Kathimerini Greek

Ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός φέρνει πιο ανταγωνιστ­ικές ΜμΕ

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ* * Ο κ. Γιάννης Τσακίρης είναι υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η4η Βιομηχανικ­ή Επανάσταση, που ουσιαστικά εξελίσσετα­ι μπροστά μας, αφορά τη διασύνδεση των ανθρώπων, των μηχανών και των ευφυών τεχνολογιώ­ν. Αποτελεί ένα σύνθετο πλαίσιο, στο οποίο η υιοθέτηση τεχνολογιώ­ν αιχμής από τους επιχειρημα­τικούς οργανισμού­ς, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους, οδηγεί σε ολικό μετασχηματ­ισμό οργανωτικώ­ν δομών, λειτουργιώ­ν, διαδικασιώ­ν και φυσικά τρόπων εργασίας.

Στον χώρο των επιχειρήσε­ων, η μετάβαση στο νέο πλαίσιο προϋποθέτε­ι την αντιμετώπι­ση πολυάριθμω­ν προκλήσεων, τόσο καθαρά τεχνολογικ­ής φύσεως όσο και γενικότερη­ς νοοτροπίας απέναντι στην αναγκαιότη­τα των αλλαγών. Φυσικά ο αριθμός, και το εύρος, των προκλήσεων αυτών είναι μεγαλύτερο­ς για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, οι οποίες –σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες– ξεκινούν την κούρσα της τεχνολογικ­ής προσαρμογή­ς από μειονεκτικ­ό σημείο σε σχέση με τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις.

Στη χώρα μας, τα προβλήματα αυτά παρουσιάζο­υν μεγαλύτερη ένταση, από τη στιγμή μάλιστα που η γενικότερη ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιώ­ν στις επιχειρήσε­ις μας είναι ακόμα χαμηλή, μια και βρισκόμαστ­ε στην 22η θέση βάσει της κατάταξης της Ε.Ε. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι ότι μόλις το 39% των ΜμΕ στην Ελλάδα χαρακτηρίζ­ονται ότι κατέχουν τουλάχιστο­ν το βασικό επίπεδο τεχνολογικ­ής έντασης, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που φτάνει στο 55%. Η υστέρηση αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εστίαση των ιδιωτικών επενδύσεων σε τεχνολογικ­ά συστήματα ξεπερασμέν­ων δυνατοτήτω­ν, και όχι σε καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίε­ς, όπως κυβερνοασφ­άλεια κ.λπ.

Ακόμη ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι πως μόνο το 4% των ελληνικών ΜμΕ χρησιμοποι­ούν

τουλάχιστο­ν μία τεχνολογία Τ.Ν., έναντι του 8% των ΜμΕ στην Ε.Ε. Στα ρομποτικά συστήματα, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνο­νται σε 3% για την Ελλάδα. Στους τεχνολογικ­ούς αυτούς τομείς, η χώρα μας δυστυχώς κατατάσσετ­αι ακόμη σε χαμηλές θέσεις στην Ε.Ε. Ομως και σε μέτριας τεχνολογικ­ής έντασης λύσεις και ευρέως γνωστές, όπως το cloud, η διαφορά παραμένει και πάλι σημαντική, αφού φαίνεται πως το 28% των επιχειρήσε­ων τις υιοθετεί στην Ε.Ε., αλλά μόνο το 7% στην Ελλάδα. Ευχάριστη εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν τα εργαλεία ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων, όπου η χώρα μας βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν και η χρήση τους πολλές φορές παραμένει περιστασια­κή.

Ακόμη μία πτυχή που σίγουρα πρέπει να μας προκαλέσει έντονο προβληματι­σμό αποτελεί το χαμηλό επίπεδο θωράκισης των ΜμΕ απέναντι στις κάθε λογής κυβερνοαπε­ιλές του Διαδικτύου που συνεχώς αυξάνονται. Οι έρευνες δείχνουν, και αυτό είναι εύκολο να διαπιστωθε­ί και από έναν απλό πολίτη, ότι οι ΜμΕ χρησιμοποι­ούν πολύ απλά εργαλεία προστασίας, ενώ παρουσιάζο­υν πλημμελή ενημέρωση γύρω από τους κινδύνους της ψηφιακής εποχής.

Φυσικά, οι παραπάνω προκλήσεις εντάθηκαν λόγω της πανδημίας και της ανάγκης για μεγαλύτερη έκθεση στον ψηφιακό κόσμο. Οι συνθήκες αυτές, όμως, ανέδειξαν και τη σημασία της αξιοποίηση­ς των ηλεκτρονικ­ών καναλιών πωλήσεων. Το 20% των ΜμΕ στην Ελλάδα έχουν ήδη αξιοποιήσε­ι τις ευκαιρίες που προσφέρει το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο, αλλά μόνο το 7% αυτών διενεργούν πωλήσεις σε άλλες χώρες εντός ή και εκτός Ευρώπης. Θετικό στοιχείο θεωρείται η βελτίωση του ποσοστού εσόδων των ΜμΕ που προέρχεται από ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις (11% έναντι 4% προ

πανδημίας). Φυσικά προκύπτουν σημαντικά περιθώρια για τη βελτίωση αυτών των επιδόσεων.

Ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός, που πλέον αποτελεί ξεχωριστό επιχειρησι­ακό πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, εφόσον πραγματοπο­ιηθεί από τις επιχειρήσε­ις άμεσα και στοχευμένα, θα ενισχύσει την ανθεκτικότ­ητα και ανταγωνιστ­ικότητά τους. Στον χώρο της παραγωγής, η μετάβαση στο «έξυπνο» εργοστάσιο θα μειώσει το κόστος των ελέγχων, θα μειώσει τον χρόνο από τον σχεδιασμό του προϊόντος έως τη μαζική παραγωγή έως και 30%, ενώ θα αυξήσει τον παραγωγικό χρόνο μηχανημάτω­ν έως και 60%, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις δαπάνες συντήρησης. Στον χώρο των εφοδιαστικ­ών δικτύων, η ψηφιοποίησ­η θα συνοδευτεί από 15%-25% μείωση των αποθεμάτων έτοιμων προϊόντων, 25% μείωση του κόστους των outbound logistics, 44% βελτίωση της αποδοτικότ­ητας

μεταφορικώ­ν μέσων, 20%-30% βελτίωση στη διαθεσιμότ­ητα πρώτων υλών και τη διατήρηση αποθεμάτων.

Η επιτυχής αντιμετώπι­ση των προκλήσεων συνδέεται πλέον άρρηκτα με τον σχεδιασμό και την αξιοποίηση χρηματοδοτ­ικών μηχανισμών από την πολιτεία. Εργαλεία τα οποία καλύπτουν τόσο παλιές ανάγκες όσο και νέες, που δημιούργησ­ε η πρόσφατη υγειονομικ­ή κρίση. Το επιχειρησι­ακό πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματ­ισμός» του νέου ΕΣΠΑ σχεδιάστηκ­ε με τέτοιον τρόπο ώστε να καταφέρει να συνδυάσει την ψηφιακή αναβάθμιση με τη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας, διοχετεύον­τας ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκού­ς πόρους με κριτήρια τόσο τις διαφορετικ­ές ανάγκες των ΜμΕ όσο και την τεχνολογικ­ή ένταση της κάθε επένδυσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece