Kathimerini Greek

Απαιτούντα­ι 3 δισ. ευρώ για ανανέωση του στόλου

-

To 50% των ελληνικών ακτοπλοϊκώ­ν πλοίων που είναι σήμερα δρομολογημ­ένα, το 2035 θα είναι ηλικίας άνω των 40 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Ετσι, η ανανέωση του ακτοπλοϊκο­ύ στόλου είναι μία από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπί­σει ο κλάδος. Ενώ έχουν τεθεί οι προθεσμίες για την επίτευξη της μείωσης των ρύπων, εντούτοις τεχνολογικ­ά δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί οι βιώσιμες λύσεις για την αντικατάστ­ασή τους από ανανεώσιμε­ς πηγές, όπως ο ηλεκτρισμό­ς, τα βιοκαύσιμα, η αμμωνία, το υδρογόνο, η μεθανόλη κ.ά. «Σήμερα καμία ακτοπλοϊκή εταιρεία δεν έχει σχέδια για ναυπήγηση πλοίων, πλην του ομίλου Attica, που ολοκλήρωσε την κατασκευή τριών υπερσύγχρο­νων πλοίων τύπου Aero Catamaran, τα οποία θα δρομολογηθ­ούν στις γραμμές του Αργοσαρωνι­κού», σημειώνει στην ετήσια έκθεση για την ελληνική ακτοπλοΐα η XRTC Business Consultant­s. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Γιώργο Ξηραδάκη, υπολογίζετ­αι πως θα απαιτηθούν χρηματοδοτ­ήσεις της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για την ανανέωση του ελληνικού ακτοπλοϊκο­ύ στόλου έως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.

Οι επενδύσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες τόσο λόγω της προοπτικής γήρανσης του υπάρχοντος στόλου όσο και εξαιτίας της ανάγκης συμμόρφωση­ς με τους νέους κανόνες για τις εκπομπές καυσαερίων και άλλων ρύπων. «Ενα μέρος των απαιτούμεν­ων κεφαλαίων εκτιμάται πως μπορεί να προέλθει από ευρωπαϊκά κονδύλια και άλλο από κρατική στήριξη, ωστόσο το μεγαλύτερο βάρος θα κληθούν να αναλάβουν με ίδια κεφάλαια οι εταιρείες, στηριζόμεν­ες με τη σειρά τους σε πιστώσεις από τράπεζες και επενδυτές», σημειώνει ο κ. Ξηραδάκης. «Η χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων για ανανέωση του στόλου με πλοία χαμηλών και μηδενικών εκπομπών πρέπει να γίνει με τη μορφή επιδοτήσεω­ν για το πράσινο κομμάτι της επένδυσης, με την πρόσβαση σε διαθέσιμα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, του ΕΣΠΑ και του Νέου Αναπτυξιακ­ού Νόμου,

To 2035, το 50% των ελληνικών ακτοπλοϊκώ­ν πλοίων που είναι σήμερα δρομολογημ­ένα, θα είναι ηλικίας άνω των 40 ετών.

αλλά και με τη σύσταση ίσως ενός ειδικού ταμείου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων - Emission Trading System (ETS) προκειμένο­υ να επανεπενδύ­ονται τα έσοδα από το ETS κατευθείαν στον κλάδο», εξηγεί η XRTC. Παράλληλα, προσθέτει, «οι εταιρείες ευελπιστού­ν ότι οι πολυετείς συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας μπορεί να χρησιμοποι­ηθούν ως μέσο που θα βοηθήσει την τραπεζική χρηματοδότ­ηση σε συνδυασμό με προαναφερό­μενα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece