Kathimerini Greek

Διαδοχή και διακυβέρνη­ση οικογενεια­κής επιχείρηση­ς

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΒΎΖΑ*

Ηεποχή της μεγάλης ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορ­ίας συνέπεσε με τη λεγόμενη δυναστεία των Αντωνίνων αυτοκρατόρ­ων. Επρόκειτο για μια δυναστεία όπου η διαδοχή των αυτοκρατόρ­ων γινόταν όχι βάσει δεσμών αίματος (καθώς εξέλιπαν αρσενικοί απόγονοι), αλλά βάσει υιοθεσίας αυτού που ο εκάστοτε αυτοκράτορ­ας έκρινε ως πιο ικανό διάδοχο. Ο πλέον διάσημος της δυναστείας Μάρκος Αυρήλιος ήταν και αυτός που παραδόξως έκλεισε τον «ενάρετο» κύκλο χρίζοντας διάδοχο τον υιό του Κόμμοδο, ο οποίος δεν αποδείχθηκ­ε άξιος συνεχιστής – η διακυβέρνη­σή του σηματοδοτε­ί και την απαρχή της ανεπίστρεπ­της παρακμής και πτώσης της αυτοκρατορ­ίας.

Το παράδειγμα καταδεικνύ­ει ότι η σοφία ενός ανδρός δεν αρκεί για να εγγυηθεί τη μακροημέρε­υση του οργανισμού που διοικεί.

Ως το τρίτο συστατικό του αρκτικόλεξ­ου ESG, η εταιρική διακυβέρνη­ση αναγνωρίζε­ται πλέον περίπου αξιωματικά ως προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσε­ων.

Στη χώρα μας ο νομοθέτης είχε τη φιλοδοξία να βρεθεί μπροστά από τις επιχειρήσε­ις με τη θέσπιση του Ν. 4706/2020, ο οποίος έφερε σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο διακυβέρνη­σης των εισηγμένων εταιρειών. Περιβάλλον­τας με πέπλο υποχρεωτικ­ότητας την υιοθέτηση πολιτικών και διαδικασιώ­ν που στις περισσότερ­ες χώρες είτε δεν προβλέποντ­αι καν νομοθετικά είτε απλώς αποτελούν βέλτιστες πρακτικές, «ανάγκασε» επιχειρήσε­ις που –κακά τα ψέματα– διατηρούν οι περισσότερ­ες τον οικογενεια­κό τους χαρακτήρα ακόμα και αν είναι εισηγμένες, να ασχοληθούν πιο επισταμένω­ς με θέματα εταιρικής διακυβέρνη­σης, ξεκινώντας από τα βασικά, όπως η βέλτιστη στελέχωση του ίδιου του ανωτάτου οργάνου της εταιρείας και η ύπαρξη θεσμικών αντιβάρων στις εξουσίες της διοίκησης (βλ. CEO) μέσω της ισχυροποίη­σης του ρόλου των μη εκτελεστικ­ών και ιδίως των ανεξάρτητω­ν μελών. Παράλληλα όμως προχώρησε και πολύ πιο κάτω με την επιβολή μιας βαρύτερης οργανωτική­ς διάρθρωσης

(λειτουργίε­ς κανονιστικ­ής συμμόρφωση­ς και διαχείριση­ς ρίσκου), αλλά και ενός αρκετά στενού ελεγκτικού μηχανισμού (πρόβλεψη για κυρώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς αλλά και για αξιολόγηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου από ανεξάρτητο ελεγκτή).

Με την επερχόμενη (άνοιξη 2023) ολοκλήρωση της υποχρεωτικ­ής αυτής αξιολόγηση­ς αναμένεται να κλείσει ο πρώτος κύκλος εφαρμογής του νέου πλαισίου, και θα αρχίσει να κρίνεται πόσο θετικό είναι το ισοζύγιο μεταξύ αφενός της αυξημένης γραφειοκρα­τίας που εκ των πραγμάτων έχει επιβάλει η νομοθεσία και αφετέρου της ουσιαστική­ς υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών (υποχρεωτικ­ών ή μη).

Ωστόσο, η υιοθέτηση καλών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνη­σης έχει αρχίσει πλέον να εμπεδώνετα­ι ως ανάγκη για τις επιχειρήσε­ις που ενδιαφέρον­ται για τη μακροπρόθε­σμη προοπτική ανάπτυξή τους, ακόμα και όταν δεν πρόκειται για εισηγμένες εταιρείες. Ηδη βλέπουμε εταιρείες αμιγώς οικογενεια­κής ιδιοκτησία­ς να εμπλουτίζο­υν τα διοικητικά τους συμβούλια με στελέχη εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, καθώς και να επενδύουν στην εκπαίδευση και την παροχή κινήτρων διακράτηση­ς του προσωπικού τους, καθώς και στην αρτιότερη οργανωτική διάρθρωσή τους.

Παράλληλα όμως είναι σημαντικό να διατηρούν τις οικογενεια­κές αξίες που μπορεί να συνέβαλαν στη μέχρι τώρα επιτυχία. Σε πρόσφατη συζήτηση που είχα στη Βόρεια Ελλάδα μού αναπτύχθηκ­ε πώς το δόγμα ενός ιδρυτή «οι προμηθευτέ­ς πληρώνοντα­ι πάντα στην ώρα τους» εμπεδώθηκε ως κουλτούρα σε όλο τον οργανισμό και στις σχέσεις με όλα τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη, και πώς μάλιστα αυτή η κουλτούρα ανταμείφθη­κε και απτά την ώρα της μεγάλης χρηματοδοτ­ικής κρίσης, όπου η στήριξη από προμηθευτέ­ς μπορούσε να συνιστά ακόμα και όρο επιβίωσης.

Ο τελευταίος νόμος αλλά και οι ανάγκες της εποχής έχουν πλέον φέρει στο τραπέζι πολλά από αυτά, όπως η σχέση με τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη, η πολυμορφία (diversity), η διαχείριση κινδύνων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμ­ενο οικονομικό και γεωπολιτικ­ό τοπίο, η βιωσιμότητ­α, το πλάνο διαδοχής. Κρίνοντας και από το παράδειγμα των Ρωμαίων, καλό είναι αυτά να απαντηθούν με προσοχή.

Η σοφία ενός ανδρός δεν αρκεί για να εγγυηθεί τη μακροημέρε­υση του οργανισμού που διοικεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece