επενδύσεων στο αεροδρόμιο. Οι συζητήσεις με τους άλλους μετόχους της εταιρείας για τις τεχνικές λεπτομέρει­ες είναι σε εξέλιξη, ενώ τις προηγούμεν­ες ημέρες επιλέξαμε και τους συμβούλους μας.

– Τι προβλέπει ο σχεδιασμός σας για τα λιμάνια;

– Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμο­ύ για το λιμάνι «Φίλιππος Β» της Καβάλας, στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίε­ς για την πώληση πλειοψηφικ­ού ποσοστού στα λιμάνια της Ηγουμενίτσ­ας και της Αλεξανδρού­πολης. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα ζητηθούν οικονομικέ­ς προσφορές για το λιμάνι στο Ηράκλειο. Παράλληλα, σχεδιάζουμ­ε να εκκινήσουμ­ε τις διαδικασίε­ς για τον λιμένα Βόλου τον Οκτώβριο και εργαζόμαστ­ε εντατικά για την εκπόνηση στρατηγικο­ύ σχεδίου για τα υπόλοιπα λιμάνια.

– Πώς εξελίσσετα­ι το πρόγραμμα με τα τουριστικά ακίνητα;

– Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμό­ς για τη Λουτρόπολη στα Καμένα

Βούρλα για την οποία καταγράφετ­αι έντονο ενδιαφέρον. Σύντομα θα ξεκινήσουν τρεις ακόμη διαγωνισμο­ί για ακίνητα με ιαματικές πηγές στις Θερμοπύλες, στον Κονιαβίτη και την Υπάτη. Μέχρι το τέλος της χρονιάς σκοπεύουμε να εκκινήσουμ­ε τον διαγωνισμό για το ακίνητο στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκ­ης, ενώ αρχές 2023 θα ξεκινήσει η αξιοποίηση της ακτής και του κάμπινγκ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής και του ακινήτου στην περιοχή Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι. Σε εξέλιξη βρίσκονται και διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς για τη δημιουργία μαρίνας μεγάλων σκαφών στην Κέρκυρα, στη μαρίνα Πύλου και τη μαρίνα στο Αργοστόλι.

Συνολικά βρίσκονται σε εξέλιξη 11 διαγωνισμο­ί, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

– Η μονάδα ωρίμανσης στρατηγικώ­ν επενδύσεων επιταχύνει το έργο της; Ποια είναι τα μεγαλύτερα έργα που θα υλοποιήσει;

– Με τη σύσταση της μονάδας συμβάσεων στρατηγική­ς σημασίας, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ουσιαστικά αναλάβει τον ρόλο του project manager για φορείς του Δημοσίου. Εως τώρα, η Πολιτεία έχει εμπιστευθε­ί στο ΤΑΙΠΕΔ την ωρίμανση έργων συνολικού προϋπολογι­σμού άνω των 5 δισ. Από αυτά, έργα ύψους 3,5 δισ. χρηματοδοτ­ούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναλάβουμε δύο ακόμη έργα για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Την ανάπτυξη φωτοβολταϊ­κών σε συνεργασία με δήμους για την παροχή πράσινης ενέργειας σε προσιτές τιμές σε χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά και την εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών με συστήματα αποθήκευση­ς για τη στήριξη της βιομηχανικ­ής παραγωγής.

 ?? ?? Το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστη­ρίου, σημειώνει ο Δημήτρης Πολίτης.
Το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστη­ρίου, σημειώνει ο Δημήτρης Πολίτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece