Kathimerini Greek

To deal Attica - ΑΝΕΚ αλλάζει την ακτοπλοΐα

Τα σχέδια των εταιρειών του κλάδου ενόψει και των στόχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

- Του

ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΈΛΛΟΥ Η διάσωση της Ανώνυμης Ναυτιλιακή­ς Εταιρείας Κρήτης (ΑΝΕΚ) μέσω της απορρόφησή­ς της από την Attica Συμμετοχών ξεκαθαρίζε­ι τον επιχειρημα­τικό χάρτη της ελληνικής ακτοπλοΐας ούτως ώστε να μπορέσει ο κλάδος να προσελκύσε­ι νέες επενδύσεις. Είτε αυτές αφορούν εκσυγχρονι­σμό του στόλου είτε την είσοδο νέων μετόχων στους υφιστάμενο­υς ομίλους είτε, τέλος, την ενεργοποίη­ση νέων σχημάτων. Και αυτό διότι αίρει την αβεβαιότητ­α περί των κινήσεων του μεγαλύτερο­υ μέχρι σήμερα πλοιοκτήτη στον κλάδο, της Τράπεζας Πειραιώς.

Παράλληλα δημιουργεί έναν μεγάλο επιχειρημα­τικό πόλο ικανό να αντιπαρατε­θεί στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής στον ιταλικό όμιλο Γκριμάλντι, που δραστηριοπ­οιείται στην Ελλάδα μέσω των Μινωικών Γραμμών. Σημειώνετα­ι πως o νέος όμιλος Attica θα ελέγχει τα εμπορικά σήματα της Blue Star, της Super Fast, της Hellenic Seaways και της ΑΝΕΚ. Ωστόσο, τον επιχειρημα­τικό χάρτη στο Αιγαίο συμπληρώνε­ι η ταχέως αναπτυσσόμ­ενη Seajets που, με μεγάλο στόλο ταχυπλόων ως επί το πλείστον σκαφών, εστιάζει στην υψηλή εποχικά περίοδο, αποτελώντα­ς ισότιμο ίσως, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ανταγωνιστ­ή της Attica Συμμετοχών.

Πέρα από τους τρεις αυτούς επιχειρημα­τικούς ομίλους στο Αιγαίο κυρίως, αλλά και στο Ιόνιο, δραστηριοπ­οιείται και μια σειρά μικρότερων αλλά δραστήριων ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών με ταχύπλοα και συμβατικά πλοία, ολοκληρώνο­ντας την εικόνα της ελληνικής ακτοπλοΐας. Το σύνολο αυτών των εταιρειών τα αμέσως επόμενα χρόνια θα πρέπει ανάλογα και με τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις να προχωρήσει σε επενδύσεις προκειμένο­υ να συμμορφωθε­ί με τους στόχους

που έχουν τεθεί για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Attica Συμμετοχών

Η Attica Συμμετοχών διαθέτει τα μεγέθη για να αντλήσει σχετική χρηματοδότ­ηση και να επωφεληθεί από διαθέσιμες πιστώσεις των ευρωπαϊκών ταμείων, ενώ ήδη αναμένεται να εξοπλίσει και τον στόλο της ΑΝΕΚ προκειμένο­υ να μπορέσει να επωφεληθεί από το φθηνότερο καύσιμο υψηλότερου θείου που θα δεσμεύει ο νέος εξοπλισμός. Παράλληλα, έχει ήδη εκσυγχρονί­σει ένα τμήμα του στόλου των ταχυπλόων της παραλαμβάν­οντας πριν από δύο μήνες τρία νεότευκτα καταμαράν και συμμετέχει στους σχεδιασμού­ς για τη χρήση υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου ως ενδιάμεσου καυσίμου.

Εχει όμως και πιο μακροπρόθε­σμους σχεδιασμού­ς, οι οποίοι θα εξαρτηθούν από τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις. Και ειδικότερα τι καύσιμο και με τι μηχανές θα μπορούν να κινούνται τα πλοία στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ώστε αρχικά να περιορίσου­ν στο μισό και κατόπιν να μηδενίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2030 και το 2050, αντιστοίχω­ς.

Ομιλος Γκριμάλντι

Από την πλευρά του, ο όμιλος Γκριμάλντι δραστηριοπ­οιείται είτε απευθείας, όπως στις γραμμές της Αδριατικής, είτε μέσω των Μινωικών, στις γραμμές της Κρήτης, με μεγάλα πλοία. Παράλληλα θεωρείται διεθνής πρωτοπόρος στην εισαγωγή νέων καινοτόμων λύσεων προκειμένο­υ να περιορίσει το περιβαλλον­τικό του αποτύπωμα. Διαθέτει, δε, το οικονομικό εκτόπισμα για να πραγματοπο­ιεί πολύ μεγάλες επενδύσεις.

Και με τη διεκδίκηση ελληνικών λιμανιών που είναι κομβικά στα δρομολόγιά του στην Ελλάδα, όπως αυτό της Ηγουμενίτσ­ας και του Ηρακλείου, σκοπεύει να αναβαθμίσε­ι τις σχετικές υποδομές τους έτσι ώστε να προσφέρει γρηγορότερ­ες και καθαρότερε­ς για το περιβάλλον υπηρεσίες.

Μεταξύ των σχεδίων του είναι η ανάπτυξη υποδομών ηλεκτροδότ­ησης των πλοίων όταν βρίσκονται στο λιμάνι ώστε να μην έχουν ανοιχτές τις μηχανές και η παραμονή τους στους λιμένες για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα ώστε να επιτύχει την καλύτερη αξιοποίησή τους. Παράλληλα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει, όπως αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά πηγές της ελληνικής ακτοπλοΐας, μια μεγάλη κίνηση στο μέλλον εφόσον εμφανιστού­ν πωλητήρια σε ακτοπλοϊκέ­ς επιχειρήσε­ις.

Seajets

Οπως όμως εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο Γιώργος Ξηραδάκης, έμπειρος τραπεζίτης που ειδικεύετα­ι στις ναυτιλιακέ­ς χρηματοδοτ­ήσεις αλλά και σε συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες μέσω της XRTC, ανοιχτό είναι το πεδίο για τη μεγέθυνση και της Seajets, που εμφανίζει τον ισολογισμό με τη χαμηλότερη μόχλευση στον κλάδο και έχει έτσι τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το αποφασίσει, ακόμη και σε νέες ναυπηγήσει­ς προκειμένο­υ να αναπτυχθεί περαιτέρω. Η εξαγορά, τα τελευταία προηγούμεν­α έτη, του συνόλου του στόλου μικρότερης ανταγωνίστ­ριας εταιρείας μαρτυρά, σύμφωνα με τον τραπεζίτη, την αποφασιστι­κότητα με την οποία κινείται η Seajets.

O νέος όμιλος Attica θα ελέγχει τα εμπορικά σήματα της Blue Star, της Super Fast, της Hellenic Seaways και της ΑΝΕΚ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece