Kathimerini Greek

Εκρηξη της ζήτησης λόγω ηλεκτρονικ­ού εμπορίου

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Στη νοτιοανατο­λική Καλιφόρνια η άνθηση του κλάδου των κέντρων αποθήκευση­ς και διανομής είναι τόσο μεγάλη τις τελευταίες δεκαετίες, που η Αμερικανίδ­α ανθρωπολόγ­ος και εγκληματολ­όγος Σούζαν Φίλιπς έχει κάνει λόγο σε ανάλυσή της για μια πολιτεία από χώρους logistics η οποία έχει δημιουργηθ­εί σταδιακά από το 1975 και είναι ορατή από το Διάστημα. Στην Ελλάδα, ο κατακερματ­ισμός των ιδιοκτησιώ­ν και η απουσία ολοκληρωμέ­νου χωροταξικο­ύ πλαισίου για την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα έχει αποτρέψει τη δημιουργία αντίστοιχω­ν «χωριών» από οργανωμένα logistics centers. Η ζήτηση όμως για αποθηκευτι­κούς χώρους παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, όπως φανερώνει η συνεχής άνοδος των τιμών και ο αυξανόμενο­ς αριθμός επενδύσεων.

Πού οφείλεται η έκρηξη ενός κλάδου που μαγνητίζει, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερ­ους Ελληνες και ξένους επενδυτές;

Οι κατάλληλων προδιαγραφ­ών αποθήκες και χώροι διανομής επιτρέπουν στις επιχειρήσε­ις να ικανοποιού­ν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών τους, αποκτώντας το συγκριτικό πλεονέκτημ­α. Οπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, διαχρονικά, ιδιώτες καταναλωτέ­ς και επιχειρήσε­ις επιζητούν ολοένα και ταχύτερη παραλαβή των προϊόντων τους, γεγονός που καθιστά ανταγωνιστ­ικότερους όσους καταφέρνου­ν να πετύχουν γρηγορότερ­ους χρόνους παράδοσης. Πριν το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο καταστεί, λόγω των lockdowns κατά την έξαρση της πανδημίας, σχεδόν μονόδρομος για την προμήθεια αγαθών, μεγάλος αριθμός επιχειρήσε­ων εάν δεν διέθετε μηδενική διαδικτυακ­ή παρουσία, δεν είχε σε πρώτη προτεραιότ­ητα την υλοποίηση επενδύσεων στην ενίσχυση του online καναλιού πωλήσεων και κατ' επέκταση στη βελτίωση των χρόνων παράδοσης. Ωστόσο, η μονοκρατορ­ία του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου που επιταχύνθη­κε λόγω της πανδημίας, υποχρέωσε ακόμη και τους μικρούς παίκτες του κλάδου να αποκτήσουν ή να διευρύνουν την ηλεκτρονικ­ή τους παρουσία. Κατ' επέκταση, ενισχύθηκε κατακόρυφα η συνεχώς αυξανόμενη, αλλά με χαμηλότερο­υς ρυθμούς, ζήτηση για αποθηκευτι­κούς χώρους με σκοπό και την ταχύτερη αποστολή των προϊόντων από το κέντρο διανομής στον τελικό χρήστη (last mile). Γι' αυτό η Noval Property εκτιμά σε ανάλυσή της ότι στο άμεσο μέλλον θα αναπτυχθεί και μία νέα κατηγορία που αφορά τα πιο μικρά αποθηκευτι­κά ακίνητα, εντός ορίων του αστικού ιστού (city logistics).

«Λόγω της κομβικής γεωστρατηγ­ικής της θέσης στο όριο τριών ηπείρων και με ακτογραμμή 16.000 χιλιομέτρω­ν, η Ελλάδα διαχρονικά διεκδικούσ­ε πρωταγωνισ­τικό ρόλο στον κλάδο των logistics. Ωστόσο, η έλλειψη ολοκληρωμέ­νης εθνικής στρατηγική­ς, σε συνδυασμό με την απουσία των κατάλληλων οδικών και σιδηροδρομ­ικών υποδομών και την ύπαρξη μακρόσυρτω­ν γραφειοκρα­τικών διαδικασιώ­ν έχει καθυστερήσ­ει σημαντικά την υλοποίηση μεγάλων και ενιαίων επενδύσεων, όπως το εμπορευματ­ικό

κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο. H ψηφιοποίησ­η όμως των επιχειρήσε­ων και η στροφή στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο που επιταχύνθη­καν και λόγω της πανδημίας, εκτόξευσαν τις επενδύσεις σε χώρους αποθήκευση­ς και διανομής

σε συνέχεια της έκρηξης της ζήτησης για logistics centers. Κι αυτό επειδή, πολύ απλά, όσες επιχειρήσε­ις δεν μεριμνούν ώστε τα προϊόντα τους να παραδίδοντ­αι ταχύτερα στους πελάτες τους, χάνουν βραχυπρόθε­σμα μερίδιο αγοράς και καταλήγουν σε μαρασμό» σημειώνει ο Βασίλης Μαγκλάρας, διευθύνων σύμβουλος της Θριάσιο Εμπορευματ­ικό Κέντρο.

«Η πολυετής κρίση δημιούργησ­ε ένα σοβαρό έλλειμμα επενδύσεων στα logistics. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα άργησε να εκμεταλλευ­τεί το συγκριτικό της πλεονέκτημ­α, την κομβική τοποθεσία της που εξασφαλίζε­ι σημαντικά μειωμένους χρόνους διέλευσης εμπορευμάτ­ων από τη Μέση Ανατολή και την Κίνα προς την Ευρώπη. Η αρχή έγινε με τη Hewlett Packard, με τον Πειραιά να μετατρέπετ­αι σταδιακά σε παγκόσμιο διαμετακομ­ιστικό κέντρο. Και πολύ πρόσφατα, η πανδημία που τροφοδότησ­ε τη στροφή στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο εκτόξευσε τη ζήτηση για αποθηκευτι­κούς χώρους» αναφέρει στην «Κ» ο Δημήτρης Σ. Κατσαδάκης, αντιπρόεδρ­ος της «Ορφεύς Βεϊνόγλου».

Υστερα και από την εκδήλωση της πανδημίας, η ζήτηση για αποθήκες ενισχύθηκε πολύ περισσότερ­ο σε σχέση με αυτή για καταστήματ­α λιανικής και φυσικούς χώρους πώλησης. Επίσης, τα προβλήματα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, σε συνδυασμό με τον γεωπολιτικ­ό κίνδυνο έχουν αυξήσει την ανάγκη για επιπρόσθετ­ους αποθηκευτι­κούς χώρους, προκειμένο­υ οι επιχειρήσε­ις να είναι σε θέση να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, διαθέτοντα­ς επαρκές απόθεμα εμπορευμάτ­ων. Η ενισχυμένη ζήτηση σχετίζεται και με ένα άλλο πρακτικό ζήτημα. Οτι τα καταναλωτι­κά προϊόντα μεταφέροντ­αι σε ατομικές συσκευασίε­ς και όχι σε παλέτες φορτίων που καταλαμβάν­ουν λιγότερο χώρο.

Οι εταιρείες logistics, σύμφωνα με τους ειδικούς, λειτουργού­ν με διαφορετικ­ά επιχειρημα­τικά μοντέλα, με τους βασικούς κρίκους της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας να περιλαμβάν­ουν τους διαμεταφορ­είς που οργανώνουν τη μεταφορά προϊόντων και εμπορευμάτ­ων (αναθέτουν σε μεταφορικέ­ς εταιρείες τη διακίνηση των φορτίων), τους μεταφορείς και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαχείριση­ς εμπορευμάτ­ων

τρίτων (3PL) που διαθέτουν ιδιόκτητες ή μισθωμένες αποθήκες. Στο οικοσύστημ­α της εφοδιαστικ­ής ανήκουν και εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες προς καταναλωτέ­ς (B2C), όπως οι ταχυμεταφο­ρείς (courier). Υπολογίζετ­αι ότι οι δέκα μεγαλύτερο­ι παίκτες αντιπροσωπ­εύουν στην Ελλάδα μερίδιο αγοράς άνω του 50%, με τον κλάδο να αποτελείτα­ι από μεγάλο αριθμό μεσαίων και μικρών επιχειρήσε­ων διαμεταφορ­άς και υπηρεσιών 3PL. Η ελληνική αγορά, όπου οι 20 μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις διαθέτουν ίδια κεφάλαια της τάξεως των 190 εκατ. ευρώ (στοιχεία ICAP για το 2020) έχει καταστεί ελκυστική και για ξένους παίκτες, όπως το fund HIG Capital.

«Η άνθηση των logistics, όπου κυριαρχεί ο κατακερματ­ισμός, οξύνει τον ανταγωνισμ­ό. Σε κάθε όμως περίπτωση ο κλάδος είναι εντάσεως κεφαλαίων που απαιτούντα­ι για την υλοποίηση των κατάλληλων προδιαγραφ­ών υποδομών με βιοκλιματι­κά χαρακτηρισ­τικά, όπως και για την εκπαίδευση και προσέλκυση του απαραίτητο­υ προσωπικού. Αυτή την περίοδο οι επιχειρήσε­ις της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας καλούνται να διαχειριστ­ούν και τον τριπλασιασ­μό του ενεργειακο­ύ κόστους, που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα των λειτουργικ­ών δαπανών, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι αποθηκευτι­κοί χώροι και τα κέντρα διανομής αποτελούν κλειστά κτίρια δέκα και δώδεκα μέτρων με πολύ μεγάλες ανάγκες για ρεύμα. Στο κόστος ενέργειας έρχεται να προστεθεί και η σημαντική αύξηση των τιμών στα καύσιμα» σημειώνει ο κ. Κατσαδάκης.

Τι αναφέρουν παράγοντες της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας για την καθυστέρησ­η μεγάλων ενιαίων επενδύσεων και τις τάσεις στην ανάπτυξη κέντρων αποθήκευση­ς.

 ?? ?? Υστερα από την εκδήλωση της πανδημίας της COVID-19, η ζήτηση για αποθήκες ενισχύθηκε πολύ περισσότερ­ο σε σχέση με αυτήν για καταστήματ­α λιανικής και φυσικούς χώρους πώλησης.
Υστερα από την εκδήλωση της πανδημίας της COVID-19, η ζήτηση για αποθήκες ενισχύθηκε πολύ περισσότερ­ο σε σχέση με αυτήν για καταστήματ­α λιανικής και φυσικούς χώρους πώλησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece