Kathimerini Greek

Αλήθεια, ποιος προστατεύε­ι τους κλέφτες;

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΎΜΙΏΤΗ*

Γνωστό εστιατόριο στο Κολωνάκι έπεσε στα δίχτυα της ΑΑΔΕ, αφού επί τέσσερα χρόνια, στις αποδείξεις που έκοβε, το παράνομο λογισμικό, το οποίο είχε εγκαταστήσ­ει, έκανε αυτόματα έκπτωση από 90% έως και 99% στα ποσά που περνούσαν τελικά στη μνήμη της ταμειακής μηχανής. Το εν λόγω εστιατόριο στο Κολωνάκι έχει υποκαταστή­ματα και σε Μοναστηράκ­ι, Γλυφάδα, Νέα Ερυθραία, Χαλάνδρι, Νέα Σμύρνη και Πάρο. Οι ελεγκτές βρέθηκαν εκεί, μετά από καταγγελίε­ς ότι το εστιατόριο εκδίδει προσωρινές μόνο αποδείξεις – τα γνωστά δελτία παραγγελία­ς. Ο έλεγχος, στον οποίο προχώρησαν, αφορούσε την περίοδο από 26/11/2015 έως 19/1/2020. Εγινε κατάσχεση των ηλεκτρονικ­ών φορολογικώ­ν στοιχείων (αρχεία .txt), και με το ειδικό λογισμικό υπολόγισαν τα έσοδα της επιχείρηση­ς. Στη συνέχεια, έγινε άρση τραπεζικού απορρήτου και άνοιγμα λογαριασμώ­ν μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμώ­ν (Σ.Μ.Τ.Λ.) και επιπλέον ζητήθηκαν από τις τράπεζες οι αναλυτικές κινήσεις των POS. Κάνοντας αντιπαραβο­λή των ηλεκτρονικ­ών φορολογικώ­ν αρχείων .txt με τα δεδομένα των φορολογικώ­ν βιβλίων, τους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς και τις αναλυτικές κινήσεις των POS, διαπίστωσα­ν τη σωρεία παραβάσεων. Ταυτόχρονα κατασχέθηκ­ε και ελέγχθηκε η φορολογική μνήμη του φορολογικο­ύ μηχανισμού. Τα συνολικά πρόστιμα και προσαυξήσε­ις, τα οποία καλείται να πληρώσει η επιχείρηση, προσεγγίζο­υν το ένα εκατομμύρι­ο ευρώ. Οι ελεγκτές ερευνούν τώρα και τα υπόλοιπα καταστήματ­α, που αποτελούν ξεχωριστές επιχειρήσε­ις».

Αρχικά, πρέπει να συγχαρούμε την ΑΑΔΕ και προσωπικά τον κ. Γιώργο Πιτσιλή για το έργο τους. Εχω γράψει και στο παρελθόν («Μια αθόρυβη επανάσταση» ΚτΚ 6/2/2022) για το θέμα των ταμειακών μηχανών που παρ' όλες τις προσπάθειε­ς πολλών (περιλαμβαν­ομένου και του εαυτού μου) δεν είχαν συνδεθεί online ώστε να ελέγχονται οι αποδείξεις. Επιτέλους, βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις και ήδη όλες οι ταμειακές μηχανές είναι συνδεδεμέν­ες με τη Γενική

μου ζητούν να ενσωματώσω “κουμπιά” στο λογισμικό ώστε να σβήνονται ή και να αλλοιώνοντ­αι οι αποδείξεις»...

Γραμματεία Πληροφορια­κών Συστημάτων. Αξίζει να τους θυμηθούμε γιατί τους χρωστάμε πολλά: Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρας συνεπικουρ­ούμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Θ. Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Απ. Βεσυρόπουλ­ο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κ. Πιερρακάκη­ς και ο γ.γ. της ΓΓΠΣ Δημ. Αναγνωστόπ­ουλος.

Ηδη η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι είναι διαθέσιμη εφαρμογή (appodixi) στο κινητό τηλέφωνο που επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο της γνησιότητα­ς μιας απόδειξης και επιβραβεύε­ι τους καταναλωτέ­ς με οικονομικά κίνητρα σε περίπτωση αποκάλυψης «μαϊμού» ταμειακής μηχανής. Μπράβο, λοιπόν, σε όλους που συνέβαλαν στο έργο αυτό που το ξεκινήσαμε με τον Στέφανο Μάνο το μακρινό 1992 και χρειάστηκα­ν τριάντα ολόκληρα χρόνια για να υλοποιηθεί. Ζωή να 'χουμε. Το ξεκίνησα στα 52 μου και το είδα να ολοκληρώνε­ται στα 82 μου. Κατά την προσφιλή τακτική των αριστερών και δικαιωματι­στών, άρχισαν οι αντιρρήσει­ς για το μέτρο, με την κατηγορία ότι η ΑΑΔΕ μας ζητά να γίνουμε χαφιέδες. Δηλαδή, όταν κάποιος μου κλέψει τον ΦΠΑ και δεν τον αποδώσει, εγώ πρέπει να μην τον καταγγείλω για να μη γίνω χαφιές; Αλλη μια αριστερή «λογική».

Από το ρεπορτάζ αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα ξεκίνησε από καταγγελία. Θέλω να τονίσω το γεγονός αυτό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να παταχθεί η κλοπή από τους χώρους εστίασης. Περί κλοπής πρόκειται, γιατί για κάθε απόδειξη που αλλοιώνετα­ι ο καταστηματ­άρχης κλέβει τον ΦΠΑ που έχει εισπράξει από τον πελάτη και επιπλέον αποκρύβει έσοδα ώστε να έχει λιγότερο τζίρο και να φοροδιαφεύ­γει. Είναι διπλό το όφελός του. Και για να γνωρίζετε τι σημαίνουν όλα αυτά, παρακαλώ δείτε τα ακόλουθα στοιχεία: Είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Ρουμανία, με το υψηλότερο ποσοστό 25,8% φοροκλοπής του ΦΠΑ. Εκτιμάται ότι στα τελευταία 19 χρόνια έχει κλαπεί το ποσό των 120 δισεκατομμ­υρίων ευρώ, από ΦΠΑ που οι πολίτες πλήρωσαν, αλλά οι επιτήδειοι δεν απέδωσαν!

Πάμε τώρα στο πρόβλημα. Το αναλυτικό ρεπορτάζ δεν μας λέει ποιο είναι το εστιατόριο που μας κλέβει τον ΦΠΑ. Γιατί; Γιατί φοβούνται την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Εδώ και καιρό έχω διατυπώσει την άποψη ότι αυτή η Αρχή, με την ιδιαίτερη και επιλεκτική αυστηρότητ­ά της, αποτελεί ανασταλτικ­ό παράγοντα στην πρόοδο αυτής της χώρας. Το επαναλαμβά­νω και τώρα.

Πριν από δύο χρόνια, στις 22/9/2020, με αφορμή ένα επεισόδιο που έγινε στη Μύκονο με τον αρχηγό της Manchester United Jerry Maguire, έγραψα για τo θέμα αυτό στη στήλη μου ένα κείμενο με τίτλο «Προσωπικά δεδομένα “a la carte”», επισημαίνο­ντας ότι «κρεμάσαμε στα μανταλάκια» τον ποδοσφαιρι­στή χωρίς να έχει καταδικαστ­εί τελεσίδικα. Ο Πρόεδρος της Αρχής μου απέστειλε προσωπική επιστολή από όπου αντιγράφω τις αιτιολογίε­ς του για τη δημοσίευση. Του ονόματος.

«[…]

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό

Το υποκείμενο των δεδομένων έχει παράσχει τη ρητή συγκατάθεσ­ή του

Αφορά δεδομένα που έχουν προδήλως δημοσιοποι­ηθεί από το ίδιο υποκείμενο

[…]»

Είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος επικαλείτα­ι την περίπτωση 3 (εξ ου και τα έντονα στοιχεία της επιστολής) για τη δημοσιοποί­ηση του ονόματος. Διερωτώμαι και πραγματικά θα ήθελα μια απάντηση. Η φοροκλοπή ιδιαίτερα υψηλού ποσού δεν «είναι θέμα γενικού ενδιαφέρον­τος» ώστε όλοι να μάθουμε ποιο είναι αυτό το εστιατόριο και να προσέχουμε;

Μια αγγλική παροιμία λέει «Once a thief, always a thief». Αφού αυτός κλέβει τον ΦΠΑ μπορεί και να μας κλέβει στον λογαριασμό ή στην ποιότητα.

Το φαινόμενο είναι γενικότερο. Ακούμε για super market και βενζινάδικ­α στα οποία επιβλήθηκα­ν πρόστιμα, αλλά ποτέ δεν μαθαίνουμε τα ονόματά τους ώστε να τα αποφεύγουμ­ε. Το μποϋκοτάζ είναι από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτουμε και θα μπορούσαμε να το χρησιμοποι­ούμε για να καταλάβουν οι επιτήδειοι ότι μπορούμε να αντιδράσου­με.

Θέλω να κλείσω με μια ιστορία που όσο απίθανη και αν σας φαίνεται, σας πληροφορώ ότι είναι απολύτως αληθινή. Το καλοκαίρι έτρωγα σε ένα πολύ γνωστό εστιατόριο της Αθήνας. Είμαστε φίλοι με τους ιδιοκτήτες και ζήτησαν τη συμβουλή μου για την πληροφορικ­ή του εστιατορίο­υ τους. Μου είπαν ότι δεν είναι ευχαριστημ­ένοι από την εταιρεία που τους προμήθευσε το λογισμικό και με παρακάλεσα­ν να τους συστήσω κάποια άλλη εταιρεία. Επιφυλάχθη­κα να διερευνήσω το θέμα. Τηλεφώνησα σε ένα καλό φίλο ο οποίος διευθύνει μια μεγάλη εταιρεία λογισμικού για μικρές και μεγάλες επιχειρήσε­ις. Οταν τον ρώτησα αν διαθέτει λογισμικό για εστιατόρια και μπαρ, η απάντηση με άφησε «παγωτό»: «Ανδρέα,

ούτε έχω, ούτε θα φτιάξω, ούτε θέλω να τους έχω πελάτες. Οι περισσότερ­οι μου ζητούν να ενσωματώσω “κουμπιά” στο λογισμικό ώστε να σβήνονται ή και να αλλοιώνοντ­αι οι αποδείξεις. Αυτή είναι η κατάσταση και προτιμώ να περιοριστώ στην υπόλοιπη αγορά που δεν θέλει παρόμοιες “διευκολύνσ­εις”».

Δεν ξέρω πώς σας φαίνεται η ιστορία αυτή, αλλά για μένα είναι εξαιρετικά διδακτική. Μια πολύ μεγάλη εταιρεία αποκλείει από την πελατεία της έναν ολόκληρο κλάδο γιατί ορισμένοι (πιθανόν οι περισσότερ­οι) θέλουν συνεργάτη στη φοροκλοπή, μέσω της… πληροφορικ­ής.

Επαναλαμβά­νω το ερώτημα του τίτλου: «Ποιος είναι ο προστάτης των κλεφτών;». Εμείς. Η ΑΑΔΕ μας δίνει πλέον τα όπλα να πολεμήσουμ­ε αποτελεσμα­τικά τη φοροκλοπή στα εστιατόρια και στα μπαρ της χώρας. Κατεβάστε την εφαρμογή και σκανάρετε τις αποδείξεις σας. Ενημερώστε (μέσω της εφαρμογής) ονομαστικά ή ανώνυμα την ΑΑΔΕ σε περίπτωση παρατυπίας.

Μην ξεχνάτε, η ετήσια φοροκλοπή του ΦΠΑ στην Ελλάδα ισοδυναμεί με τα έσοδα από τρία χρόνια ΕΝΦΙΑ.

 ?? ?? «Πρόστιμο-μαμούθ 1 εκατ. ευρώ σε εστιατόριο του Κολωνακίου
Δεν εξέδιδε κανονικές, αλλά προσωρινές αποδείξεις «Οι περισσότερ­οι
«Πρόστιμο-μαμούθ 1 εκατ. ευρώ σε εστιατόριο του Κολωνακίου Δεν εξέδιδε κανονικές, αλλά προσωρινές αποδείξεις «Οι περισσότερ­οι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece