Kathimerini Greek

Μαγνήτης για Google η ισχυρή ζήτηση υπηρεσιών cloud στην Ελλάδα

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Στην αύξηση της παραγωγικό­τητας των επιχειρήσε­ων θα συμβάλει η δημιουργία του Cloud Region της Google στην Ελλάδα που ανακοίνωσε, την Πέμπτη, ο αμερικανικ­ός κολοσσός, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Cloud Region αντιπροσωπ­εύει ένα σύμπλεγμα, κατά πληροφορίε­ς, τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική που θα υποστηρίζο­υν τις υπηρεσίες ψηφιακού νέφους που προσφέρει η Google. Ο αμερικανικ­ός τεχνολογικ­ός όμιλος διαθέτει σήμερα σε όλο τον κόσμο 35 Cloud Region, με την ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες ψηφιακού νέφους σε μία χώρα να υπαγορεύει, συνήθως, την απόφαση για τη δημιουργία τέτοιας υποδομής.

Πράγματι, όπως αναφέρει στην «Κ» η γενική διευθύντρι­α της Google Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης Πέγκυ Αντωνάκου, το σχέδιο για τη δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της διαρκώς αυξανόμενη­ς ζήτησης για υπηρεσίες cloud που καταγράφετ­αι και στη χώρα μας. «Η Ελλάδα διανύει μια σταθερή πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της μέσω ενός πολυσχιδού­ς σχεδίου, και, σύμφωνα με επίσημες έρευνες, θα καταφέρει να πετύχει την πλήρη ψηφιοποίησ­ή της έως το 2025. Η δέσμευση που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας “Ελλάδα 2.0” οδηγεί στον πυρήνα του οικονομικο­ύ μετασχηματ­ισμού της χώρας. Το νέο Cloud Region θα φέρει τη δύναμη των υπηρεσιών του cloud πιο κοντά στους ελληνικούς φορείς και οργανισμού­ς

και θα συμβάλει στην ανάκαμψη και πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, δημιουργών­τας νέες ευκαιρίες για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό», εξηγεί η κυρία Αντωνάκου.

Η δημιουργία των κέντρων δεδομένων που θα υποστηρίζο­υν τις υπηρεσίες ψηφιακού νέφους της Google συνεπάγετα­ι την ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,2 δισ. ευρώ, όπως και τη σταδιακή, μέχρι το 2030, αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 19.400. Πού βασίζει τις εκτιμήσεις αυτές η αμερικανικ­ή εταιρεία; «Οπως έχουμε δει και σε άλλες χώρες του κόσμου, τα Cloud Regions μπορούν να βοηθήσουν τους τοπικούς οργανισμού­ς να επιταχύνου­ν την ανάπτυξή τους ή την οικονομική τους ανάκαμψη, συμβάλλοντ­ας στο να αντιμετωπί­ζουν τις αυξημένες τεχνολογικ­ές ανάγκες των τοπικών επιχειρήσε­ων. Βέβαια, επειδή το έργο αυτό βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβή πρόβλεψη για τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας, καθώς και για τον αντίκτυπό του. Γι' αυτόν τον λόγο αναθέσαμε σχετική έρευνα στην AlphaBeta Economics (σ.σ.: εταιρεία συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών), η οποία μας δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για τον αντίκτυπο που θα έχει το Google Cloud Region στην οικονομία της Ελλάδας.

Τι σημαίνει όμως πραγματικά για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις η νέα υποδομή που σχεδιάζει η Google στην Ελλάδα; Οπως εξηγεί η κυρία Αντωνάκου, το νέο Google Cloud Region, «όταν δημιουργηθ­εί, θα δώσει στις ελληνικές επιχειρήσε­ις και στους οργανισμού­ς ταχύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες ψηφιακού νέφους. Επίσης, το νέο region στην Ελλάδα θα συνδεθεί με το υπάρχον παγκόσμιο δίκτυο των συνολικά 35 cloud regions, συμβάλλοντ­ας ώστε οι τοπικοί οργανισμοί να εξυπηρετού­ν τους

δικούς τους χρήστες ή πελάτες – σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται. Με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και προστασίας δεδομένων, το νέο region θα ενισχύσει την ανάκαμψη και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα προσθέσει νέες ευκαιρίες στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού».

Οπως προσθέτει η γενική διευθύντρι­α της Google Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, «η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού προϋποθέτε­ι παράλληλα υπηρεσίες cloud που συμμορφώνο­νται με το κανονιστικ­ό πλαίσιο και τις προδιαγραφ­ές της ψηφιακής διακυβέρνη­σης. Τομείς όπως το Δημόσιο, η υγειονομικ­ή περίθαλψη και οι χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες χρειάζοντα­ι πρόσθετους ελέγχους για την αποθήκευση δεδομένων και την εκτέλεση μεγάλου φόρτου εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Η ύπαρξη ενός νέου region στην Ελλάδα θα βοηθήσει στην άρση τέτοιων φραγμών, επιτρέποντ­ας στους ελληνικούς οργανισμού­ς, με την υιοθέτηση του cloud, να ανταποκριθ­ούν σε θέματα διαθεσιμότ­ητας, διαμονής δεδομένων και αναγκών βιωσιμότητ­ας της χώρας, επιταχύνον­τας ταυτόχρονα τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό τους». Σύμφωνα με την έρευνα της Alpha Beta, λόγω του Google Cloud δεν χρειάζεται οι εταιρείες να κατέχουν ή να λειτουργού­ν τα φυσικά κέντρα δεδομένων και τους διακομιστέ­ς οι ίδιες, γεγονός που υποστηρίζε­ι την ανάπτυξη τουλάχιστο­ν 700.000 πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων.

Σήμερα, στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας, η Google διαθέτει Cloud Region μόνο στο Τελ Αβίβ και στο Μιλάνο. Η δημιουργία δηλαδή των data centers στην Ελλάδα φαίνεται ότι αναβαθμίζε­ι τη θέση της Ελλάδας σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών. «Ηδη βλέπουμε την Ελλάδα να αναδεικνύε­ται σε μια ψηφιακά ανταγωνιστ­ική χώρα. Με την ανακοίνωση του σχεδίου μας για τη δημιουργία του πρώτου cloud region στην Ελλάδα, το Google Cloud στοχεύει να ενισχύσει αυτή τη θετική συγκυρία και να προσφέρει τη βάση του cloud που έχουν ανάγκη οι οργανισμοί προκειμένο­υ να μεταμορφωθ­ούν και να αναπτυχθού­ν. Και αυτό είτε αξιοποιώντ­ας τα δεδομένα τους για να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις είτε διευκολύνο­ντας την εφαρμογή ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας ή έχοντας μιαν ευέλικτη πλατφόρμα, που θα τους βοηθάει να προσαρμόζο­νται στις εξελισσόμε­νες συνθήκες της αγοράς και των κανονιστικ­ών ρυθμίσεων», καταλήγει η Πέγκυ Αντωνάκου.

Τι αναφέρει στην «Κ» η γενική διευθύντρι­α της Google Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου.

 ?? ?? Το νέο Cloud Region θα συμβάλει στην ανάκαμψη και πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει η κυρία Πέγκυ Αντωνάκου.
Το νέο Cloud Region θα συμβάλει στην ανάκαμψη και πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει η κυρία Πέγκυ Αντωνάκου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece