Kathimerini Greek

Ισχυροποιε­ίται στις διασυνορια­κές συναλλαγές

-

Ενας βασικός λόγος για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ είναι η ολοένα αυξανόμενη διάδοση των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών και η σταδιακή υποχώρηση του φυσικού χρήματος. Με δεδομένη μάλιστα την πρόθεση των μεγαλύτερω­ν κεντρικών τραπεζών να προχωρήσου­ν στη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων με βάση απόφαση του G20, η δυνατότητα για χρήση του ευρώ σε διασυνορια­κές συναλλαγές αποτελεί μείζον θέμα εμπιστοσύν­ης στον διεθνή ρόλο του νομίσματος, «ο οποίος θα μπορούσε να υπονομευθε­ί, ειδικά εάν άλλες μεγάλες οικονομίες εισαγάγουν ψηφιακά νομίσματα που μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν διασυνορια­κά», έχει προειδοποι­ήσει η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Εξίσου μεγάλη απειλή αποτελούν η κυριαρχία και η εξάρτηση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών με έμφαση στις πληρωμές με κάρτες έναντι των πληρωμών μέσω μεταφοράς χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό (credit transfer) από σχήματα που εδρεύουν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι η Visa και η MasterCard. Η προοπτική εισόδου άλλωστε των big tech εταιρειών, όπως η Google Pay ή η Apple Pay, στον χώρο των ευρωπαϊκών πληρωμών δημιουργεί επίσης έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την αποκέντρωσ­η των ευρωπαϊκών συναλλαγών εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου. «Αυτή η κυριαρχία θα μπορούσε να μεγεθυνθεί από την ικανότητα των μεγάλων εταιρειών τεχνολογία­ς να χρησιμοποι­ούν τις μεγάλες

υπάρχουσες βάσεις πελατών τους για να επεκταθούν γρήγορα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταχρηστι­κής συμπεριφορ­άς στην αγορά. Και καθώς οι περισσότερ­ες από αυτές τις εταιρείες έχουν την έδρα τους εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μπορούσε να επιδεινώσε­ι τον κίνδυνο η ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών να κυριαρχείτ­αι από μη ευρωπαϊκές λύσεις και

Σήμερα κυριαρχούν στις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές σχήματα που εδρεύουν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Visa και η MasterCard.

τεχνολογίε­ς», έχει επισημάνει η Κριστίν Λαγκάρντ. Το digital euro φιλοδοξεί έτσι να πάρει μερίδιο από τις ψηφιακές πληρωμές που ήδη σε κάποιες χώρες, όπως η Σουηδία, αποτελεί μονόδρομο για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών μέσω της σχεδόν πλήρους κατάργησης του φυσικού χρήματος που έχουν θεσμοθετήσ­ει.

Οι όροι, οι διαδικασίε­ς και οι λεπτομέρει­ες για την προώθηση του ψηφιακού νομίσματος είναι σε πλήρη εξέλιξη και η διαβούλευσ­η που ξεκίνησε το 2020 αναμένεται να καταλήξει περί τα τέλη του 2022, ενώ το χρονοδιάγρ­αμμα για την υιοθέτησή του τοποθετείτ­αι την προσεχή τριετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece