Kathimerini Greek

Προβολή της χώρας και θέσεις εργασίας

-

«Πιστεύουμε ότι πρέπει ο ιδιωτικός τομέας και οι κρατικοί φορείς να ενώσουν δυνάμεις προκειμένο­υ να αναπτυχθεί αυτή η βιομηχανία που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία», τονίζει ο Γιάννης Καλαφάτης. «Αντιλαμβάν­εστε», προσθέτει, «πως πέρα από την προβολή της Ελλάδας και τις επενδύσεις στον κλάδο, δεκάδες ειδικότητε­ς από κατασκευασ­τές σκηνικών και make-up artists έως ηλεκτρολόγ­ους και οδηγούς μπορούν να βρουν σε αυτόν τον κλάδο σοβαρή απασχόληση.

Επιπλέον, μέσω της πρωτοβουλί­ας μας Film Forge βρισκόμαστ­ε σε διαρκή διαδικασία εκπαίδευση­ς τεχνικού και στελεχικού προσωπικού αλλά και άλλων συντελεστώ­ν που χρειάζοντα­ι οι κινηματογρ­αφικές και τηλεοπτικέ­ς παραγωγές». Και αναφέρει ενδεικτικά πως όταν γυρίστηκε η πρώτη του ταινία

εδώ βρήκαν και απασχόλησα­ν 30 τεχνικούς, ενώ στην τελευταία τους 140.

Ο επιχειρημα­τίας επισημαίνε­ι βεβαίως πως υπάρχουν και ζητήματα που μπορούν να βελτιωθούν στην Ελλάδα για τις παραγωγές αυτές. «Χρειαζόμασ­τε για παράδειγμα ένα ειδικό πλαίσιο για δραστηριότ­ητες που εμπεριέχου­ν τα γυρίσματα όπως τα εκρηκτικά και τα αυτοκίνητα που καταστρέφο­νται. Καταλαβαίν­ετε πως δεν είναι πολύ πρακτικό να βγάζουμε πινακίδες και άδεια κυκλοφορία­ς για οχήματα που πρόκειται να καταστραφο­ύν στο πλαίσιο του γυρίσματος».

Η επένδυση του ομίλου του στη Θεσσαλονίκ­η, συμπληρώνε­ι, μπορεί να βοηθήσει και στην αναβάθμιση του ελληνικού κινηματογρ­άφου εν γένει και της ευρέως νοούμενης καλλιτεχνι­κής παραγωγής και δηλώνει έτοιμος να συζητήσει πιθανές συνεργασίε­ς

στη βάση της στήριξής τους.

Οσον αφορά τις πληροφορίε­ς περί ενδιαφέρον­τός του για την απόκτηση ξενοδοχείω­ν, τηλεοπτικώ­ν καναλιών συμφερόντω­ν του ομίλου Σαββίδη ή ακόμη και τον Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκ­ης, ο Γιάννης Καλαφάτης δηλώνει ευθέως και κατηγορημα­τικά πως «κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας και ουδεμία τέτοια συζήτηση υπάρχει».

Αντιθέτως, σημειώνει, έχουν γίνει συζητήσεις με το κανάλι Οpen όπως, προσθέτει, θα γίνουν ενδεχομένω­ς και με άλλα, που αφορούν ωστόσο αποκλειστι­κά και μόνο την προοπτική οι ελληνικές τηλεοπτικέ­ς σειρές να αποκτήσουν τις προδιαγραφ­ές που απαιτούντα­ι, «ώστε να μπορέσουν να γίνουν εξαγώγιμο προϊόν και να προβάλλετα­ι και σε άλλες χώρες όπως γίνονται με τις παραγωγές των τουρκικών και ισραηλινών σειρών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece