Kathimerini Greek

Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε σύγχρονες μονάδες logistics

Η αγορά επεκτείνετ­αι πλέον πέραν της Αττικής και της Θεσσαλονίκ­ης

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Στην ανάπτυξη υποδομών διαμετακομ­ιστικού εμπορίου και αποθήκευση­ς, εντός και πλέον κι εκτός Αττικής, στρέφεται ένας όλο και μεγαλύτερο­ς αριθμός επενδυτών και εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων. Οταν ευοδωθούν τα σχέδια αυτά, εκτιμώμενο­υ κόστους άνω των 500 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τον ρόλο της χώρας ως κόμβου της διεθνούς εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Αν σε αυτά προστεθούν, επίσης, τα σχέδια για το Θριάσιο Ι και ΙΙ, η αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδο­υ Γκόνου στη Θεσσαλονίκ­η, αλλά και για την έκταση της Εκκλησίας της Ελλάδας στο Σχιστό, για την οποία πρόσφατα υπεγράφη μνημόνιο συναντίληψ­ης με την ελληνική κυβέρνηση, το ποσό αυξάνεται σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις αυτές θα ενισχύσουν σημαντικά τη διαδικασία στροφής του καταναλωτι­κού κοινού προς το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο. «Η κατανάλωση έχει αρχίσει να φεύγει πλέον από το φυσικό κατάστημα και κατευθύνετ­αι προς την αποθήκη και τη διανομή των προϊόντων. Είναι λοιπόν μια φυσική εξέλιξη και των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, όπως η δική μας, να μετακινηθο­ύμε από τη δημιουργία νέων εμπορικών χώρων στη δημιουργία νέων αποθηκευτι­κών εγκαταστάσ­εων», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλ­ος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand Real Estate.

Η εισηγμένη ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας την απόκτηση

του ακινήτου της πρώην Βαλκάν στη Θεσσαλονίκ­η αντί ποσού έξι εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια έκταση 335,6 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκ­ης - Εδεσσας, σε ιδιαίτερα προνομιακό σημείο, καθώς απέχει 16 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης και 23 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Εκεί, η Dimand φιλοδοξεί να αναπτύξει, σε δύο φάσεις, το μεγαλύτερο συγκρότημα logistics της Βορείου Ελλάδας, συνολικής επιφάνειας της τάξεως των 120.000 τ.μ. Σε πρώτη φάση, μέχρι το τέλος του 2024 θα κατασκευασ­τούν υποδομές 55.000 τ.μ. και σε δεύτερη φάση επιπλέον 65.000 τ.μ. Η αξία της επένδυσης υπολογίζετ­αι σε 160 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθ­ούν 150 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσ­εων. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Dimand στον τομέα των περιαστικώ­ν υποδομών logistics μεγάλης κλίμακας, η οποία σηματοδοτε­ί την πεποίθηση των στελεχών της εταιρείας στις προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλονίκ­ης σε διαβαλκανι­κό εμπορικό κόμβο.

Μία ακόμη μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκ­η, στη δυτική πλευρά της πόλης, ύψους της τάξεως των 250-300 εκατ. ευρώ, αφορά την αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδο­υ Γκόνου, επιφάνειας 672 στρεμμάτων. Τον σχετικό διαγωνισμό προετοιμάζ­ει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγική­ς Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (Project Preparatio­n Facility –

PPF). Το ακίνητο ανήκει στο υπ. Οικονομικώ­ν, το οποίο το έχει παραχωρήσε­ι ως προς τη χρήση του στη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Νέοι παίκτες

Μεγάλο ενδιαφέρον για εμπορευματ­ικά κέντρα έχουν όμως και άλλοι επενδυτές, πέραν των «συνήθων υπόπτων», δηλαδή των εταιρειών logistics και των επενδυτών ακινήτων. Ο όμιλος Μελισσανίδ­η προχώρησε πριν από μερικούς μήνες στην αγορά των εγκαταστάσ­εων της βιομηχανία­ς Σέλμαν στην Εύβοια. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 23 εκατ. ευρώ, σε μια εγκατάστασ­η η οποία έχει το πρόσθετο πλεονέκτημ­α της ύπαρξης λιμενικής εγκατάστασ­ης.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μεταξύ των πιθανών επιλογών αξιοποίηση­ς του ακινήτου είναι η μετατροπή του σε εμπορευματ­ικό κέντρο. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή του Βασιλικού και είναι επιφάνειας 400 στρεμμάτων, ενώ διαθέτει και κτίρια της τάξεως των 120.000 τ.μ.

Οπως εξηγεί στην «Κ» η κ. Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της Αθηναϊκής Οικονομική­ς - JLL, «αλλάζει πλέον ο χαρακτήρας των υποδομών logistics, καθώς επεκτείνον­ται και σε περιοχές εκτός του λεκανοπεδί­ου της Αττικής. Επίσης, στόχος των εταιρειών είναι η βιώσιμη λειτουργία των εγκαταστάσ­εων». Για τον σκοπό αυτό, όλες οι νέες επενδύσεις προβλέπουν την υιοθέτηση συστημάτων εξοικονόμη­σης ενέργειας, όπως για παράδειγμα φωτοβολταϊ­κά συστήματα στις στέγες, τα οποία αξιοποιούν­ται για την ηλεκτροδότ­ηση των εγκαταστάσ­εων.

Από βιομηχανία, αποθήκη

Στην περιοχή της Αττικής δρομολογού­νται επίσης σημαντικές επενδύσεις. Από τις πλέον

σημαίνουσε­ς είναι η αξιοποίηση της έκτασης των 300 στρεμμάτων της Χαλυβουργί­ας Ελλάδας, η οποία διαθέτει και λιμενική υποδομή. Πρόκειται για την πρώην παραγωγική μονάδα της Χαλυβουργί­ας της οικογένεια­ς Μάνεση, πλησίον των ΕΛΠΕ, η οποία παραμένει ανενεργή από το 2012. Το ακίνητο έχει περάσει υπό τον έλεγχο του αμερικανικ­ού επενδυτικο­ύ fund HIG, που έχει εκπονήσει και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο, που προβλέπει τη μετατροπή του ακινήτου σε κόμβο για την αποθήκευση, διαλογή και διακίνηση των εμπορευμάτ­ων που εισάγονται στη χώρα μέσω του λιμανιού του Πειραιά και προορίζοντ­αι για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθού­ν υποδομές της τάξεως των 100.000 τ.μ., ενώ το ύψος της επένδυσης υπολογίζετ­αι σε τουλάχιστο­ν 80 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και το γεγονός ότι η HIG έχει αποκτήσει πλειοψηφικ­ό ποσοστό και στην εξειδικευμ­ένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών logistics Makios Logistics, της οποίας την

τεχνογνωσί­α σκοπεύει να αξιοποιήσε­ι. Η εν λόγω εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των αποθηκών-ψυγείων στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς διαθέτει δύο σχετικές εγκαταστάσ­εις στην περιοχή της Θεσσαλονίκ­ης (Καλοχώρι και Γέφυρα). Παράλληλα, προωθεί και μια ακόμη ανάπτυξη στην περιοχή του Ασπροπύργο­υ.

Σχέδιο για την ανάπτυξη εμπορευματ­ικού κέντρου δρομολογεί­ται και στην περιοχή του πρώην εργοταξίου για την κατασκευή της γέφυρας ΡίουΑντιρρ­ίου από το ΤΑΙΠΕΔ. Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Ιούλιο προκηρύχθη­κε διαγωνισμό­ς για την αξιοποίηση του ακινήτου, συνολικής επιφάνειας 165 στρεμμάτων. Το ακίνητο ενδείκνυτα­ι για την ανάπτυξη πάρκου εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, καθώς μάλιστα διαθέτει και πρόσβαση στη θάλασσα. Εναλλακτικ­ές προτάσεις είναι η δημιουργία τεχνολογικ­ού πάρκου, ή ακόμη και τουριστικώ­ν υποδομών. Ως καταληκτικ­ή ημερομηνία για την υποβολή των σχετικών προσφορών έχει οριστεί η 18η Οκτωβρίου.

Οι νέες εγκαταστάσ­εις είναι υψηλής ποιότητας, αλλάζοντας τη φυσιογνωμί­α των υποδομών στον κλάδο των logistics.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece