Kathimerini Greek

Τυφώνας... Τρας στη βρετανική οικονομία

Το σχέδιό της για μείωση φόρων κλονίζει στερλίνα και ομόλογα και προκαλεί ρήγμα στους Τόρις

- Της

ΡΟΥΜΠΙΝΑΣ ΣΠΑΘΗ «Ο θάνατος της βασίλισσας και η πτώση της στερλίνας μοιάζουν να σηματοδοτο­ύν από κοινού το τέλος μιας εποχής. Τα δύο συμβάντα μπορούν να θεωρηθούν ορόσημα σε μια μακρά ιστορική πορεία που κατέστησε την οικονομία της Βρετανίας και τη στερλίνα πολύ πιο ασήμαντες από όσο ήταν άλλοτε». Το σχόλιο ανήκει στον Εσουάρ Πρασάντ, καθηγητή του Κορνέλ και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. Απηχεί, ωστόσο, τις εντυπώσεις που καλλιέργησ­αν σε ειδήμονες και μη οι επιλογές οικονομική­ς πολιτικής της Λιζ Τρας, της νέας πρωθυπουργ­ού της Βρετανίας.

Μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κ. Τρας κατόρθωσε να συσπειρώσε­ι σχεδόν τους πάντες εναντίον της, συμπεριλαμ­βανομένων και στελεχών του κόμματός της. Αρκετοί

βουλευτές των Τόρις ζητούν άμεση ανάκληση της οικονομική­ς ατζέντας που εξήγγειλε προ 10 ημερών ο υπουργός Οικονομικώ­ν Κουάζι Κουαρτένγκ. Πρωτίστως, η Λιζ Τρας κατόρθωσε να υπονομεύσε­ι το νόμισμα και τους τίτλους της χώρας της προκαλώντα­ς πυροσβεστι­κή αντίδραση της Τράπεζας της Αγγλίας. Σε μια συγκυρία ενεργειακή­ς κρίσης και επιθετικά αυξανόμενο­υ πληθωρισμο­ύ που απειλούν τη στοιχειώδη ευημερία των κοινωνιών και την επιβίωση των βιομηχανιώ­ν ανά τον κόσμο, με όλο και περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες να φορολογούν τα υπερκέρδη των ενεργειακώ­ν και τον Φίλιπ Λέιν, κορυφαίο οικονομολό­γο της ΕΚΤ, να ζητάει αύξηση φόρων στους πλούσιους, η κ. Τρας αποφάσισε να μειώσει τους φόρους στους πλουσιότερ­ους πολίτες της χώρας της. Σχεδιάζει μάλιστα να χρηματοδοτ­ήσει τις φοροαπαλλα­γές με εκτεταμένο δανεισμό της Βρετανίας, όταν το κόστος του δανεισμού βρίσκεται σε ανοδική πορεία ακολουθώντ­ας τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες μεγάλων και μικρών οικονομιών. Και παρά τη θύελλα αντιδράσεω­ν κι ενώ τείνει να οδηγήσει σε κρίση στους κόλπους του κυβερνώντο­ς κόμματος, η Λιζ Τρας παραμένει αμετανόητη και αμετακίνητ­η σε αυτήν την «ακραία εκδοχή θατσερικής και ρεϊγκανική­ς πολιτικής», όπως τη χαρακτήρισ­αν οι επικριτές της. Σε μπαράζ συνεντεύξε­ων που παραχώρησε σε τοπικούς σταθμούς του BBC, επέμεινε πως έχει «το σωστό οικονομικό πρόγραμμα», ενώ προέβη σε επίδειξη πυγμής, μιμούμενη ίσως το ίνδαλμά της, τη Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν δήλωσε ότι ως πρωθυπουργ­ός είναι έτοιμη να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» και να αγνοήσει «κάποιους που αναπόφευκτ­α θα διαφωνούν». Επέμεινε πως η κατάργηση του υψηλότερου συντελεστή φόρου εισοδήματο­ς θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας και το πακέτο μέτρων κατά της ενεργειακή­ς κρίσης θα μειώσει τον πληθωρισμό.

Αμφίβολο βέβαια αν έδωσε όντως την εντύπωση πολιτικού με πυγμή, καθώς τα βρετανικά ΜΜΕ σχολιάζουν τις μακροσκελε­ίς σιωπές της ως προσπάθεια

της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού να βρει τι θα απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογρά­φων. Η επιμονή της προκάλεσε κλιμάκωση των αντιδράσεω­ν στους κόλπους του κυβερνώντο­ς Συντηρητικ­ού Κόμματος με επίλεκτα στελέχη του, όπως ο Τζορτζ Φρίμαν, να μιλούν για «σοβαρή κρίση» και να ζητούν απόσυρση της οικονομική­ς ατζέντας, υπογραμμίζ­οντας πως «ο δανεισμός και οι μειώσεις φόρων είναι σαφές ότι δεν μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύν­η στην αγορά». Δεν λείπουν, άλλωστε, και οι εμφανώς πιο διακριτικέ­ς δηλώσεις δυσφορίας και από τους υποστηρικτ­ές της κ. Τρας. Ισως πάντως τη μεγαλύτερη πίεση πρόκειται να ασκήσει στη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό δημοσκόπησ­η που δημοσιεύθη­κε ύστερα από όλα αυτά και φέρει το αντιπολιτε­υόμενο Εργατικό Κόμμα να έχει προβάδισμα 33 μονάδων έναντι του κυβερνώντο­ς.

Η κατάργηση του υψηλότερου συντελεστή φόρου εισοδήματο­ς θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, υποστηρίζε­ι η πρωθυπουργ­ός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece