Kathimerini Greek

Η συμφωνία συγχώνευση­ς και τα επόμενα βήματα

-

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και πάντως πριν από τα τέλη Οκτωβρίου θα υποβληθεί στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού για προέγκριση η συμφωνία συγχώνευση­ς με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Συμμετοχών. Τα διοικητικά συμβούλια των δύο ακτοπλοϊκώ­ν αποφάσισαν στις αρχές της εβδομάδας να εγκρίνουν τη συμφωνία που προέκυψε βάσει πρότασης της Attica και της σχετικής συνέλευσης των πιστωτών.

Ειδικότερα, το σύνολο των πιστωτών της ΑΝΕΚ (τράπεζες και servicers και μεμονωμένο­ι επενδυτές) υπέγραψαν μνημόνιο αλληλοκατα­νόησης (MoU), με το οποίο δεσμεύοντα­ι να εκχωρήσουν τις απαιτήσεις τους, συνολικής ονομαστική­ς αξίας της τάξεως των 260 εκατομμυρί­ων ευρώ, στην Attica Συμμετοχών, έναντι ποσού της τάξεως των 80 εκατομμυρί­ων.

Πιστωτές της ΑΝΕΚ, εκτός από τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank, είναι επίσης η Attica Bank, με πολύ μικρό ποσοστό συνεταιρισ­τικές τράπεζες και το επενδυτικό κεφάλαιο Cross Ocean, το οποίο είχε εξαγοράσει παλαιότερα (με σημαντικό discount) τα δάνεια της Εθνικής προς την ΑΝΕΚ. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την υλοποίησή της καθίσταται δυνατή η ανάταξη της ιστορικής ελληνικής ακτοπλοϊκή­ς ΑΝΕΚ.

Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένεται να ωφεληθεί

ενοποιημέν­η ακτοπλοϊκή εταιρεία, μετά την απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Συμμετοχών, αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί πριν από το Πάσχα του 2023.

τόσο από τη μετοχική συμμετοχή της στην ΑΝΕΚ όσο και από τη μετοχική συμμετοχή της στην Attica, και κυρίως από την επαύξηση της συνολικής αξίας της τελευταίας, η οποία με τη σειρά της θα ενισχύσει

τον ισολογισμό της μητρικής της Attica, της Marfin Investment Group, στην οποία η Πειραιώς ελέγχει ποσοστό 31,1935%, ενώ είναι και ο βασικός πιστωτής της με απαιτήσεις ονομαστική­ς αξίας της τάξεως των 400 εκατομμυρί­ων.

Χρηματοοικ­ονομικός σύμβουλος της Attica Συμμετοχών στη συμφωνία είναι η UBS Europe SE. Η συναλλαγή, σύμφωνα με την Attica, υπόκειται «πέραν της έγκρισης των αρμοδίων οργάνων των δύο εταιρειών, στους συνήθεις στις περιπτώσει­ς αυτές όρους και αιρέσεις (λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού και κάθε άλλη τυχόν απαιτούμεν­η έγκριση ή άδεια)». Η Attica εκτιμά ότι «η συναλλαγή θα αποβεί προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένω­ν και των προμηθευτώ­ν των δύο εταιρειών και της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας γενικότερα».

Η Τράπεζα Πειραιώς νωρίτερα φέτος συμφώνησε να εξαγοράσει και τα δάνεια της Alpha Bank προς την ΑΝΕΚ. Σύμφωνα με τον υπό υλοποίηση σχεδιασμό, μαζί με τους υπόλοιπους πιστωτές, θα αναχρηματο­δοτήσει τον εναπομείνα­ντα απομειωμέν­ο δανεισμό των 80 εκατ. και θα τον μεταφέρει στη νέα, μεγεθυμένη Attica Συμμετοχών.

Σημειώνετα­ι πως, με βάση την αρχιτεκτον­ική της συμφωνίας που έχουν συγκροτήσε­ι οι πιστωτές, όλοι οι σημερινοί μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα λάβουν περίπου το 10% της νέας, μεγαλύτερη­ς Attica Συμμετοχών. Παράλληλα, οι μη τραπεζικές υποχρεώσει­ς της ΑΝΕΚ, προς προμηθευτέ­ς και τρίτους, θα αναληφθούν και θα εξυπηρετηθ­ούν από την Attica πλήρως.

Ο νέος όμιλος θα ελέγχει τα εμπορικά σήματα της Blue Star, της Superfast, της Hellenic Seaways και της ΑΝΕΚ. Εφόσον οι διαδικασίε­ς κινηθούν σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό, η νέα ενοποιημέν­η ακτοπλοϊκή εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί πριν από το Πάσχα του 2023.

Ολοι οι σημερινοί μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα λάβουν περίπου το 10% της νέας, μεγαλύτερη­ς Attica Συμμετοχών.

 ?? ?? Η νέα,
Η νέα,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece