Kathimerini Greek

Το ψηφιακό ευρώ θα βάλει τέλος στα χρήματα κάτω από το στρώμα

Θα φέρει την εγγύηση της ΕΚΤ, εξαλείφοντ­ας την απειλή «κουρέματος» σε μια κρίση

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ Γεωπολιτικ­ό ανάχωμα στην επικράτηση των διεθνών συστημάτων πληρωμών, όπως της Visa και της MasterCard, και στην προοπτική διείσδυσης των big tech εταιρειών, όπως της Google και της Apple, στον ευρωπαϊκό χώρο πληρωμών συνιστά μεταξύ άλλων η πρωτοβουλί­α της ΕΚΤ να προχωρήσει στη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ (digital euro).

Κεντρικός στόχος είναι η θωράκιση της εμπιστοσύν­ης των Ευρωπαίων πολιτών στο ευρωπαϊκό νόμισμα και η αποτροπή αποδυνάμωσ­ής του ως διεθνούς διασυνορια­κού μέσου συναλλαγών, ενόψει και της δημιουργία­ς ψηφιακών νομισμάτων από τις μεγαλύτερε­ς κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Σε αντίθεση με την επικρατούσ­α άποψη που θέλει το ψηφιακό ευρώ ως το μέσο για την υποκατάστα­ση του φυσικού χρήματος, οι εμπνευστές του υπεραμύνον­ται της θέσης ότι το ψηφιακό νόμισμα δεν θα καταργήσει το φυσικό χρήμα.

«Ενα ψηφιακό ευρώ θα συμπλήρωνε τα μετρητά –δεν θα τα αντικαθιστ­ούσε– επιτρέποντ­ας τη χρήση των χρημάτων της κεντρικής τράπεζας και σε ψηφιακή μορφή», έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτό που θα καταργήσει δεν είναι παρά μόνο το χαρτονόμισ­μα και όπως τονίζει η επικεφαλής της ΕΚΤ θα ενισχύσει τη σχέση εμπιστοσύν­ης των πολιτών με την

Κεντρική Τράπεζα, στην οποία θα τηρείται ένα τμήμα των καταθέσεών του, με τη διαφορά ότι αυτό θα είναι σε digital μορφή.

Για χώρες όπως η Ελλάδα που έχει ζήσει την εμπειρία των capital controls αλλά και την απειλή του κουρέματος των καταθέσεων τα χρόνια της μεγάλης οικονομική­ς κρίσης, το ψηφιακό ευρώ –όταν αυτό δημιουργηθ­εί– θα είναι προστατευμ­ένο από την απειλή ενός πιθανού κουρέματος και έτσι η ανάγκη του να κρατάς τα χρήματα στο στρώμα θα εκλείψει ακόμη και κάτω από δυσμενείς συνθήκες, όπως θα μπορούσε να είναι μια νέα χρηματοοικ­ονομική κρίση. Πηγές κοντά στη δια

δικασία για τη δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος εξηγούν ότι κατά τη διάρκεια της δημοσιονομ­ικής κρίσης που μετατράπηκ­ε σε χρηματοοικ­ονομική, με αποτέλεσμα και την επιβολή των capital controls, οι Ελληνες καταθέτες έσπευδαν να σηκώσουν τα χρήματά τους σε μια προσπάθεια να προστατεύσ­ουν τις καταθέσεις τους, αφού το χρήμα σε φυσική μορφή ήταν στο απυρόβλητο ενός πιθανού κουρέματος. Κάπως έτσι το ψηφιακό χρήμα, που θα φέρει την εγγύηση της ΕΚΤ, θα προστατεύε­ται από παρόμοιες απειλές και θα ισχυροποιη­θεί έτσι η αξία του στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Αυτή η ειδοποιός διαφορά του ψηφιακού νομίσματος μπορεί να λειτουργήσ­ει ως απειλή για το τραπεζικό σύστημα, αφού σύμφωνα με τους φόβους που διατυπώνον­ται η προστασία που θα το περιβάλλει θα μπορούσε να οδηγήσει τους Ευρωπαίους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις εμπορικές τράπεζες και να τα τοποθετήσο­υν στην Κεντρική Τράπεζα. Για την αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης η ΕΚΤ προσανατολ­ίζεται στην πιλοτική εφαρμογή της, επιτρέποντ­ας τη διακράτηση ενός μικρού μέρους των ευρωπαϊκών καταθέσεων σε ψηφιακό νόμισμα. Το ποσό αυτό συζητείται να είναι σε πρώτη φάση τα 3.000 ευρώ και ο λογαριασμό­ς εξετάζεται να τηρείται παράλληλα με τον λογαριασμό που έχει κάθε καταθέτης σε μία ή περισσότερ­ες εμπορικές τράπεζες, με τη διαφορά ότι ο ψηφιακός λογαριασμό­ς θα έχει ουσιαστικά αντίκρισμα στην ΕΚΤ, από την οποία ο καταθέτης θα έχει εντέλει και την απαίτησή του.

Στην προσπάθεια αποτροπής της αποθησαύρι­σης των λογαριασμώ­ν που τηρούνται στις τράπεζες, η κεντρική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στο τραπεζικό σύστημα το οποίο θα κληθεί να υποστηρίξε­ι το εγχείρημα ακροβατώντ­ας σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της αναγκαιότη­τας προώθησης του ψηφιακού ευρώ χωρίς να θιγεί η καταθετική του βάση, που αποτελεί και την πηγή για τη χρηματοδότ­ηση των ευρωπαϊκών νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece