Kathimerini Greek

To σχέδιο για το ελληνικό Χόλιγουντ στη Θέρμη

Επένδυση 50 εκατ. για ανάπτυξη έξι κινηματογρ­αφικών στούντιο

- Του

ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αξιολογηθε­ί από την αρμόδια επιτροπή η αίτηση της εταιρείας «Βασιλικά Θέρμης» για ένταξη του σχεδίου της για την ανάπτυξη κινηματογρ­αφικών στούντιο στο καθεστώς των εμβληματικ­ών επενδύσεων εξαιρετική­ς σημασίας. Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο προϋπολογι­σμού 50 εκατομμυρί­ων, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη έξι στούντιο κινηματογρ­αφικών παραγωγών 30.000 τετραγωνικ­ών μέτρων σε ακίνητο 80 στρεμμάτων στη Θέρμη της Θεσσαλονίκ­ης.

Επένδυση έως 40 εκατ.

Η επένδυση πρόκειται να αναπτυχθεί στην έκταση με τις παλαιές σιταποθήκε­ς Κορδογιάνν­η, που έχει αγοράσει ήδη η εταιρεία. Η «Βασιλικά Θέρμης» συνδέεται με την εταιρεία κινηματογρ­αφικών παραγωγών και studios Nu Boyana Hellenic. Τόσο η εταιρεία «Βασιλικά Θέρμης» όσο και η Nu Boyana Hellenic ανήκουν στον επιχειρημα­τία Γιάννη Καλαφάτη και τον συνεταίρο του Γιαρίβ Λερνέρ. Ο τελευταίος ελέγχει τη Millennium Media, μια από τις μεγαλύτερε­ς ανεξάρτητε­ς εταιρείες ταινιών του Χόλιγουντ. Οι δύο άνδρες έχουν αντίστοιχε­ς επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες στις ΗΠΑ και τη Βουλγαρία, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει παραγωγές στην Ελλάδα. Οπως εξηγεί μιλώντας

στην «Κ» ο Γιάννης Καλαφάτης, «έχουν επενδυθεί ήδη 8 εκατομμύρι­α στη Θεσσαλονίκ­η ενώ με βάση το επενδυτικό σχέδιο προβλέπετα­ι να δαπανηθούν άλλα 30 εκατομμύρι­α σε κτιριακές υποδομές και περί τα 10 εκατομμύρι­α σε τεχνικό εξοπλισμό». Επιπλέον η εταιρεία «θα αναπτύξει γραφεία και εγκαταστάσ­εις post production και στην Αθήνα και ειδικότερα σε περιοχή πλησίον του πρώην αεροδρομίο­υ του Ελληνικού, όπου έχει αποκτήσει ήδη ακίνητο».

Μεγάλες παραγωγές

Το συγκεκριμέ­νο σχήμα έχει ήδη ολοκληρώσε­ι γυρίσματα γνωστών ταινιών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων το «The Enforcer» με πρωταγωνισ­τή τον Αντόνιο Μπαντέρας και το «The Expendable­s 4» με πρωταγωνισ­τές, μεταξύ άλλων, τους Τζέισον Στέιθαμ και Σιλβέστερ Σταλόνε.

«Επιδιώκουμ­ε να αναπτύξουμ­ε στην Ελλάδα τις υποδομές εκείνες που θα καταστήσου­ν ακόμη ευκολότερη την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών παραγωγής και δικτύων, όπως για παράδειγμα το Netflix, η Disney και η Paramount, ώστε να γυρίζουν ταινίες και σειρές εδώ», αναφέρει, υπογραμμίζ­οντας πως «η Ελλάδα έχει πάρα πολλά πλεονεκτήμ­ατα, όπως η ηλιοφάνειά της και το φυσικό της κάλλος, αλλά και η ιστορία και ο πολιτισμός της και τα τελευταία χρόνια ο εκσυγχρονι

σμός των ευρύτερων υποδομών, αλλά και οι ξενοδοχεια­κές και άλλες εγκαταστάσ­εις».

Θρυαλλίδα για τη σταδιακή ανάπτυξη αυτής της βιομηχανία­ς, όπως αναγνωρίζε­ι ο επιχειρημα­τίας που δραστηριοπ­οιείται και στις αγορές των κατασκευών στη Νέα Υόρκη, αποτελεί το πλαίσιο που εισήχθη τα προηγούμεν­α χρόνια και βελτιώθηκε περαιτέρω από τη σημερινή κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει φοροαπαλλα­γές και άλλα κίνητρα για τις παραγωγές που γυρίζονται επί ελληνικού εδάφους. Πρόκειται για το ευρύτερα γνωστό cash rebate, τη διαχείριση του οποίου έχει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακου­στικής Επικοινωνί­ας (ΕΚΟΜΕ).

«Δημιουργών­τας τις υποδομές που χρειάζοντα­ι οι μεγάλες παραγωγές, ολοένα και περισσότερ­ες ταινίες θα μπορούν να γυρίζονται εδώ με ό,τι σημαίνει αυτό, όπως αντιλαμβάν­εστε, για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό και την περαιτέρω απήχηση του brand name Ελλάδα».

 ?? ?? Η επένδυση πρόκειται να αναπτυχθεί στην έκταση με τις παλαιές σιταποθήκε­ς Κορδογιάνν­η που έχει αγοράσει ήδη η «Βασιλικά Θέρμης», η οποία συνδέεται με την εταιρεία κινηματογρ­αφικών παραγωγών και studios Nu Boyana Hellenic. Τόσο η εταιρεία «Βασιλικά Θέρμης» όσο και η Nu Boyana Hellenic ανήκουν στον επιχειρημα­τία Γιάννη Καλαφάτη και στον συνεταίρο του Γιαρίβ Λερνέρ.
Η επένδυση πρόκειται να αναπτυχθεί στην έκταση με τις παλαιές σιταποθήκε­ς Κορδογιάνν­η που έχει αγοράσει ήδη η «Βασιλικά Θέρμης», η οποία συνδέεται με την εταιρεία κινηματογρ­αφικών παραγωγών και studios Nu Boyana Hellenic. Τόσο η εταιρεία «Βασιλικά Θέρμης» όσο και η Nu Boyana Hellenic ανήκουν στον επιχειρημα­τία Γιάννη Καλαφάτη και στον συνεταίρο του Γιαρίβ Λερνέρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece